Ay'a yumuşak iniş gerçekleştiren aracın pilleri arıza yapmıştı. Japonya, sorun yaşayan aracını kurtarmayı planlıyor

Japonya, Ay'a başarılı bir iniş yaptıktan sonra sorun yaşayan uzay aracını kurtarmayı umuyor. Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Cumartesi günü Ay'a yumuşak iniş gerçekleştiren ancak güneş pillerindeki sorun nedeniyle uyku moduna alınan uzay aracının hala kurtarılabileceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Ay'a yumuşak iniş gerçekleştiren aracın pilleri arıza yapmıştı. Japonya, sorun yaşayan aracını kurtarmayı planlıyor

JAXA'ya göre güneş panelleri yanlış yöne baktığı için güç üretemeyen araç, Güneş'in açısının değişmesi durumunda kurtarılabilir.
SLIM adlı insansız uzay aracı 20 Ocak Cumartesi günü Japonya saatiyle 00:20’de Ay'a başarılı bir yumuşak iniş gerçekleştirdi ve inişin ardından araçla iletişim sağlandı.

BBC'deki habere göre Ancak güneş panellerinin batıya doğru baktığını ve aracın elektrik üretemediğini fark eden mühendisler, üç saat sonra aracı kapatma kararı aldı.

JAXA, "(Aracın) yeniden hareket etmesinin engelleneceği bir durumdan kaçınmak için prosedürlerimize göre batarya bağlantısı araçta yüzde 12'lik güç kaldığında kapatıldı. Uzay aracı (Japonya saatiyle) 02:57'de kapatıldı" açıklamasını yaptı.

Ancak Güneş yönünün değişmesiyle bu sorunun çözülebileceği umuluyor.

JAXA tarafından yapılan yeni bir açıklamada, "Önümüzdeki süreçte Ay'a batıdan Güneş ışığı vurursa, aracın enerji üretme olasılığı olduğuna inanıyoruz ve şu anda bunun için hazırlanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler japonya
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin