Yunanistan açıklarında göçmen teknesi battı: 78 ölü

Yunanistan'ın açıklarında sığınmacıları taşıyan tekne battı. En az 78 kişi boğularak öldü, 100 kişi kurtarıldı. Birleşmiş Milletler'den "yürek parçalayıcı" açıklaması geldi.

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan açıklarında göçmen teknesi battı: 78 ölü

Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında bir teknenin batması sonucunda en az 78 kişinin hayatını kaybettiği, 104 kişinin ise sağ kurtarıldığı bildirildi.

Mültecileri taşıyan balıkçı teknesinin Mora Yarımadası'na yaklaşık 75 km mesafede battığı açıklandı.

Yunanistan sahil güvenliğinin açıkladığı son bilgilere göre boğularak hayatını kaybeden 78 kişinin cesedi bulundu. Sağ kurtarılan 104 kişinin ise Mora Yarımadası'nın güneyindeki Kalamata'ya götürüldüğü, en az dört kişinin hastanede tedavi altına alındıkları açıklandı.

Geniş çaplı operasyon

Teknede toplam kaç kişinin bulunduğunun bilinmediği, ölü sayısının artabileceği belirtiliyor.

Yunanistan, bölgede başlatılan geniş çaplı arama kurtarma operasyonuna altı sahil güvenlik gemisi, bir donanma fırkateyni, bir askeri nakliye uçağı, bir hava kuvvetleri helikopteri, birkaç özel gemi ve bir insansız hava aracının eşlik ettiğini, Avrupa Birliği sınır koruma ajansı Frontex'in de operasyonda yer aldığını açıkladı.

"Destek önerisi" reddedilmiş

İtalya'ya gitmek üzere Libya'dan yola çıkan balıkçı teknesinin dün uluslararası sularda Frontex'e ait bir uçak ve yakınından geçen iki ayrı gemi tarafından görüldüğü bilgisi paylaşıldı.

Yunanistan açıklarında göçmen teknesi battı: 78 ölü

Yunan makamlarının gece geç saatlerde tekneye ilettikleri, "destek önerisinin" teknede bulunanlar tarafından kabul edilmediği, sabaha doğru teknenin Mora Yarımadası'nın Navarin Kalesi açıklarında alabora olması sonucunda battığı belirtildi.

Yunan basını, teknedeki yolcuların büyük bir bölümünün erkek ve çoğunun da 20'li yaşlarda olduğunu duyurdu, hangi ülke vatandaşları oldukları ise henüz açıklanmadı.

Yunanistan açıklarında göçmen teknesi battı: 78 ölü - Resim : 2

Birleşmiş Milletler: Yürek parçalayıcı

Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) Yunanistan'daki ofisi yaptığı açıklamada yaşanan ölümleri "yürek parçalayıcı" olarak nitelendirdi.

Cesetleri bulunan ve kurtarılanlar dışında daha yüzlerce kişinin kaybolmuş olabileceğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Denizdeki bu trajik ölümler önlenebilir. Kaçmaya zorlananlar için daha güvenli yollara ihtiyacımız var. Hayatlarını tehdit eden imkânsız tercihlerle baş başa bırakılmamalılar."

Bu arada bugün ayrıca Girit Adası açıklarında Avrupa'ya geçmek isteyen 81 mültecinin de kurtarıldığı açıklandı. Pazar günü de 90 mülteci denizden kurtarılmıştı.

Yunanistan, Ortadoğu, Asya ve Afrika'dan Avrupa'ya ulaşmak isteyen mülteciler için önemli bir geçiş güzergahını oluşturuyor.

Birleşmiş Milletler'in verilerine göre bu yıl İtalya, İspanya, Yunanistan, Malta ve Kıbrıs'a ulaşan mülteci sayısı 72 bine ulaştı.

Yunanistan ana rota

Yunanistan, Orta Doğu, Asya ve Afrika'dan gelen mülteciler ve göçmenler için Avrupa Birliği'ne giden ana rotalardan biridir.

Geçtiğimiz ay, Yunan hükümeti, denize terk edilen ve zorla sınır dışı edilen göçmenleri gösterdiği iddia edilen video görüntüleri nedeniyle uluslararası eleştirilere maruz kaldı.

BM verilerine göre, bu yıl 70.000'den fazla mülteci ve göçmen Avrupa'nın ön hat ülkelerine ulaştı, çoğunluğu İtalya'ya iniş yaptı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin