Yemekten hemen sonra uykunuz geliyorsa DİKKAT! Milyonlarca insan aynı dertten muzdarip, sebebi ortaya çıktı

Milyonlarca insan muhtemelen aynı şikayetten muzdarip ama neden olduğunu bilmiyorlar. Oysa nedeni çok basit... Eğer yemeklerden sonra uykunuz geliyorsa, canınız tatlı çekiyorsa sebebi...

Google Haberlere Abone ol
Yemekten hemen sonra uykunuz geliyorsa DİKKAT! Milyonlarca insan aynı dertten muzdarip, sebebi ortaya çıktı

 tv100.com'dan İrem Tufan'ın "YEMEKLERDEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA KİLO ALABİLİRSİNİZ!" başlıklı yazısı...

Eğer yemeklerden sonra uykunuz geliyorsa, canınız tatlı çekiyorsa sebebi bilimsel olarak Reaktif Hipoglisemi’dir.

Reaktif hipoglisemi; yüksek karbonhidratlı veya glisemik indeksi yüksek (kan şekerini yükseltme hızı yüksek olan besinler) bir öğünden sonra kan şekerimizin hızlı bir şekilde yükselip hızlı bir şekilde düşüşe geçmesi sonucu gerçekleşir.

Bu ani düşüş ve yükselişler sonucunda uyku hali, halsizlik, yorgunluk, tatlı krizleri yaşanabilir. Eğer önlem alınmaz ise de insülin direnci, diyabet, kilo artışı, kontrolsüz iştah ve polikistik over sendromu gibi birçok sağlık sorununa sebep olabilir.

Gelin size bunu basit bir tablo ile anlatalım. İki dilim pizza yediğinizde pizzanın ilk lokmasından sonra kan şekeriniz birinci tablodaki gibi aniden yükselir. Pizza sindirimi kolay ve glisemik indeksi yüksek bir besin olduğu için de daha sonra şekeriniz tablodaki gibi aniden, dengesizce tekrar düşüşe geçer. Fakat ikinci tablodaki gibi yemeklerin yanına ekleyeceğiniz bazı besinler, porsiyon kontrolü ve ufak taktikler reaktif hipoglisemi yaşamanızı ve iştahınızı daha kolay kontrol altına almanızı sağlar.

Yemekten hemen sonra uykunuz geliyorsa DİKKAT! Milyonlarca insan aynı dertten muzdarip, sebebi ortaya çıktı

NASIL ENGELLERİZ?

Karbonhidrat içeren besinleri sebze veya proteinli besinler ile birleştirmek: İkinci tabloda gördüğünüz üzere pizzanın yanına eklenen salata sayesinde kan şekerimiz daha yavaş ve dengeli yükselip düşüyor. Yani hem dengeli insülin salgılamış oluyoruz hem daha uzun süre tokluk sağlıyoruz hem de daha az kalori almış oluyoruz. Bir taşta üç kuş diyebiliriz!

Unutmayın diyet yaparken sadece ne yediğiniz ve kalorisi değil, neyi ne şekilde, neyle birlikte ne zaman yediğiniz de çok önemli. Çünkü sağlıklı bir hormon salınımınız yoksa, kilo vermeniz zorlaşır, iştahınız daha çok açılabilir…

Bu sebeple özellikle yüksek karbonhidratlı yiyeceklerin miktarını azaltıp yanına sebze + protein değeri yüksek bol posalı besinler eklemek kan şekeri dengenizi sağlayacaktır. Bu sayede de hem daha kontrollü bir iştaha sahip olacak, hem de kilo kontrolünüzü sağlayacaksınız.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin