Vatandaş çeşmeye koşacak, damacana yine zam gördü. Zam kararını CHP'li Engin Özkoç duyurdu ve damacanaya yüzde 27 zam geldiğini açıkladı

Zamların ardı arkası kesilmiyor. En temel ihtiyaçlardan biri olan su fiyatlarına da zam geldi. Son bir yıldır sürekli fiyat artışı yaşayan damacana su fiyatları yeniden zamlandı. Zam duyurusunu ise CHP'li Engin Özkoç duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Vatandaş çeşmeye koşacak, damacana yine zam gördü. Zam kararını CHP'li Engin Özkoç duyurdu ve damacanaya yüzde 27 zam geldiğini açıkladı

Damacana sular 2022 ocak ayında zam görmüştü, 4 ayda yüzde 200 fiyat artışıyla 30 liraya kadar yükseldi.

İstanbul’da bir damacana su ortalama 25 liradan satılır hale geldi. Satıcılar ise fiyatların ulaşım maliyetlerinin artmasından kaynaklandığını söylemişti.

Son dönemde ulaşım ve ham maddelerdeki maliyet artışları temel gıda ürünlerinin fiyatlarını da etkiliyor.

İstanbul’da ocak ayında ortalama 10 liradan satılan damacana su nisan ayında 30 liraya kadar yükseldi. Fiyatlar, ilçe ve firmalara göre değişkenlik gösteriyor.

2021 yılının sonunda ortalama 10 liradan damacana su sattıklarını aktaran satıcılar, akaryakıta ve ham madde fiyatlarına gelen zamlardan dolayı içme suyu fiyatlarının artığını söyledi.

BİR ZAM DAHA GELDİ

Ocak ve nisan ayında zam gören damacana sulara bir zam daha geldi. CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Önceki hafta 22.5 TL olan damacana su fiyatı %27 artarak bugün 28.5 TL oldu. Türkiye'yi kurtarmak için birlik bütünlüğe ihtiyacımız var. 6'lı masada birleşin!" dedi. 

 

Su firmalarından alınan bilgiye göre zamlı fiyatlar 6 Haziran'dan itibaren geçerli olacak.

NİSAN AYINDA GELEN ZAMLARDAN SONRA ÇEŞMEYE AKIN OLMUŞTU!

Su fiyatlarına sürekli zam gelince nisan ayında birçok kişi, ormanlık alanların çevresindeki çeşmelere su doldurmak için gelmeye başladı.Sarıyer Maden Mahallesi’ndeki çeşmeye gün boyu çok sayıda kişi geliyor. Gelenler, yanlarında getirdikleri damacanaları, pet şişeleri, çeşmeden doldurup, yollarına devam ediyor. Yanında getirdiği 6 damacana ve çok sayıda 5 litrelik şişeyi çeşmeden dolduran Yüksel Çıtak ise, “Marketten su almak istemiyoruz şu anda. Çok pahalı. Küçücük su 10 lira, damacanalar 28-30 lira. İnsanlar buradan doldurmak zorunda. Dar gelirliler ne yapsın 30 lira suya para mı versin” dedi.

Çeşmeden doldurulan suyun içme suyu olarak kullanılıyor ancak diğer taraftan da sağlık açısından yaratacağı sakıncalar bilinmiyor.

Çıtak, “Belediye tarafından analizden geçiriliyor. Biz bugüne kadar hiçbir sıkıntı yaşamadık. Marketlerdeki en kaliteli sulardan da çok iyi. Taşıması zor olsa da katlanıyoruz” derken; getirdiği 4 damacanaya çeşmeden içme suyu dolduran Veyis Çelik ise, “Tahlil yaptırmadık ama bilemiyorum, herkes alıyor. Diğer insanlara da güvenip kullanıyoruz” diye konuştu.

Çelik, “Son zamlardan sonra mecbur kaldık. En son aldığımızda 26 liraydı, zam gelecekti. 30 TL olmuştur şu an. Bundan önce 14 liraya falan alıyorduk. Bu suyu çaya, içmeye kullanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Su bayisi sahibi Ahmet Çap ise, “Mazot zammından sonra, bizim 11 liraya sattığımız su 16 lira oldu” dedi.

“Biz taban fiyat uyguluyoruz, diğer firmalarla fiyatlarımız kıyaslanamaz” diyen Çap, şöyle devam etti: “Müşteriler zamlardan sonra arıtmaya dönmeye başladı. Bazı yerlerde çeşmeden doldurmaya başladılar. Bunlar da bizi etkiliyor. Pet grubunda çok fazla zam var. Hammaddeden bu zamların olduğu söyleniyor. 12 tanesi 12 liraydı, şu an 23 lira. Boş damacana şu an 75 lira. Müşteri yeni başlayacaksa 75 lira veriyor. Olan müşteri ile devam etmek zorunda kaldık. (DHA)

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin