Ünlülerde sık görülen Ülseratif Kolit Hastalığı nedir?

Bağırsaklarda meydana gelen bir hastalık, tüm vücudunuzu etkisi altına alabilir. Ülseratif Kolit, halk dilinde kalın bağırsak olarak bilinen kolonu etkileyen bir hastalıktır.

Google Haberlere Abone ol
Ünlülerde sık görülen Ülseratif Kolit Hastalığı nedir?

Bağırsaklarda meydana gelen bir hastalık, tüm vücudunuzu etkisi altına alabilir. Ülseratif Kolit, halk dilinde kalın bağırsak olarak bilinen kolonu etkileyen bir hastalıktır. Kalın bağırsakta iltihaplanma olarak başlayan bu hastalık, daha sonraki süreçte şişme ve tahriş etkisi yaratarak yaşam kalitenizi düşürebilmektedir. Sürekli kontrol altında tutulmaz ise bölgede yaralanmalar da bu sürece etki ederek sindirim sistemindeki düzenin ağrılı ve sancılı olmasına yol açar. Ülseratif Kolit belirtileri gösteriyorsanız zaman kaybetmeden tedavi için sağlık kuruluşlarınıza başvurmanız önemlidir.

Ülseratif Kolit Nedenleri

Ülseratif kolit hastalığının neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemekle birlikte hastalığın oluşmasının ardından bağışıklık sisteminin vücuttaki sağlıklı ve yararlı dokuları düşman olarak tanımladığı görülür. Böylece bağışıklık sistemi, sağlıklı dokuları düşman olarak görüp saldırır.

Hastalığın nedenleri arasında genetik yatkınlık da bulunuyor. Kalıtımsal bir hastalık olduğu için ebeveynlerden yenidoğanlara aktarılmaktadır. Bu nedenle bazı etnik gruplarda daha fazla görüldüğü bilinmektedir.

Genellikle 30 yaşından önce başlayan bu hastalık, her yaş grubunda görülmektedir. Tedavi edilmediği takdirde kalın bağırsak ve rektum bölgesinde iltihaplanma meydana gelir. İltihaplanmayı bağırsağın iç yüzeyinde oluşan küçük yaralar takip eder. Bu iltihaplanma, bağırsak hareketlerinin hızlanmasına neden olduğu için kişinin gün içinde sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissetmesini sağlar. Her boşaltım sonrasında bağırsaktaki yararlı hücreler dışarı atılır.

Ünlülerde sık görülen Ülseratif Kolit Hastalığı nedir?

Ülseratif Kolit Belirtileri Nelerdir?

Ülseratif kolit hastalığının küçümsenmemesi gerekir. Hastalığın derecesi, vücudun aldığı hasarı artırabilir. Ülseratif kolit tedavi edilmezse ne olur sorusunun cevabına geçmeden önce ülseratif kolit belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Göz iltihabı
  • Ağız yaraları
  • Cilt sorunları
  • Mide bulantısı
  • Eklemlerde şişme ve ağrı
  • Makattan kan gelmesi
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • Rektal ağrı
  • Ateş
  • İshal
  • Karın ağrısı
  • Karın bölgesinde oluşan sesler
  • Ülseratif kolit hastalığının vücudu etkisi altına almasıyla ağır bir süreç geçiren hastalarda nefes darlığı ve taşikardi gibi belirtiler de görülmektedir.

Ülseratif Kolit Nasıl Teşhis Edilir?

Gastroenteroloji doktorları tarafından yapılacak muayenenin ardından hastalığı teşhis etmek amacıyla test ve tetkiklerin yapılması gereklidir. Bunlar:

Dışkı ve Kan Testi: Ülseratif kolit hastalığının etkisi kan ve dışkıda görülebilmektedir. Alınan örneklerin ardından dışkıda beyaz kan hücresi varlığı, kanda enfeksiyon, yeterli alyuvar, kansızlık gibi durumlar incelenir.

Kolonoskopi ve Endoskopi: İnce bağırsak ve kalın bağırsağa ek olarak mide ve yemek borusunun da incelenmesi amacıyla görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. İşlem sırasında bu bölgelerden doku örneği alınarak biyopsi yapılabilir.

Sigmoidoskopi: Kalın bağırsağın son bölümü olan rektumun ince boyutlarda olan esnek ve ucunda ışığın bulunduğu bir tüp ile incelenmesidir.

Manyetik Rezonans (MR) ve Bilgisayarlı Tomografi: Kalın bağırsak ve çevresinin görüntülenmesidir.

Ülseratif Kolit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığı yaşayan kişilerin tedavi olmadan bu durumu atlatma ihtimalleri düşüktür. Ülseratif kolit hastalığının mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi durumda kalın bağırsağın büyük ölçüde hasar görmesi ve aylarca süren ağrılı süreçler yaşayabilirsiniz.

Ülseratif kolit hastalığının tedavi sürecinde izlenecek yol, hastalığın tipine ve nedeni bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu hastalıkta genetik faktörler etkili olduğu için ilaç, diyet ve cerrahi yöntemler ile tedavi edilmektedir. Bu hastalıkta tedavi süreci gastroenteroloji doktorları tarafından yapılmaktadır. Tedavi süreci şu şekilde ilerlemektedir.

İlaç Tedavisi: Hastalığın alevlenme sıklığını ve şikayetleri azaltmak adına ilaç tedavisine başlanır. Bölgedeki iltihaplanmayı ve şişkinliği azaltmak için antibiyotikler tercih edilirken karın ağrısı, kanama ve ishal gibi durumlar var ise farklı ilaçlar da reçete edilebilir.

Cerrahi Müdahale: İlaç tedavisinden sonuç alınamadığı durumlarda ve hastalığın ilerleyişi kontrol edilemediğinde cerrahi müdahalenin yapılması gerekebilir. Cerrahi müdahale ile kalın bağırsağın tamamının çıkartılması gereklidir.

Ülseratif Kolit Diyeti: Hastalık sonucunda oluşan şikayetlerin azaltılmasında diyet önemli yer tutar. Kanama, ishal ve mide bulantısı gibi semptomlar diyeti engeller ise gıda takviyeleri de alınabilir ancak bu takviyeler, uzman doktor bilgisi dahilinde yapılmalıdır.

Ünlülerde sık görülen Ülseratif Kolit Hastalığı nedir? - Resim : 2

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin