Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada'dan dolar kuru uyarısı: Büyük bir şok yaşanacak. 2022 yıl sonu dolar tahmini korkuttu

2021'in sonların sonunda dolar kuru 18-19 lira seviyesine kadar yükselmişti. Dolar kuru daha sonra 14-15 lira bandına oturdu. Dolar kuru bugün itibariyle 14.70 liraydı. Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, piyasalardaki gelişmeleri yorumlarken "4 ila 12 hafta içinde Türkiye, Aralık 2021 benzeri bir döviz şoku daha yiyecek kafasına" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada'dan dolar kuru uyarısı: Büyük bir şok yaşanacak. 2022 yıl sonu dolar tahmini korkuttu

Türkiye ve dünya ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendiren Atilla Yeşilada, yaz ayı gelmeden yeni bir dolar kuru atağı beklediğini duyurdu.

Dolar/TL'nin 14.50 - 14.80 aralığına sıkıştığını ve bunun doğal olmadığını dile getiren Yeşilada, "Bu yatay kur seviyesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dövizi çıpalaması sayesinde sağlanıyor. Yani TCMB ve diğer kamu kuruluşları perde arkasından dövize müdahale ediyor" dedi.

'Bu numaranın' daha önce eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde denendiğini kaydeden ekonomist, şunları kaydetti:

"Berat Albayrak’ın kariyerinin sonu oldu Türkiye’de de döviz istikrarının sonu oldu. Bir dizi olayların da etkisiyle Aralık 2021 dönemine geldik. O zaman da dolar /TL’nin nereye gittiğini biliyorsunuz. Size verebileceğim en kesin tarih aralığını veriyorum. 4 ila 12 hafta içinde, yani yaz gelmeden, yaz başlamadan Türkiye Aralık 2021 benzeri bir döviz şoku daha yiyecek kafasına. Niye? Cari açık finansmanını bu kez başımızı yakacak. Ve dövizde sıradaki patlamanın da bir numaralı faili olacak ama başka nedenler de var.

'O KUMPASTAN DAHA FAZLA DÖVİZ GELİRİ ELDE EDİLEMEZ'

Yerleşiklerin döviz talebi bitmiyor. KKM’nin artık sonuna geldik. O kumpastan da daha fazla döviz geliri elde edilemez. Yerleşiklerin de yavaş yavaş dövize döndüğünü görüyoruz. Bireyseller halen satarken kurumsallar toplamaya başladı.”

'KÖTÜ SENARYODA 20 TL'YE GİDEBİLİR'

Yatırımcılara da uyarılarda bulunan Yeşilada, şöyle konuştu:

“International of finance (IFC) yıl sonu adil dolar kuru fiyatını 16.50 TL olarak belirledi. TCMB’nin kendi topladığı beklentilere baktığımızda yıl sonu dolar hedefi 16.65 TL. Yabancı kurumlarla arasında 18 TL ile 20TL arasında değişik beklentiler var. Birkaç gün önce Forex’in enflasyon ve dolar kotasyonları anketi yayımlandı. Orada da yıl sonu dolar tahminin 18 – 19 TL arasına yükseltildiğini gördük. Yani bu yılı 18 TL ve altında bir dolar kuru fiyatıyla kapatırsak şanslıyız. Hükümet de şanslı. Ama kötü senaryolarda 20 TL’ye gidebilir. Peki dolar 20 TL’ye giderse ne olur? Şapkadan sermaye kontrolleri mi çıkar bunu düşünmenizi rica ediyorum.”

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin