Türkiye nasıl idare edilecek?

Siyaset bilimci Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ve anayasa hukukçusu Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu tv8'de Selahattin Sadıkoğlu sorularını yanıtladı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye nasıl idare edilecek?

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi, siyaset bilimci Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ve anayasa hukukçusu Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu bu pazar tv8’in Her Pazar Açıkça programının canlı yayın konuğu oldu. Gazeteci Selahattin Sadıkoğlu'nun moderatörlüğünde başkanlık sistemi tartışıldı.



"PARLAMENTER SİSTEM ENDİŞELERİ YERSİZ"



Ersin Kalaycıoğlu, anayasanın güçlendirildiği temel hak ve özgürlüklerin sağlandığı, yürütmenin elini kolunu bağlayacağız bir sisteme Türkiye’nin ihtiyaç duyduğunu savundu. Kalaycıoğlu, “Demokrasi anayasası yapılmalı” dedi. Kalaycıoğlu, sorunun parlamenter sistem olmadığını ifade etti, hatta Belçika’nın 546 gün hükümetsiz yönetildiğini hatırlattı. Kalaycıoğlu, koalisyon endişelerinin yersiz ve haksız olduğuna işaret etti. Türkiye’de başarılı koalisyon hükümetleri de kurulduğunu, bazı tek parti hükümetlerinin ise başarısız olduğunu dile getirdi. Kalaycıoğlu, “Koalisyonu kaldırırsanız, demokrasiyi de kaldırırsınız. Türkiye’de başkanlık sistemi de olabilir. Ama anayasanın güçlendirildiği bir istem kurmalı Ancak Amerika sisteminin kültürüne sahip değiliz” dedi.



"130 ÜLKEDE BAŞKANLIK VAR"



Hasan Tahsin Fendoğlu ise şöyle konuştu: “Uygulanan parlamenter sistemde istikrar yok. Türkiye, başkanlık sistemine geçilmeli.  Parlamenter rejim misyonunu tamamladı. Sistem arayışını çözmemiz lazım. Parlamenter sistem ihtiyaçlarımıza tam cevap vermiyor. Dünyanın 130 ülkesinde başkanlık sistemi var. Hükümetin önerdiği model kesin değil, geliştirilebilir. Türkiye kendi sistemini yaratıp tüm dünyaya sunabilir.”


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin