'Taraflı yayın' yapan kuruluşlar hakkında soruşturma başlatıldı! Peki Yunanistan'da son durum ne?

Gazeteciler Sendikası harekete geçti. O televizyon kanalları ve gazeteciler hakkında soruşturma başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol
'Taraflı yayın' yapan kuruluşlar hakkında soruşturma başlatıldı! Peki Yunanistan'da son durum ne?

Yunanistan'da yapılan ve bir hafta süren referandum sürecinde, özel kanalların yayın çizgileri konusunda vatandaşlar tarafından Yunanistan Radyo Televizyon Üst Denetim Kurumu'na EΣΡ (RTÜK- Yunanistan'da faaliyet gösteren tüm televizyon ve radyo kuruluşlarını denetleyen kamu kuruluşu) tam 3000 bin şikayet dilekçesi yöneltildi.



Aynı şekilde şikayetlerin bir kısmının da ΕΣΗΕΑ Gazeteciler Derneği'ne gönderildiği açıklandı. Her iki kurumun da referandum sürecinin sonlanmasından sonra harekete geçmeleri, halkta daha fazla tepkiye neden oldu. RTÜK kurumunun kararları ise merakla bekleniyor.



Gazeteciler Sendikası ise 7 Temmuz Pazartesi akşamı Mega televizyon kanalında yayın yapan Olga Tremi, Yannis Pretenteris, Maria Sarafoğlu, Manolis Kapsis adlı gazetecilere, Skai televizyon kanalında yayın yapan Stamatis Malelis, Nikos Konitopulo, Kostas Bogdanos, Ari Portosalte, Dimitris İkonomu adlı gazetecilere ve Antenna televizyon kanalında yayın yapan gazeteci ve Ana Haber bülteni sonucusu Maria Hukli hakkında disiplin kurulunu harekete geçirdi. 



Bu gelişmelerin olduğu sırada Atina Asliye Hukuk Mahkemesi başsavcısı İliyas Zagoroyos tarafından, medyanın referandum sürecinde seçimlerin sonucunu değiştirecek ve kamuoyunu oy kararından caydıracak yönde asılsız ve usulsüz haber servis edip etmediği, seçim kanunu delerek kamuoyu araştırmalarını yasaklara rağmen yayınlayıp yayınlamadığı konusunda ön soruşturma işlemlerini başlatması gündeme bomba gibi düştü. Soruşturma işlemlerini Savcı Dimitris Gizis yürütüyor. İlk etapta soruşturmanın vatandaşlar tarafından en çok şikayet alan Skai televizyonundan başlandığı ve diğer medya kurumlarının da ilerleyen günler içinde ön soruşturma kapsamına dahil edileceği sinyalleri verildi.

 

Bu soruşturmanın en çarpıcı yanı ise Radyo Televizyon Üst Denetim Kurumu (RTÜK) hakkında görevini ihmal edip çok geç hareket ettiği gerekçesiyle başlattığı soruşturma belki de Yunanistan tarihinde ilk kez olduğundan dolayı kamuoyunda büyük yankı ve ilgi uyandırdı. Ülke vatandaşları tarihte eşi olmayan bu soruşturma sürecinin nasıl işleyeceğini ve kurumun olası cezasının ne olacağını merakla bekliyor.



RTÜK üyelerinin bir kısmı bu kurumda 1980 yılından beri görev alıyor. Kurumunun şu anda Başkanı'nın olmadığı, yargı sürecinden sonra da hükümetin kurum üyelerini değiştirmeyi planladığı ve kurumda yapısal değişikliklere gideceği de sızan haberler arasında.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin