Sosyal ve ekonomik eşitsizlik yaşıyorlardı. Arap kasabaları ve Filistinlilerin eğitim programlarına ayrılan fonlar da donduruldu

İsrail'de, Arap kasabaları ve Filistinlilerin eğitim programlarına ayrılan mali kaynaklar donduruldu. İsrail'de yaşayan Arap azınlık, uzun yıllardır yüksek yoksulluk seviyeleri, altyapı eksiklikleriyle mücadele eden yoğun nüfuslu bölgeler ve yetersiz finansmanla karşılanan okullar gibi sosyal ve ekonomik eşitsizliklerle karşı karşıya.

Google Haberlere Abone ol
Sosyal ve ekonomik eşitsizlik yaşıyorlardı. Arap kasabaları ve Filistinlilerin eğitim programlarına ayrılan fonlar da donduruldu

İsrail'de yaşayan Arap azınlık, Yahudi vatandaşlarla karşılaştırıldığında on yıllardır yüksek yoksulluk oranları, altyapıdan yoksun aşırı kalabalık bölgeler ve yetersiz finanse edilen okullar gibi sosyal ve ekonomik eşitsizliklerle karşı karşıya.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, "suç ve güvenlik" konularındaki "korkuları" nedeniyle ülkedeki Arap şehirleri ve Doğu Kudüs'teki Filistinlilerin eğitim programları için ayrılan fonları dondurdu.

euronews'teki habere göre kararı nedeniyle birçok kesim tarafından ırkçılıkla suçlanan Smotrich, yaptığı açıklamada, Arap yerel konseyleri için tahsis edilen ödeneklerin bir kısmının, önceki kabine tarafından "suçluların ve teröristlerin" eline geçebilecek "siyasi bir ödeme" olduğunu iddia etti. 

Filistinlilere yönelik geçmişte kullandığı ifadeler uluslararası arenada sert tepkilere ve kınamalara neden olan ve hararetli bir Yahudi yerleşimleri yanlısı olan Dini Siyonizm Partisi lideri Smotrich, "Hükümetimizin öncelikleri önceki solcu hükümetten farklı ki bunun için de özür dilememeliyiz" ifadesini kullandı. 

 Maliye Bakanı Smotrich'a ırkçılık suçlaması

İsrail bütçesinden tahsis edilen fonların dondurulduğuna dair haber, İçişleri Bakanı Moshe Arbel'in Smotrich'e gönderdiği ve söz konusu fonların 200 milyon şekelinin (54 milyon dolar) yönetim için, 100 milyonunun da ekonomik kalkınma için serbest bırakılmasını talep eden mektubu sonrası ortaya çıktı. 

Kamu yayın kuruluşu KAN'ın haberinde, söz konusu ödeneklerin dondurulduğu belirtildi. 

İsrail Meclisi'nin (Knesset) Arap milletvekillerinden, Birleşik Arap Listesi lideri Mansur Abbas, Maliye Bakanı Smotrich'i ırkçılıkla suçladı.

Reuters'a konuşan Abbas, "Arap ve Yahudi toplumları arasındaki uçurumu kapatmayı amaçlayan bu fonlarda Arap vatandaşların da hakkı var" ifadesini kullandı. 

Çoğunluğu, 1948 savaşı sonrası kurulan ve İsrail devletinin kendi sınırları olarak tanımladığı toprak parçası içerisinde kalan Filistinlilerin torunları olan Arap vatandaşlar, İsrail nüfusunun yaklaşık beşte birini oluşturuyor. 

Bu kişiler, Filistinli olmakla birlikte 'İsrail Arapları' olarak tanımlanıyor.  

Etiketler arap israil fon
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin