Son Dakika... İsrail- Hamas arasında ateşkes başladı. İsrail 39, Hamas 25 esiri serbest bıraktı

Dünyanın gözünün kulağı Gazze'de. İsrail'in 49 gündür bombaladığı Gazze'de ölü sayısı 13 bini geçti. Bugün ise İsrail ile Hamas arasında 4 günlük ateşkes başladı. Ateşkesin başlamasıyla Mısır’dan Gazze Şeridi'ne yakıt yüklü tırların girmeye başladığı belirtildi. Hamas esir takası kapsamında 12 Taylandlı ve 13 İsrailli esiri serbest bıraktı. İsrail de karşılık olarak 39 kişiyi serbest bıraktı.

Google Haberlere Abone ol
Son Dakika... İsrail- Hamas arasında ateşkes başladı. İsrail 39, Hamas 25 esiri serbest bıraktı

İsrail ile Hamas, esir takası konusunda anlaşmaya vardı. Kadın ve çocuklardan oluşan İsrailli esirler, Filistinli mahkumlarla takas edilecek. Geçici ateşkes bugün sabah 8'de başladı. Fakat bölgeden son dakika haberine göre; İsrail Ordusu, güneyden kuzeye geçmeye çalışan Filistinlilere ateş açtı. 

SERBEST BIRAKILDILAR

İsrail ve Hamas arasındaki rehine takası gerçekleşti. İsrailli 13 rehine Refah Sınır Kapısı'na yakın bir bölgede serbest bırakıldı. Rehineler Kızılhaç'a transfer edildi. 

İsrailli 13 rehinenin yanı sıra 12 Taylandlı rehine de Hamas tarafından serbest bırakıldı. Tayland Başbakanı Thavisin, haberi sosyal medya hesabından duyurmuştu.

İsrail de hapishanelerinde bulunan 39 Filistinli kadın ve çocuk esiri serbest bıraktı.

GÜN BOYU AÇIKLAMALAR

İSRAİL'DEN REHİNE AÇIKLAMASI

Hamas ve İsrail arasındaki mutabakatla Gazze’ye saldırıları 4 günlüğüne durduracak, esir takası ve insani yardıma imkan sağlayacak insani ara başladı. İsrail rehinelerle ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

İsrail ordusunun açıklamasına göre ; İsrailli rehineler sınıra yakın bir noktadan alınacak ve İsrail’in güneyindeki Hatzerim Hava Üssüne götürülecek. Buradan da hastanelere sevk edilip aileleriyle bir araya gelecekler. Yaşlılar ve gençler farklı hastanelere götürülecek. En az 2 gün boyunca tıbbi gözetim altında tutulmaları bekleniyor. 

Her gün yerel saatle 16’da (TSİ 17) İsrail’e serbest bırakılacak rehinelerin isimleri verilecek. Bu bilgiyi alan İsrailli yetkililer de rehinelerin aileleriyle iletişime geçecek. Serbest bırakılan rehinelerin Türkiye saatiyle 19’da İsrail’e ulaşması bekleniyor.

ATEŞKESTE NELER OLACAK?

Geçici ateşkese göre; Filistinli mahkumlar ile İsrailli esirler takas edilecek. Gazze'nin her bölgesine insani yardım ile yakıt ulaştırılacak.

İsrail ile Hamas, esir takası konusunda anlaştı. Katar Dışişleri Bakanlığı ateşkesin bu sabah 08.00'de başlayacağını duyurmuştu.

Anlaşmaya göre 13 kişilik ilk esir grubu saat 17.00'da Gazze'den çıkarılacak.

Gazze'ye yönelik insani yardım da ateşkes ile birlikte başlayacak. Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada bu ateşkesin kalıcı olmasının amaçlandığı da belirtildi.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Gazze'den daha fazla esirin serbest bırakılmasını sağlayacak yeni bir anlaşma için müzakerelere devam etmeyi umduklarını söyledi.

GAZZE'YE YAKIT GİRMEYE BAŞLADI

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre, sabah saatlerinde 4 tanker akaryakıt, 4 tanker evde kullanıma uygun doğal gaz Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Birleşmiş Milletler heyetine teslim edildi.

Akaryakıt ve doğal gaz girişinin ABD ile Katar'ın arabuluculuğunda varılan çatışmalara insani ara verilmesi mutabakatı kapsamında gerçekleştiği belirtildi.

ATEŞKES 4 GÜN SÜRECEK

Anlaşma kapsamında Gazze'nin güneyindeki hava trafiği tüm gün, kuzeyinde ise 10 ila 16 saatlerinde durdurulacak.

50 İsrailli esire karşılık 150 Filistinli mahkum serbest bırakılacak. Takas edilecek esir ve mahkumlar, kadın ve çocuklar arasından seçildi. 

Serbest bırakılacak tüm sivillerin belirlendiği liste yetkililerle de paylaşıldı.

Öte yandan İsrail hükümeti savaşın bitmediğini, ateşkes bittikten sonra savaşın devam edeceğini söylemişti. 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin