Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde altıncı gün! Rus konvoyu Çeçenlerin desteğiyle Kiev'e ilerliyor. Avrupa Parlamentosu, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılım başvurusunu kabul etti. Özel bir kabul prosedürü başlatıldı. İşte yaşanan son gelişmeler

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş beşinci günü de geride bıraktı. Bölgeden henüz olumlu bir haber gelmezken, iki ülke görüşmelere de başladı. İşgalin altıncı gününde Rus konvoyu Kiev'e ilerliyor. Ruslara Çeçenler de eşlik ediyor. Çeçen Lider Kadirov, iki Çeçen'in öldüğünü açıkladı. Öte yandan Avrupa Parlamentosu, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılım başvurusunu kabul etti. Özel bir kabul prosedürü başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde altıncı gün! Rus konvoyu Çeçenlerin desteğiyle Kiev'e ilerliyor. Avrupa Parlamentosu, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılım başvurusunu kabul etti. Özel bir kabul prosedürü başlatıldı. İşte yaşanan son gelişmeler

Beşinci günü geride kaldığı savaşta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Montrö açıklamaları dikkat çekti. Erdoğan, “Montrö Sözleşmesi'nin boğazlardaki gemi trafiği konusunda ülkemize verdiği yetkiyi, krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız” dedi. 

Cephe hattında ise Kiev çevresinde çatışmalar devam ederken, Rusya'nın ülkenin en büyük ikinci kenti Harkov'a yönelik füze saldırıları devam ediyor.

Rusya'nın Ukrayna saldırısında 1 Mart’ta öne çıkan gelişmeler şu şekilde:

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, yeni bir açıklama yaparak Belarus'un Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü operasyona dahil olmak gibi bir olanı olmadığını söyledi.

16.20- Avrupa Parlamentosu, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılım başvurusunu kabul etti. Özel bir kabul prosedürü başlatıldı.

16.15 - Rusya yönetiminden yapılan açıklamada, Kiev'deki askeri hedeflere yönelik bir saldırı düzenleneceği ve bu kapsamda güvenlik servisi ve özel birliklere saldırı düzenleneceği belirtildi. Açıklamada, "Bu noktalara yakın yaşayanlar evlerini terk etsin" denildi.

15.45- Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Ukrayna lideri Zelenski ayakta alkışlandı

15.40 - Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun Azok Denizi'yle bağlantısının tamamen kesildiğini duyurdu.

15.30 - Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, tarafından imzalanan kararnameye göre, ülkedeki şirketlere ait menkul kıymetlerin alınması için Ulusal Refah Fonu'ndan 1 trilyon ruble ayrılacak.

Rusya'nın Ulusal Refah Fonu, 1 Şubat itibarıyla 13,6 trilyon ruble (yaklaşık 137 milyar dolar) düzeyinde bulunuyordu.

14.30 - İngiltere, Rusya ile bağlantılı tüm gemilerin İngiliz limanlarına girişinin yasaklandığını duyurdu.

13.50 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Harkov'da özgürlük meydanına atılan roket açık bir terör eylemidir. Bu saldırının ardından Rusya artık bir terör devletidir. Kimse bunu unutmayacak.

13.40 - Kremlin'den yeni açıklama: Zelenskiy'i meşru Ukrayna lideri olarak görüyoruz. Ukrayna'nın AB'ye üyelik başvurusu stratejik güvenlik sorunu değil çünkü AB askeri bir birlik değil.

13.35- NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Putin barışı yok etti. NATO tarihinde ilk kez Mukabele Görev Gücü'nü aktif hale getiriyoruz. NATO toprağının her karışını savunacağız.

13.30 -  Ukrayna parlamentosundan vekiller, Belarus askerlerinin de sınır kenti Çernihiv'den sınırı geçerek işgal harekatına katıldığını öne sürdü. 

ŞOYGU VE LAVROV'DAN AÇIKLAMALAR

12.50 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Rusya Savunma Bakanı Şoygu peş peşe açıklamalar yaptı. 

Lavrov: Batılı ülkelerin, NATO üyesi olmayan eski SSCB ülkelerinde askeri tesislerin oluşturulmasından vazgeçmesi gerekiyor.

Şoygu: Rusya hedeflerine ulaşana kadar Ukrayna'daki askeri operasyon devam edecek.

12.00 - Ayrılıkçı Donetsk lideri Puşilin, bugünkü hedeflerinin liman kenti Mariupol olduğunu söyledi. Kentin belediye başkanı Mariupol'un düzenli topçu atışı altında olduğunu açıkladı.

11.15 - Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, yeni bir açıklama yaparak Belarus'un Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü operasyona dahil olmak gibi bir olanı olmadığını söyledi.

11.11: Harkov yönetim binasının bombalanması sonrasında 1’i çocuk 6 yaralının olduğu açıklandı.

11.10 - Youtube, Rusya devlet medyasına bağlı RT ve Sputnik kanallarının tüm Avrupa çapında engellendiğini duyurdu.

11.00 - Ukrayna Savunma Bakanlığı, 6 gündür devam eden savaşta 5 bin 710 Rusya askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

10.40 - Ukrayna'nın en büyük ikinci kenti Harkov'a yönelik füze saldırısı düzenlendi.

09.40 - Ukraynalı yetkililer Ohtırka kentinde düzenlenen bombardıman sonucu 70 Ukrayna askerinin öldüğünü açıkladı.

RUS KONVOYU KİEV'E İLERLİYOR
09.30 - ABD merkezli Maxar Technologies şirketi, ellerindeki yeni uydu görüntülerine göre 60 kilometreden daha uzun bir Rus askeri konvoyunun Kiev'e yaklaşmakta olduğu belirtildi.

Rus askeri konvoyunda zırhlı araçlar, toplar, tanklar ve diğer askeri araçlardan oluştuğu belirtildi. Şirket konvoyun kuzey ve kuzeybatı yönünden Kiev'e doğru yaklaştığını, konvoyun yolu üzerindeki bazı ev ve köylerden dumanlar yükseldiğini belirtti.

09.20 - Ukrayna'nın Washington Büyükelçisi Oksana Markarova, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında, Cenevre Sözleşmesi uyarınca kullanımı yasaklanan vakum bombası kullandığını belirtti.

09.00 - Ukrayna'yı işgal eden Rusya ordusuna destek gönderen Çeçen lider Kadirov, çatışmalarda iki Çeçen askerin öldüğünü, 6 askerin yaralandığını söyledi.

07.57 Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya'nın Ukrayna'da yaptıklarının savaş suçu teşkil edip etmediğini tespit etmek için soruşturma başlatacak. 

07.55 ABD, Rusya’nın Birleşmiş Milletler’de görev yapan 12 diplomatını "ulusal güvenlik" nedeniyle sınır dışı ediyor.

07.33 Britanya Başbakanı Boris Johnson salı günü NATO'nun doğu sınırına;  Rusya ile sınır paylaşan Baltık ülkesi Estonya ve Polonya'ya gidecek. Johnson, "Putin, yaptıklarının sonuçlarını hissedecek" dedi.

 07.22 Rivne ve Ternopil gibi çeşitli şehirlerde hava saldırısı sirenleri çalmaya başladı. 

06.56 Disney, Sony ve Warner, yeni filmlerinin saldırı nedeniyle Rusya'da yayınlanmayacağını açıkladı.

04.42 Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeyinde yaklaşık 64 kilometre uzunluğunda bir Rus konvoyu görüntülendi. Maxar şirketi, konvoyun ilk haberlerde yer alan 27 kilometreden çok daha uzun olduğunu belirtti. 

03.05: Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Ukrayna'daki sivil kayıpların ölçeğinin ve altyapı tahribatının "ilk günlerde bile endişe verici" olduğunu söyledi.

01.10: Rusya ile Ukrayna ikinci kez görüşecek. Görüşmeler Belarus-Polonya sınırında yapılacak.Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy, “Rusya ve Ukrayna heyetlerinin bir sonraki toplantısı önümüzdeki günlerde Belarus-Polonya sınırında gerçekleşecek” diye konuştu.

01.05: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya ile yapılan müzakerelerde henüz Ukrayna'nın istediği bir sonucun çıkmadığını söyledi.

00.30: Kiev ve diğer şehirlerde mahsur kalan Türkiye vatandaşları, Romanya'dan uçakla İstanbul'a getirildi.

00.29: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile telefonda görüştü. Görüşmede, Belarus'taki Ukrayna ve Rusya heyetlerinin müzakereleri ele alındı.

00:25: Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta, Ukrayna'ya yönelik saldırı nedeniyle Rus devlet medya kuruluşları RT ve Sputnik'e Avrupa Birliği (AB) genelinde erişimi kısıtlayacak.

00.24: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Doğu Avrupa'da Rusya ile ABD ve NATO kuvvetleri arasında muhtemel karşılaşmalar ve kazaları önlemek için "çatışma önleme mekanizması" kurmanın yollarını aradıklarını ancak Rusların henüz bu konuyla ilgilenmediğini açıkladı.

00.19: Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Rusya'nın BM misyonunda çalışan 12 Rus diplomatın "istihbarat elemanı" olduğunu ve bu nedenle sınır dışı edileceklerini duyurdu.

00.07: Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Çekya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya cumhurbaşkanları, Ukrayna’ya acilen aday statüsü verilmesi gerektiğini bildiren ortak bir mektup yayınladı. 

00.06: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Ukrayna'da "uçuşa yasak bölge" kurmasının Rusya ile doğrudan çatışmaya girmek anlamına geleceğini ve böyle bir şeyi de planlamadıklarını açıkladı.

00.05: Rusya Federasyonu'nun Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebizia, ABD'nin 12 Rus diplomatının 7 Mart'a kadar ülkeden ayrılmasını istediğini bildirdi.

00.04: ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna savaşı konusunda Kanada, Japonya, Avrupa ve NATO liderleriyle bir görüşme gerçekleştirdi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Başkan Biden bugün ortaklarımız ve müttefiklerimizle Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gerekçesiz saldırısını görüştü" ifadesi kullanıldı.

00.03: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı bugün 2 bin 163 Türk vatandaşının daha Ukrayna'nın çeşitli kentlerinden tahliye için tren ve otobüslerle yola çıktığını bildirdi.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin