Rusya - Ukrayna savaşında gerilim tırmanıyor. ABD'den Rusya'nın işgaline karşı önlem. ABD bölgeye F-35 ve asker gönderiyor. Savaş bölgesinden korkunç görüntüler

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden gerilim bu sabah saatlerinde Moskova yönetiminin Ukrayna'yı işgaline dönüştü. Rusya Devlet Başkanı Putin'in ulusa sesleniş konuşmasıyla birlikte Rus askerleri Ukrayna'ya girerken, bölgede çatışmalar şiddetlendi. ABD, bölgeye destek kuvvet göndereceklerini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Rusya - Ukrayna savaşında gerilim tırmanıyor. ABD'den Rusya'nın işgaline karşı önlem. ABD bölgeye F-35 ve asker gönderiyor. Savaş bölgesinden korkunç görüntüler

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte ABD ve Avrupa’dan sesler yükselirken, ABD güçlerinin bölgede varlığıyla ilgili dikkat çeken açıklamalar geldi.

Litvanya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’nin F-35 savaş uçaklarının Estonya ve Litvanya’ya sevk edildiğini duyurdu. Litvanya’dan yapılan açıklamada ABD’nin bölgeye 500 asker daha gönderdiği de belirtildi.

‘SALDIRILAR KİEV’DE YOĞUNLAŞACAK’

Öte yandan Reuters’a konuşan ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, Ukrayna’da yaşanan gelişmelerin ‘Rusya’nın büyük ölçekli istila planının ilk aşaması’ olduğunu söyledi. Rusya’nın Belarus’tan başlayarak Kiev’e uzanan büyük bir işgal planı olduğunu belirtirken, saldırıların Kiev üzerinde yoğunlaşabileceği uyarısında bulundu.

Yetkili açıklamasında, ABD askerlerinin Ukrayna’ya yakın bir bölgede beklediği ve müttefiklerine ‘güvence’ vermeye devam ettiğini vurguladı.

ABD tarafından yapılan açıklamada, “Ukrayna’nın kendini savunması için neler yapmamız gerektiğini değerlendireceğiz.” ifadeleri kullanıldı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın G7 ülkeleriyle de Rusya'ya karşı uygulanacak yaptırımları ele almak üzere görüşeceği açıklandı. Biden, daha önce yaptığı yazılı açıklamada ABD ve müttefiki ülkelerin Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri operasyona birlikte ve kararlı şekilde karşılık vereceklerini söylemişti.

KORKUNÇ GÖRÜNTÜLER

Rus saldırılarının en fazla olduğu bölgelerden Sumi Oblastı'da kaydedilen görüntüler yaşanan çatışmaların şiddetini gözler önüne seriyor.

YENİ YAPTIRIMLAR GELİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Avrupa Birliği’nden (AB) Rusya’ya yönelik yeni yaptırımların yolda olduğunu açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştüğünü ifade eden Zelenski, “AB'den Rusya'ya karşı ek sert yaptırım paketi geliyor. Tüm detayları Emmanuel Macron ile tartıştık. Rusya'nın SWIFT ile bağlantısının kesilmesini, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasını ve saldırganı durdurmak için diğer etkili adımların atılmasını talep ediyoruz” dedi.

KUBELA’DAN DA 'SWIFT' TALEBİ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, “Bu konuda diplomatik olmayacağım. Rusya'nın SWIFT'den men edilmesi gerektiğinden şüphe duyan herkes, masum Ukraynalı erkek, kadın ve çocukların kanının ellerinde olacağını anlamalıdır. SWIFT’i ile Rusya bağlantısını kesin” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN, MACRON İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya'nın Ukrayna’ya askeri müdahelesi ve son gelişmeler ele alındı.

ŞENTOP'TAN DEĞERLENDİRME

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Rusya Federasyonu tarafından Ukrayna'ya başlatılan askeri harekatı kabul edilemez buluyoruz" dedi.

TBMM Başkanı Şentop, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri harekata ilişkin değerlendirmede bulundu. Şentop, "Rusya Federasyonu tarafından Ukrayna'ya başlatılan askeri harekatı kabul edilemez buluyoruz. Bu saldırı, başta bölgemizin istikrarı olmak üzere dünyada barış ve güvenliği sarsabilecek tehlikeli bir adımdır. Dostluk ve iyi komşuluk ilişkilerimiz bulunan Rusya Federasyonu ve Ukrayna'nın bu meseleyi uluslararası hukuk ve Minsk Mutabakatları çerçevesinde, diplomasi ve diyalog yoluyla acilen çözüme kavuşturması en samimi dileğimizdir. Savaşın kazananı olmayacağını bir kere daha hatırlatırken Ukrayna'nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklediğimizin altını çiziyoruz" dedi.

Etiketler Rusya ABD Ukrayna
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin