Onun filmleriyle güldük, onun filmleriyle ağladık... En güzel filmlerin yönetmeni: Ertem Eğilmez

Yeşilçam filmleri deyince akla ilk onun çektiği filmler gelir. Dönemin oyuncuları onun şirketini 'okul' olarak tarifler. Haklılardır da onun tedrisatından geçenler için Ertem Eğilmez bir yönetmen değildir sadece; büyük bir öğretmendir de... Eğilmez aramızdan ayrılalı 34 yıl geçmesine rağmen çektiği filmler yaşadığı sürece o da yaşacak.

Google Haberlere Abone ol
Onun filmleriyle güldük, onun filmleriyle ağladık... En güzel filmlerin yönetmeni: Ertem Eğilmez

Ertem Eğilmez, 18 Şubat 1929 tarihinde Trabzon’da dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdikten sonra bakkallık yaptı, yayınevi açtı, Tef adlı mizah dergisini çıkardı ve hatta Türkiye’ye ilk langırt makinelerini getirdi. 1964 yılında Arzu Film isimli yapım şirketini kurması ile birlikte sinema dünyasına adım atan Ertem Eğilmez için efsane olma yolundaki ilk adımlar atılmış oldu.

Ertem Eğilmez’in 1960’lı yıllarda yaptığı filmler daha çok aşk üzerineydi. 1970’lerde ise arkadaşlık ve aile temalı komedi filmlerine imza attı. Arzu Film güldürüleri ekolü olarak bilinen bu dönem, Yeşilçam sinemasının usta isimlerini sık sık bir araya topladı. 21 Eylül 1989 yılında hayatını kaybettiği zaman geride yönettiği 44, senaryosunu yazdığı 5 ve yapımcısı olduğu 97 film bıraktı. 

İŞTE EĞİLMEZ'İN FİLMLERİNDEN BAZILARI...

MAVİ BONCUK

Onun filmleriyle güldük, onun filmleriyle ağladık... En güzel filmlerin yönetmeni: Ertem Eğilmez

Yıl: 1975
Tür: Komedi, Suç, Dram
Yönetmen: Ertem Eğilmez
Oyuncular: Emel Sayın, Tarık Akan, Zeki Alasya
IMDb: 7.8

Dönemin en ünlü sanatçılarından olan Emel Sayın’ın sahneye çıktığı gazinoya bir grup arkadaş eğlenmeye gider. Hesap beklediklerinden fazla gelince itiraz ederler ve gazino görevlileri tarafından dövülürler. Bir intikam almaya karar verirler, Emel Sayın’ı kaçıracak ve fidye isteyeceklerdir. Gerçekten de planları tıkır tıkır işler ama güzel sanatçının aralarına girmesi ile birlikte planlarında bazı değişiklikler yapmak zorunda kalırlar. 

NAMUSLU

Onun filmleriyle güldük, onun filmleriyle ağladık... En güzel filmlerin yönetmeni: Ertem Eğilmez - Resim : 2

Yıl: 1984
Tür: Komedi, Dram
Yönetmen: Ertem Eğilmez
Oyuncular: Şener Şen, Adile Naşit, Ayşen Gruda
IMDb: 8.1


Ertem Eğilmez’in hiciv ustalığını konuşturduğu yapımlardan olan Namuslu, Ali Rıza isimli namuslu bir adamın iş yerinde yüklü bir miktar paranın kaybolmasıyla başlıyor. Tabii herkes Ali Rıza’yı suçluyor ama o tamamen masum. İlginç olan ise dürüst bir adam olduğu zamanlar ona kötü davranan ailesi ve arkadaşları, onun yüklü miktarda para çalan bir hırsız olduğuna inandıkları zaman çok iyi davranmaya başlıyorlar. 

KÖYDEN İNDİM ŞEHİRE

Onun filmleriyle güldük, onun filmleriyle ağladık... En güzel filmlerin yönetmeni: Ertem Eğilmez - Resim : 3

Yıl: 1974
Tür: Macera, Komedi, Suç
Yönetmen: Ertem Eğilmez
Oyuncular: Kemal Sunal, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Halit Akçatepe
IMDb: 8.3


Köyden İndim Şehire aslında Salak Milyoner filminin devamı niteliğindedir. İlk filmde babalarından kalan mirasın peşinden koşan karakterlerimiz artık parayı bulmuş ve onu yeme derdine düşmüşlerdir. Fakat buldukları altınları yalnızca Ankara’daki bir hemşerilerine bozdurmak isterler. Elbette hiçbir şey bekledikleri gibi gitmez ve attıkları her adım onları yeni ve daha komik bir maceraya sürükler. 

GÜLEN GÖZLER

Onun filmleriyle güldük, onun filmleriyle ağladık... En güzel filmlerin yönetmeni: Ertem Eğilmez - Resim : 4

Yıl: 1977
Tür: Komedi, Dram, Aile
Yönetmen: Ertem Eğilmez
Oyuncular: Münir Özkul, Adile Naşit, Halit Akçatepe
IMDb: 8.5


Arzu Film Güldürülerinin ikonik karakterlerinden Yaşar Usta ve ailesinin başına gelen maceraları izlediğimiz filmde aynı zamanda Türk sinema dünyasının başka bir ikonik karakteri olan Vecihi ile tanışıyoruz. Filmde Yaşar Usta’nın beş kızı vardır ve artık onları evlendirme zamanının geldiğini düşünür. Fakat onları aşık oldukları adamlarla değil, kendi istediği damatlarla evlendirmeye kararlıdır. 

CANIM KARDEŞİM

Onun filmleriyle güldük, onun filmleriyle ağladık... En güzel filmlerin yönetmeni: Ertem Eğilmez - Resim : 5

Yıl: 1973
Tür: Dram
Yönetmen: Ertem Eğilmez
Oyuncular: Tarık Akan, Kahraman Kıral, Halit Akçatepe
IMDb: 8.7


Türk sinemasının en ağır dram hikâyelerinden biri olan Canım Kardeşim filminde; Kahraman’ın, abisinin ve abisinin bir arkadaşının hikâyesini izliyoruz. Yoksulluğun içinde çırpınan bu üçlü bir gün korkunç bir haber alır, küçük Kahraman kanserdir. Kurtuluşu olmayan bu hastalıkta ikilinin elinden gelen tek şey küçük çocuğun hayali olan televizyonu almaktır ama nasıl? 

HABABAM SINIFI SERİSİ

Onun filmleriyle güldük, onun filmleriyle ağladık... En güzel filmlerin yönetmeni: Ertem Eğilmez - Resim : 6

Yıl: 1975 - 1981
Tür: Komedi, Dram
Yönetmen: Ertem Eğilmez
Oyuncular: Kemal Sunal, Münir Özkul, Halit Akçatepe
IMDb: 9.2


Rıfaz Ilgaz’ın aynı isimli roman serisinden sinemaya uyarlanan Hababam Sınıfı serisi; 1975, 1976, 1977, 1978, 1979 ve 1981 yıllarında yapılmış 6 filmden oluşuyor. Tabii muhtemelen pek çoğumuz ana karakterlerin sabit olduğu ilk üç filme bayılıyoruz. Film serisinde koca koca adamlar olmalarına rağmen bir türlü Özel Çamlıca Lisesi’nden mezun olamamış bir grup yaramaz ama aynı zamanda iyi kalpli öğrencinin maceralarını izliyoruz. 

Türk sinema dünyasının efsane yönetmenlerinden Ertem Eğilmez imzalı en iyi filmlerden bazılarını listeledik ve kısaca izleyiciye sundukları hikâyelerden bahsettik. Elbette bu liste çok daha uzun olabilirdi. Listemizde olmasını istediğiniz Ertem Eğilmez filmlerini yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

 

 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin