Medyanın ekonomi haberlerine ilgisi azaldı

Ocak ayında artan medyadaki ekonomi haberleri Şubat ayında düşüşe geçti.

Google Haberlere Abone ol
Medyanın ekonomi haberlerine ilgisi azaldı

Şubat ayının medyaya en fazla konu olan ekonomi başlıkları belli oldu. Medya Takip Merkezi (MTM)’nin hazırladığı araştırma raporuna göre, ekonomiye dair haberlerde Ocak ayına oranla yüzde 6’lık bir düşüş gözlendi. Ekonominin ay boyunca en çok gündeme gelen konu başlıkları ise, vergi, ihracat ve ekonomik büyüme oldular. İşte, Şubat ayı ekonomi gündeminin dikkat çeken detayları…



Basın, TV ve internet medyasında yapılan haber takip sonuçları incelendiğinde, Şubat ayında ekonomiye dair, medyada 50 bin 616 haber ve yazının yer aldığı tespit edildi. Aynı araştırmaya göre, ekonominin medyada en fazla yer bulan başlığı ise vergi oldu.



MTM’nin araştırmasına göre, Şubat ayında vergi ile ilgili haberlerde yüzde 13 oranında azalma görüldü. Bu yıl 24.üncüsü kutlanan Vergi Haftası, vergi ile ilgili haberlerin büyük bir bölümünde yer alırken, vergiye dair medyada 42 bin 431 haber ve yazı kaleme alındı.



Aynı araştırmaya göre ihracat, ay genelinde medyanın en çok yer verdiği ikinci ekonomi başlığı oldu. Bir önceki aya göre yüzde 16’lık düşüşle 39 bin 392 haber ve yazıda yer alan ihracat, Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11.2 artarak 11 milyar 509 milyon dolar oldu. Ocak ayında ihracatını en fazla artıran sektörün yüzde 200 ile zeytin ve zeytinyağı sektörü olması, ihracat ile ilgili medyada en çok yer bulan diğer konu oldu.



Ocak ayına göre medyada yüzde 11 oranında daha az yer bulan ekonomik büyüme, ayın en çok konuşulan bir diğer ekonomi başlığı oldu. IMF’nin raporunda Türkiye ekonomisinin 2013’te yüzde 3,4 büyüyeceği tahmininde bulunması ekonomik büyüme ilgili medyaya konu olan haberlerin başında yer aldı. Ekonomik büyüme, Şubat’ta 25 bin 687 haber ve yazıda yer aldı.



MTM VERİLERİYLE AYIN DİKKAT ÇEKEN EKONOMİK GELİŞMELERİ:



·         İthalat yüzde 7.6'lık artışla 18.8 milyar dolara ulaştı. Dış ticaret açığı ise yüzde 2.4 artarak 7.2 milyar dolara yükseldi.



·         Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Dış Ticaret İstatistikleri'nden yaptığı derlemeye göre, geçen yıl denizyoluyla yapılan ihracat yüzde 6 artarak 78 milyar 34 milyon 888 bin dolara yükseldi.



·         Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'na (IMF) borcunun, bu yılın Mayıs ayında tamamen biteceği açıklandı.



·         İstanbul, 2012 yılında yaklaşık 76,7 milyar dolarla Türkiye ihracatının yarısını gerçekleştirdi.



·         ABD yönetimi ile uluslararası derecelendirme kuruluşu Standart&Poor's (S&P) arasında, ipotek tahvil derecelendirmelerinin şişirilmesinden dolayı açılan tazminat davasında ABD, S&P'ye 5 milyar doların üzerinde para cezası ödetmeyi planlıyor.



·         Kredi kefaletlerinde istenen eş rızası şartının, sadece ticari değil tüm kredilerde kaldırılacağı açıklandı.



·         ACTECON Rekabet ve Regülâsyon Danışmanlık firması ortağı ve Bilkent Üniversitesi Enerji Hukuku ve Politikası Öğretim Görevlisi Şahin Ardıyok, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) sanayi kuruluşları ve ticarethanelere sağladığı ucuz elektrik uygulamasını meskenlere de açtığını belirtti. Uygulama ile faturası 150 TL'yi aşan tüketiciler, elektriği yüzde 15 indirimli alabilecekler.



·         Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 2012'de toplam kredi kartı sayısının yüzde 6 oranında artışla 54 milyona ulaştığını, banka kartının ise yüzde 11 artışla 91 milyona çıktığını açıkladı.



·         Küçük ve Orta Boy İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lere enerji verimliliği için karşılıksız destek vereceğini açıkladı. İki ayrı fonda verilen destek miktarı işletme başına üst limit olarak 30 bin lira olarak belirlendi.



·         Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yıllardır azaltmak için mücadele ettiği prim alacaklarını bankacılık sisteminden elektronik olarak tahsil edeceğini bildirdi.



·         Memur-Sen tarafından yapılan araştırmaya göre Ocak ayında 4 kişilik bir çekirdek ailenin, tüketmesi zorunlu gıdalar için harcaması gereken tutar (açlık sınırı) 1,058.416 TL olarak belirlendi. 4 kişilik ailenin asgari şartlarda geçinebilmesi için harcaması gereken tutar (yoksulluk sınırı) 3,084.993 TL olarak hesaplandı.



·         Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği'nin (AYD) yeni Başkanı Hulusi Belgü oldu.



·         Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) "Nüfus Projeksiyonları, 2013-2075" araştırmasına göre Türkiye nüfusu, 2023'te 84 milyon 247 bin 88 olacağı öngörüldü.



·         İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, 250 gramı 85 kuruş olan ekmeğin tavan fiyatının 1 TL olduğunu açıkladı.



·         Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarlığı'na Fatih Acar atandı. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin