Kurban eti yıkanır mı. Kurban eti nasıl temizlenir. Kurban eti dışarıda kaç saatte bozulur?

Kurban Bayramı 28 Haziran 2023 Çarşamba itibarıyla başladı. Allah için dini ibadetlerini yerine getiren Müslümanlar kurban etinin nasıl pişirileceğini, muhafaza edileceğini araştırıyor. Uzmanla kurbanı kestikten sonra etinin hemen tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarılar yapıyor. Peki kurban eti yıkanır mı? Kurban eti nasıl temizlenir? Kurban eti dışarıda kaç saatte bozulur? İşte yanıtı.

Google Haberlere Abone ol
Kurban eti yıkanır mı. Kurban eti nasıl temizlenir. Kurban eti dışarıda kaç saatte bozulur?

Kurban Bayramı kutlamaların başlamasıyla birlikte kurban etinin kullanımı hakkında araştırmalar hız kazandı. Kurban etinin kesildikten sonra hemen tüketilmemesi, biraz dinlendirilmesi gerekiyor. Bu şekilde etin tadı daha güzel oluyor.

Peki kurban eti yıkanır mı? Kurban eti nasıl temizlenir? Kurban eti dışarıda kaç saatte bozulur? İşte yanıtı.

KURBAN ETİ YIKANIR MI?

Kurban eti yıkandığında daha hızlı bakteri üretir ve bakteriler her yere dağılır. Bu yüzden kurban etinin yıkanması önerilmez. Ayrıca kurban etinin en az birkaç saat dinlendirilmesi, bu süre içerisinde etin kanını bırakması ve sıcaklığının düşmesi beklenir. 

Sonrasında kurban etinin üzerindeki kalıntılar ve kan temizlenir. Yenecek ve dağıtılacak paylar ayrılır, paketlenir ve dağıtılır.

Kurban etini derin dondurucuda saklayacaksanız yıkamanız önerilmez. Eğer yıkarsanız etin üzerinde kalan su damlaları ekstra buzlanmaya neden olur ve eti buzluktan çıkardığınızda eriyen su yine bakteri oluşumuna neden olur.

KURBAN ETİ DIŞARIDA KAÇ SAATTE BOZULUR?

Kurban eti en az 4-5 saat, en uygun 1 gün güneş almayan serin, korunaklı açık havada bozulmadan bekleyebilir. Sonrasında buzdolabına kaldırılması gerekir.

KIRMIZI ET SOĞUK VE SICAK SUYLA YIKANIR MI?

Kırmızı eti soğuk suyla yıkarsanız bakteri oluşumunu artırırsınız. Sıcak suyla yıkarsanız bakteriyi artırabileceğiniz gibi etin yapısını da bozarsınız. 

KURBAN ETİ KAÇ KİŞİYE DAĞITILIR?

Kurban etleri cinsiyet, ırk, din, dil gözetmeksizin önce ihtiyaç sahibi ailelere verilmelidir.

Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10).

Kur'an'da konuya ilişkin şöyle buyurulmuştur:

"Biz kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin hakkınızda Allah'ın dininin şeâirinden kıldık. Onlarda sizin için hayır vardır. Onlar boğazlanmak üzere saf halinde dururken onları kestiğiniz zaman Allah'ın adını anın! Yanı üstü yere yıkılınca da onlardan hem siz yiyin, hem kanaat gösterip istemeyene, hem de fakirlere yedirin. İşte şükredesiniz diye böylece onları sizin emrinize verdik." (Hacc, 22/36)

KURBAN BAYRAMI TARİHLERİ 2023

Kurban Bayramı'nın başlangıç ve bitiş tarihleri şu şekildedir;

27 Haziran Salı Kurban Bayramı Arefesi

28 Haziran Çarşamba Kurban Bayramı’nın 1. günü 

29 Haziran Perşembe Kurban Bayramı’nın 2. günü 

30 Haziran Cuma Kurban Bayramı’nın 3. günü

1 Temmuz Cumartesi Kurban Bayramı 4. günü 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin