Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlandı. Liderler cenaze için Londra'ya gitti.

İngiltere'nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth törenle son yolculuğuna uğurlandı. 96 yaşında hayatını kaybeden Kraliçe'nin Westminster Katedrali'nde düzenlenen cenaze törenine birçok dünya lideri katıldı. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in naaşı, Windsor Kalesi'ndeki St. George Şapeli'ne gömüldü.

Google Haberlere Abone ol
Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlandı. Liderler cenaze için Londra'ya gitti.

İngiltere Kraliçe 2. Elizabeth'in Londra'daki Westminster Katedrali'nde düzenlenen cenaze töreni başladı.

Kraliçe’nin tabutu, Westminster Salonu'ndan cenaze töreninin yapılacağı Westminster Kilisesi’ne götürüldü.

Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlandı. Liderler cenaze için Londra'ya gitti.

Tabuta, Kraliçe'nin çocukları eşlik etti. Kral Charles, Prenses Anne ve Prens Andrew cenaze töreninde beraber yürüdü. Onların ardında da Prens William ve Harry de dahil olmak üzere torunları sıralandı.

Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlandı. Liderler cenaze için Londra'ya gitti. - Resim : 2

Westminster Kilisesi’ndeki devlet törenine 2 bin kişi katılıyor. Törende devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra birçok yardım kuruluşunun temsilcileri de yer alıyor. Cenaze törenine Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılıyor.

Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlandı. Liderler cenaze için Londra'ya gitti. - Resim : 3

Kraliçe’nin tabutu, tören sırasında ana sunağa konuldu.

Geleneksel olarak krallar ve kraliçeler için özel olarak hazırlanan bu törenlerde çok katı protokol kuralları ve askeri geçit töreni uygulanıyor.

 Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlandı. Liderler cenaze için Londra'ya gitti. - Resim : 4

Kraliçe 2. Elizabeth'in cenazesi, devlet töreninin ardından Windsor Sarayı'na götürülmeden önce Hyde Park kenarındaki Wellington Arch'a taşınacak. Kraliçe için Windsor Sarayı’nda daha küçük çaplı bir tören düzenlenecek. Ardından yine burada Nisan 2021’de hayatını kaybeden eşi Prens Philip’in yanına özel bir aile töreniyle defnedilecek.

Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlandı. Liderler cenaze için Londra'ya gitti. - Resim : 5

Kraliçe'ye saygı duruşunda bulunmak için yüz binlerce kişi zaman zaman 12 kilometreyi bulan kuyrukta beklemişti.

 

Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlandı. Liderler cenaze için Londra'ya gitti. - Resim : 6

ABD Başkanı Joe Biden Cumartesi akşamı Londra'ya ulaştı. Biden, Westminter Hall'de liderler için ayrılan balkondan Kraliçe'nin tabutuna baktı; First Lady Jill Biden'la birlikte dua etti.

Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlandı. Liderler cenaze için Londra'ya gitti. - Resim : 7

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa'nın da aralarında olduğu çok sayıda lider taziye için Westminster Hall'e gitti.

 Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlandı. Liderler cenaze için Londra'ya gitti. - Resim : 8

Kral Charles ve İngiltere Başbakanı Liz Truss da cenaze töreni için Londra'ya giden liderlerden bazılarını kabul etti.

Cenaze töreni öncesinde, kent genelinde olağanüstü güvenlik önlemleri alınmış durumda. Metropolitan Polis Teşkilatı'nın üstlendiği önlemler, ülke tarihinin gördüğü en büyük güvenlik operasyonlarından biri.

Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlandı. Liderler cenaze için Londra'ya gitti. - Resim : 9

LONDRA'DA GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Kraliçe'nin cenaze töreni nedeniyle Londra, tarihinin en geniş güvenlik önlemlerini aldı. Londra Emniyet Müdürlüğü bu törenin en geniş katılımlı etkinlik olacağını öngörüyor.

Cenaze için 10 bini aşkın polis görevlendirildi. Silahlı polisler, keskin nişancılar görev başında. Arama köpekleri, güvenlik kameraları, atlar ve helikopterler de operasyon için hazır.

AB BAYRAKLARI KRALİÇE'NİN CENAZE TÖRENİ İÇİN YARIYA İNDİ

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi, 8 Eylül’de hayatını haybeden Kraliçe 2. Elizabeth’in cenaze töreni nedeniyle bugün Avrupa Birliği (AB) bayraklarının yarına indirildiğini duyurdu.

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Kraliçe’nin bugün düzenlenen cenaze töreni nedeniyle AB bayraklarının yarıya indirildiği belirtilerek, “Büyük Britanya Birleşik Krallığı ve Kuzey İrlanda Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'in cenaze töreni nedeniyle bugün AB bayrakları yarıya indirildi. Düşüncelerimiz yas tutan ve onu hatırlayanlarla birlikte” ifadelerine yer verildi.

Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlandı. Liderler cenaze için Londra'ya gitti. - Resim : 10

Avrupa Konseyi’nden yapılan açıklamada da “Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'in cenaze töreni nedeniyle, bugün Avrupa bayrağı yarıya indiriliyor. Düşüncelerimiz kraliyet ailesi ve Kraliçe II. Elizabeth'in yasını tutan herkesle birlikte” denildi.

NAAŞI SON DİNLENME YERİNE GETİRİLDİ

Kraliçe 2. Elizabeth’in naaşı, dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 2 bin devlet görevlisinin ve liderinin katıldığı Westminster Abbey’deki devlet töreninden sonra ebedi dinlenme yeri olan Windsor Şato’sundaki St. George Chapel’ine getirildi.  

Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlandı. Liderler cenaze için Londra'ya gitti. - Resim : 11

Kraliçe 2. Elizabeth’in naaşı, St. George Chapel’inde töreninin ardından 2021’de hayatını kaybeden eşi Prens Philip’in yanına Kraliyet Mezarı’na (Royal Vault) indirilerek defnedileceği ifade edildi.

Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlandı. Liderler cenaze için Londra'ya gitti. - Resim : 12

Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlandı. Liderler cenaze için Londra'ya gitti. - Resim : 13

Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlandı. Liderler cenaze için Londra'ya gitti. - Resim : 14

11 GÜN SONRA DEFNEDİLDİ

Kraliyet Ailesi internet sitesinde yapılan açıklamada, “Kraliçe, Edinburgh Dükünün (eşi Philip’in) yanına Kral 6. George Anıt Şapeli’ne defnedildi. ” ifadesine yer verildi.

Kraliçe Elizabeth’in defin işlemi, özel aile töreniyle St. George Şapeli’nde yapıldı.
Tören, basına ve halka kapalı gerçekleştirildi. Kraliçe’nin mezar taşına “ELIZABETH II 1926-2022” yazıldı.

RESMİ TÖREN WESTMİNSTER ABBEY KİLİSESİ’NDE YAPILDI

Kraliçe Elizabeth’in tabutu, başkent Londra’daki Westminster Abbey Kilisesi’nde yapılan cenaze merasiminin ardından TSİ 17.00’de defnedileceği Windsor’a getirilmişti.
2. Elizabeth’in resmi cenaze töreni, dünya genelinden çok sayıda üst düzey devlet yetkilisinin katılımıyla tarihi Westminster Abbey Kilisesi’nde düzenlenmişti. Törene, Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılmıştı.

İngiltere Başbakanı Liz Truss, törende yaptığı kısa konuşmada, İncil’den alıntı yapmış, Canterbury Başpiskoposu da konuşmasında, “dünyada çok az liderin, Kraliçe’ye duyulduğunu gördükleri sevgiyle karşılandığını” ifade etmişti.

8 EYLÜL’DE HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Kraliçe 2. Elizabeth’in geçen yıl vefat eden eşi Prens Philip ile evlendiği yer olan Westminster Abbey Kilisesi’ndeki törenin ardından ülke çapında 2 dakikalık saygı duruşunda bulunulmuştu.

İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth, 8 Eylül’de yaz tatilini geçirdiği İskoçya’nın Aberdeenshire bölgesindeki Balmoral Kalesi’nde 96 yaşında hayatını kaybetmişti. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin