KKTC'nin 'gözlemci üye olması' gerginlik yarattı. AB açıklamasına hem Türkiye hem de KKTC tepki gösterdi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de açıklama yaptı: Hadsiz ve ikiyüzlü

KKTC'nin Özbekistan'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olması kararına AB'den tepki gelmişti. Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Peter Stano'nun yaptığı açıklamaya hem Türkiye hem de KKTC tepki göstermişti. Bir tepki de AK Parti'den geldi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "AB açıklaması hadsiz ve ikiyüzlü bir açıklamadır" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
KKTC'nin 'gözlemci üye olması' gerginlik yarattı. AB açıklamasına hem Türkiye hem de KKTC tepki gösterdi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de açıklama yaptı: Hadsiz ve ikiyüzlü

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC), Özbekistan'da düzenlenen zirvede Türk Devletleri Teşkilatı'na "gözlemci üye" olarak kabul edilmesi, Avrupa Birliği'ni (AB) rahatsız etti.

Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Peter Stano tarafından yayımlanan ve KKTC'nin "ayrılıkçı" olarak tanımlandığı açıklamada, Rum Yönetimi'nin Ada'daki tek devlet olarak görüldüğü belirtildi:

Avrupa Birliği, Türkiye'nin, uluslararası alanda tanınmayan ve 'Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti' olarak adlandırılan Kıbrıs Türk ayrılıkçı varlığının Türk Devletleri Örgütü'nde gözlemci olarak kabul edilmesine ilişkin açıklamalarını reddediyor.

AB, en yüksek siyasi düzey de dahil olmak üzere, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak yalnızca Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıdığını defalarca belirtmiştir.

Kıbrıs Türk ayrılıkçı tarafının, uluslararası alanda tanınmasını kolaylaştıracak herhangi bir eylem, Birleşmiş Milletler himayesinde barış görüşmelerinin sürdürülmesine elverişli bir ortam yaratma çabalarına ciddi şekilde zarar vermektedir.

AB, Kıbrıs sorununun siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona dayalı olarak, ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarınca ve AB'nin dayandığı ilkelere uygun olarak kapsamlı bir şekilde çözülmesinden yanadır. Bunun başka bir alternatifi yok."

ÖMER ÇELİK'TEN TEPKİ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: "AB tarafından KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olmasına ilişkin yapılan açıklama haksız ve ikiyüzlü bir açıklamadır.  Avrupa Birliği, Kıbrıs konusunda Yunanistan ve GKRY’nin peşinde sürüklenmektedir. O yüzden bu açıklamalar yok hükmündedir...'' ifadelerini kullandı. 

AK Parti'li Ömer Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano'nun KKTC ile ilgili açıklamasına tepki gösterdi. Çelik, "AB tarafından KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olmasına ilişkin yapılan açıklama, haksız ve ikiyüzlü bir açıklamadır. AB, Kıbrıs konusunda Yunanistan ve GKRY'nin peşinde sürüklenmektedir. O yüzden bu açıklamalar, yok hükmündedir" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Türklerinin, uluslararası toplumun saygın bir üyesi olduğunu belirten Çelik, "KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olması doğru ve son derece doğal bir durumdur. AB'nin KKTC'yi yok saymaya çalışan tutumu, tarihi ve siyasi açıdan ilkesiz bir yaklaşımdır. Cumhurbaşkanımızın son olarak Türk Devletleri Teşkilatı toplantısında vurguladığı gibi KKTC'nin hak ve menfaatlerini her zeminde savunmaya devam edeceğiz" dedi. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin