Kırklareli’de aşılama oranı da vaka sayısı da artıyor

Kırklareli, iki doz aşılamada ülke ortalamasının üzerine çıksa da vaka sayılarında artış devam ediyor. Kırklareli Tabip Odası Başkanı, vaka sayılarının artmasında, okulların açılmasına dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Kırklareli’de aşılama oranı da vaka sayısı da artıyor

Sağlık Bakanlığı’nın 12 Ekim tarihinde açıkladığı günlük Covid-19 tablosuna göre; 18 yaş ve üzerinde en az iki doz aşı olanların oranının yüzde 75.10’a ulaştığı görüldü. Kırklareli, iki doz aşılamada yüzde 80,5 oran ile Türkiye ortalamasının üzerine çıktığı görüldü. İki doz aşılamada, Türkiye birincisi olan Kırklareli’de vaka sayılarında da artış yaşanıyor.

Kırklareli’de, son günlerde vaka artış hızında yükselme olduğunu belirten Kırklareli Tabip Odası Başkanı Taner Pehlivan, bunda okulların açılmasının önemli olduğunu söyledi.

‘GENÇ NÜFUSTAKİ AŞILAMA ORANI DÜŞÜK’

Kırklareli’nin eğitim kenti olduğunun altını çizen Taner Pehlivan, “Okullar toplu bulunulan alanlardır. Sınıflarda uzun süre ders yapılıyor. Doğal olarak, buralarda bulaşma olacaktır. Bulaşmayı tamamen engellemenin yolu yoktur. Okulların açılması ve genç nüfustaki aşılama oranının düşük olması, vaka artışının en önemli nedenleri arasında. Bundan ötürü de genç nüfusta aşılama oranını artırmak gerekiyor” dedi.

‘TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK İÇİN 18 YAŞ ALTI AŞILAMA ÖNEMLİ’

İki doz aşılama oranının, Kırklareli’de yüzde 80’in üzerinde olduğunu ifade eden Pehlivan, bunun 18 yaş üzerindeki nüfus için geçerli olduğunu belirtti. Hesaplamaya 18 yaş altı katılmadığını ama katılması durumunda oranın yüzde 50’nin biraz üzerinde olacağını belirten Pehlivan, bu oranın, toplumsal bağışıklık için yeterli olmadığını söyledi. Pehlivan, toplumsal bağışıklığın oluşması için 18 yaş altı ve üstünde aşılama oranının yüzde 70’i geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLER SÜREKLİ TARAMADAN GEÇİRİLMELİ’

Türkiye genelinde olduğu gibi Kırklareli’de de vakalar nedeniyle kapanan sınıfların olduğunu belirten Pehlivan, “Sınıfta iki öğrenci olduğu zaman sınıfların kapatılması yönünde bakanlığın aldığı bir karar var. Ama yeni kurallar getirilerek, sınıfların kapatılması zorlaştırılıyor. Bakanlık, aldığı kararda haklıdır. Çünkü eğitim-öğretimin aksamaması adına okullar mümkün olduğunca açık tutulmalı. Okullarda filyasyon işi iyi yapılmalı, çok fazla test yapılmalı. Öğrenci ve öğretmenler sürekli taramadan geçirilmeli. 12 yaş üzerindeki çocuklara ve gençlere aşı yapma yönünde çalışma yürütülmeli. Kırklareli’de bu konuda, Kent Konseyi ve belediyemiz stantlar açarak ve billboardlara bilgilendirici afişler asarak, farkındalık yaratmaya çalışıyor. Sağlık Müdürlüğü de özellikle üniversiteye yeni başlayan ve okuyan gençlerimizin aşı olmaları konusunda belli bir bilinç yaratmak için çalışmalar yapıyor. Yapılan çalışmaların faydası oldu ama genç nüfusta aşılama oranı halen düşük seviyede” diye konuştu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin