Kemal Derviş kimdir, neden öldü. Kemal Derviş'in hastalığı neydi? İşte Kemal Derviş hayatı ve kariyeri

Kemal Derviş ABD'de hayatını kaybetti. Bunun ardından Eski Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş hakkında araştırmalar hız kazandı. Kemal Derviş, Türk ekonomist ve siyasetçiydi. Eğitimini İngiltere'de Londra Ekonomi Okulunda aldı. İşte Kemal Derviş'in hayatı ve kariyeri.

Google Haberlere Abone ol
Kemal Derviş kimdir, neden öldü. Kemal Derviş'in hastalığı neydi? İşte Kemal Derviş hayatı ve kariyeri

Kemal Derviş'in hayatı ve kariyeri, siyasetçinin ölümüyle hızla sorgulanmaya başlandı. Kemal Derviş Eski Ekonomiden Sorumlu devlet bakanı ve eski CHP İstanbul Milletvekiliydi.

Kemal Derviş Dünya Bankası birinci başkan yardımcılığı görevini yapmıştır. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanlığı görevini yürüttü. Bu görevlerde bulunan tek Türk olmuştur.

Kemal Derviş uzun süredir parkinson tedavisi görüyordu. İşte Kemal Derviş'in hayatı ve kariyeri.

 

KEMAL DERVİŞ KİMDİR?

10 Ocak 1949 İstanbul doğumlu Kemal Derviş 74 yaşında hayatını kaybetti.

Eğitimini İngiltere'de Ekonomi alanında alan Kemal Derviş ABD'nin Princeton Üniversitesinde doktorasını yaptı.

1973-77 yıllarında ODTÜ ve Princeton Üniversitesinde ekonomi alanında ders verdi. Ardından 1977'de Dünya Bankasına girdi. Bu kurumda 1996'da Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu başkan yardımcılığına terfi aldı.

Kasım 2000 ve Şubat 2001'de meydana gelen mali krizlerin ardından Türkiye'ye davet edildi.

13 Mart 2001'de Bülent Ecevit Hükûmeti'nde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yapmaya başladı. Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakereleri yürüterek mali krizin asgari hasarla atlatılmasını sağladı.

Güçlü Ekonomi Programı'nı hazırlayan Kemal Derviş Ağustos 2002'de başbakan yardımcısı Devlet Bahçeli ile görüş ayrılığı nedneiyle istifa etti. İsmail Cem, Zeki Eker ve Hüsamettin Özkan ile birlikte Yeni Türkiye Partisi'nin kuruluş çalışmalarında yer aldı. Ancak bu partiye katılmadı ve CHP'den milletvekili adayı oldu.

3 Kasım 2002 seçimlerinde CHP'den İstanbul milletvekili seçildi. 9 Mayıs 2005'de milletvekilliğinden istifa etti ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) başkanlığına atandı. 2009'da bu görevi Yeni Zelanda'nın eski başbakanı Helen Clark'a devretti.

Ekonomi alanında kitap yazan Kemal Derviş Mayıs 2008 Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu üyeliği görevini de yürüttü.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin