İsrail-Hamas çatışması 10. gününde. Gazze'ye karar harekatı olacak mı? İşte bölgede dakika dakika son gelişmeler…

7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas çatışması 10. gününde devam ediyor. İsrail'in, Lübnan'ın güneyindeki hedefleri silahlı insansız hava aracı ve helikopterlerle vurduğu bildirildi. Çatışmalarda toplam can kaybı 4 binin üzerine çıktı. İşte bölgedeki çatışmalara ilişkin öne çıkan gelişmeler...

Google Haberlere Abone ol
İsrail-Hamas çatışması 10. gününde. Gazze'ye karar harekatı olacak mı? İşte bölgede dakika dakika son gelişmeler…

23.20 LEYEN: GAZZE'YE İNSANİ KORİDOR AÇIYORUZ

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada "Mısır üzerinden Gazze'ye insani hava koridoru açıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Leyen ilk uçuşların bu hafta yapılmasının beklendiğini belirtti.

21.59 İSRAİL'DEN YENİ GÖZALTILAR 

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da 92 Filistinliyi gözaltına aldı

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısı 560'a yükseldi

21.55 KOLOMBİYA'DAN İSRAİL BÜYÜKELÇİSİNE ÜLKEYİ TERK ET ÇAĞRISI

Kolombiya Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva, İsrail'in Bogota Büyükelçisi Gali Dagan'ın Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'ya "saygısızlık" yaptığını belirterek, ülkeyi terk etmesi çağrısında bulundu.

Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Leyva, İsrail büyükelçisinin cumhurbaşkanına "kabalık" yaptığını belirtti ve özür dileyerek ülkeden gitmesini istedi.

21.08 BM'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Birleşmiş Milletler: Gazze'de yerlerinden edilen Filistinli sayısı 1 milyona ulaştı.

20.06 CAN KAYBI TIMANIYOR

Gazze'ye dönük saldırılarda Filistin'de 2 bin 808 kişi hayatını kaybetti, 10 bin 859 kişi yaralandı. Çatışmalarda Gazze Şeridi'nde görevli 37 sağlıkçı can verdi.

İsrail tarafında ise en az bin 400 kişi yaşamını yitirirken 3 bin 500 kişi yaralandı. 

19.49 KANADA'DAN VATANDAŞLARINA TAVSİYE

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Jolly, Lübnan’da yaşayan vatandaşlarına, ülkeden ayrılmaları tavsiyesinde bulundu.

Kanada Dışişleri Bakanı Jolly, X sosyal medya hesabından, "Gazze, Batı Şeria ve İsrail’de kriz yaşanırken, bölgenin güvenlik durumunun çok gelgitli hale geldiğini" ifade eden Kanadalı Bakan, Lübnan’da yaşayan vatandaşlarının da "henüz ticari uçuşlar mevcutken ülkeden ayrılmayı göz önünde bulundurmaları" gerektiğini kaydetti.

17.28 NETANYAHU'DAN SERT SÖZLER

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Meclis'in yeni dönem açılış töreninde yaptığı konuşmada İran ve Lübnan Hizbullahı'na uyarı yaparak "bedelinin çok ağır olacağını" söyledi.

15.40 GAZZE'DE İÇME SUYU KRİZİ

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları nedeniyle bölgede içme suyu konusunda ciddi bir kriz yaşandığı, bu nedenle halkın, güvenli olmayan suları kullandığı belirtildi. Gazze'deki Filistin İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, konuyla ilgili bilgi verildi. "İşgalci güçlerinin 10 gündür Gazze Şeridi'ndeki hiçbir kente bir litre dahi içme suyu pompalamaması, halkı güvenli olmayan suya başvurmak zorunda bıraktı" denilen açıklamada, vatandaşların hayatını tehdit eden ciddi bir sağlık krizi konusunda uyarıda bulunuldu.

14.51  4 SAĞLIK ÇALIŞANI ÖLDÜ 

Filistin Kızılayı, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında sağlık ekiplerinden 4 kişinin öldüğünü, 5'inin yaralandığını belirtti.

14.23  GAZZE KURUYOR 

BM: Gazze kuruyor. Son 24 saatte çeyrek milyon insan barınaklara taşındı. Çoğu Gazzeli, temiz suyun tükendiği BM okullarında bulunuyor.

14. 15: İSRAİL: 500 BİN FİLİSTİNLİ, GAZZE’NİN GÜNEYİNE GEÇTİ

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), abluka altındaki Gazze'den 500 bin Filistinlinin kentin güneyine geçtiğini açıkladı.

13.50:  5 SİVİL SAVUNMA MENSUBU ÖLDÜ

Gazze'deki Filistin İçişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze kentinin doğusuna düzenlendiği hava saldırılarında  sivil savunma ekiplerinden 5 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

13.27: İNSANİ YARDIMLAR SINIRDA BEKLİYOR

Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, insani yardımların Refah Sınır Kapısında beklediğini ancak İsrail'in Gazze tarafına geçişi kolaylaştırmadığını belirtti.

13.02 11 GAZETECİ HAYATINI KAYBETTİ

Filistinli Gazeteciler Sendikası: İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 11 gazeteci öldü, 20'den fazla basın mensubu yaralandı ve 2 kişi kayıp. 

10.00 ÖLEN FİLİSTİNLİ SAYISI 2750 OLDU

İsrail'in Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 80 artarak 2 bin 750 oldu. Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in saldırılarında Gazze'de 80 kişinin daha hayatını kaybettiği, 100 kişinin de yaralandığı belirtildi. Buna göre, 7 Ekim'den bu yana aralıksız süren yoğun bombardımanın 10'uncu gününde Gazze'deki toplam can kaybı 2 bin 750'ye, yaralı sayısı da 9 bin 700'e yükseldi.

08.50 LÜBNAN SINIRINDA İSRAİL SUBAYI ÖLDÜRÜLDÜ

Yedioth Aharonoth gazetesine göre, İsrail ordusu, 24 yaşındaki Teğmen Zvi Granot'un Nurit bölgesinde tanksavar ateşi sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Hizbullah, dün yaptığı açıklamada, Lübnan'ın güney sınırında İsrail'e ait 2 tankın güdümlü tanksavar füzeleriyle vurulduğunu, 5 askeri noktaya da silahlı saldırı düzenlendiğini duyurmuş, saldırıda "bazı İsrail askerlerinin öldüğü, bazılarının ise yaralandığı" iddia edilmişti.

08.20 BATI ŞERİA'DA BİR FİLİSTİNLİ DAHA ÖLDÜ

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Eriha kentine bağlı Ukbet Cebr Mülteci Kampı'nda bir Filistinli, İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Filistin resmi haber ajansı Wafa'nın haberine göre, Ukbet Cebr Mülteci Kampı'na baskın düzenleyen İsrail askerleri, Filistinlilerle çıkan çatışmada Muin Damu adlı genci gerçek mermiyle vurdu.

00.55-FAS HÜKÜMETİ VE FKÖ YETKİLİLERİ GÖRÜŞTÜ

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh ile Gazze'de savaşın durması, sivillerin himayesi ve insani yardımların ulaştırılması konularını ele aldı.

Görüşmede, Filistinlilerin zorla göçe maruz bırakılmalarının önüne geçilmesinin yanı sıra barış, güven ve istikrar için uluslararası hukuk ve meşruiyet üzerine dayalı siyasi bir sürecin zorunlu olduğu belirtildi.

00.40-LÜBNAN'A SALDIRI

İsrail'in, Lübnan'ın güneyindeki hedefleri silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve helikopterlerle vurduğu bildirildi.

Lübnan haber ajansı NNA'ya göre, Keferkila beldesinin batısında yer alan El-Avida Tepesi, İsrail'e ait SİHA ile bombalandı.

00.35-CAN KAYBI ARTIYOR

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 220 artarak 2 bin 670'e yükseldi.

Çatışmalarda ölen İsraillilerin sayısı da 1400'e çıktı. 

00.04-BİRLEŞMIŞ MİLLETLER: UÇURUMUN EŞİĞİNDEYİZ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin çatışmasındaki gelişmelere ilişkin yazılı açıklama yaptı.
"Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz" değerlendirmesinde bulunan Guterres, iki önemli çağrısı olduğunu belirtti.

Hamas'a rehineleri koşulsuz bırakma çağrısında bulunan Guterres, "İsrail, Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için acil ve engelsiz erişim sağlamalı." ifadelerini kullandı.

Guterres, Gazze'de su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçların tükendiğinin altını çizerek, BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'da depoları bulunduğunu, birkaç saat içinde buradaki ürünleri nakledebileceğini kaydetti.

00.02-BLINKEN: REFAH KAPISI TEKRAR AÇILACAK

ABD Dışişleri Bakanı Antony  Blinken, Mısır'a düzenlediği ziyareti sonlandırırken basına açıklamalarda bulundu.

"Refah Sınır Kapısı tekrar açılacak." diyen Blinken, Birleşmiş Milletler (BM), Mısır, İsrail ve diğer ülkelerle yardımın Gazze'ye ulaştırılması için bir mekanizma oluşturulacağını belirtti.

İsrail,  Gazze Şeridi'nin Mısır'a açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı'nın çevresini 10 Ekim'de vurmuştu

ÇEVRE FELAKETİ UYARISI YAPILDI

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, enkaz altında binden fazla cesedin bulunması sebebiyle çevre felaketi uyarısı yaptı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin