Haber sitelerinin trafik rekabetindeki son durum ne?

Türkiye’de haber sitelerinin trafiğinde son durum belli oldu. İşte detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Haber sitelerinin trafik rekabetindeki son durum ne?

Buna göre 'aylık trafik' bazında milliyet.com.tr, Türkiye’de en fazla trafiğe sahip haber sitesi oldu. Milliyet’i Hürriyet ve Habertürk siteleri takip ediyor. Bir önceki aya göre trafiğini en fazla arttıran haber sitesi ise yüzde 37'lik artışla samanyoluhaber.com oldu. Aylık trafiğe göre ilk 5'te medya gruplarının gazetelerine ait haber sitelerinin yer aldığı görülüyor. Bağımsız haber sitelerinin ise trafiğinde artış olduğu gözlemleniyor. Gerçek kullanıcı rakamlarına bakıldığında ise ilk 10'a giren haber siteleri değişiyor. Gerçek kullanıcı sayısını en fazla arttıran haber sitesi ise stargazete.com oldu.



IAB İNTERNET ÖLÇÜMLEME ARAŞTIRMASI



Gündemin internetten gittikçe daha fazla takip edildiği Türkiye'de, haber siteleri arasında da doğal bir rekabet yaşanıyor. Gerek medya gruplarına ait olan, gerekse herhangi bir gruba ait olmayan haber sitelerinin yayın yaptığı internet mecrasında devam eden bu yarıştaki son durum, IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması raporlarına yansıdı. Ipsos KMG konsorsiyumu ve Polonya merkezli Gemius tarafından yürütülen araştırma sonuçları bir süre önce yayınlandı.



ZİRVEDEKİ SİTE milliyet.com.tr



'Site Geneli Aylık Trafik', 'Sitede Geçirilen Süre', 'Gerçek Kullanıcı', 'Erişim' ve 'Değişim' verilerinin yer aldığı mart ayı sonuçlarına göre, 'Haber' kategorisinde, zirveyi aylık 1 buçuk milyarı aşkın sayfa gösterimiyle milliyet.com.tr aldı. Milliyet’i 1 milyarın üzerinde trafikle hurriyet.com.tr takip ederken, 592 milyon trafiğe sahip haberturk.com 3'üncü sırada yer aldı. Sabah.com.tr’nin yaklaşık 405 milyon trafikle 4'üncü sırayı aldığı listede, gazetevatan.com 365 milyon trafikle 5'inci sırada bulunuyor.



Raporda ilk 10'a giren haber sitelerine bakıldığında, gazete sitelerinin oluşturduğu ilk 5'in ardından yaklaşık 160 milyon trafikle haber7.com geliyor. Haber 7'yi 141 milyon trafikle haberler.com, 132 milyon 500 bin trafikle ensonhaber.com siteleri takip ediyor.



Listenin devamı ise yaklaşık rakamlarla şöyle: Posta.com.tr 120 milyon 445 bin, ntvmsnbc.com 88 milyon, haber365.com 81 milyon, sondakika.com 74 milyon 670 bin, internethaber.com 69 milyon 460 bin ve samanyoluhaber.com 56 milyon 385 bin.



Sıralama veri başlıklarına göre değişiyor. Örneğin, trafik sıralamasında 6'ncı sırada görünen haber7.com, sitede geçirilen süre bakımından milliyet.com.tr (02:34:31) ve hurriyet.com.tr (02:06:12)'nin ardından 01:57:48'lik zamanla üçüncü sıraya yerleşiyor.



TRAFİĞİNİ EN ÇOK ARTIRAN SİTE samanyoluhaber.com



Rapora göre, trafik bazında bir önceki aya oranla trafiğini en çok arttıran haber sitesi ise yüzde 37'lik performansla samanyoluhaber.com oldu. Ardından yüzde 32 ile haberturk.com gelirken, ensonhaber.com yüzde 18, sabah.com.tr yüzde 17, gazetevatan.com yüzde 13, internethaber.com ise yüzde 12'lik artış kaydetti.



GERÇEK KULLANICIDA EN İYİ PERFORMANS GÖSTEREN SİTE stargazete.com



Gemius verilerine göre mart ayında 'Gerçek Kullanıcı' sayısı bakımından ilk 10 şöyle şekillendi: milliyet.com.tr 7 milyon 233 bin, hurriyet.com.tr 7 milyon, haberturk.com 4 milyon 670 bin, sabah.com.tr 4 milyon 560 bin, stargazete.com 3 milyon 785 bin, haberler.com 3 milyon 465 bin, ensonhaber.com 2 milyon 721 bin, gazetevatan.com 2 milyon 600 bin, samanyoluhaber.com 2 milyon 554 bin, haber7.com 2 milyon 82 bin.



'Gerçek kullanıcı' sayılarına bakıldığında, bir önceki mart ayına göre en iyi performans gösteren haber sitelerinin, 910 binlerden, 4 milyona yakın gerçek kullanıcıya ulaşan stargazete.com ve 650 binlerden 2 milyon 554 bin gerçek kullanıcıya ulaşan samanyoluhaber.com olduğu görülüyor.



milliyet.com.tr YAYIN YÖNETMENİ İŞLEYEN: OKURU KANDIRAN BAŞLIK ATMAK YARINI KAYBETTİRİR



IAB İnternet Ölçümleme Araştırması’na göre Mart 2013 birincisi olan milliyet.com.tr'nin Yayın Yönetmeni Ercüment İşleyen, performansları, çalışmaları ve projeleri hakkında Cihan Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu.



Yaklaşık 70 kişilik ekiple çalıştıklarını kaydeden İşleyen, başarılarını güven, hız ve dinamizme bağlıyor. Çok tıklanmalarının asıl sebebinin içerik olduğunu vurgulayan İşleyen, içeriği tamamlayan unsur olarak tasarımın da çok önemli olduğunu belirtiyor.



Ziyaretçi merakını tahrik etmek için bilinçli olarak abartılı, gerçeği tam yansıtmayan ve yanlış anlaşılması kuvvetle muhtemel başlıklar atmanın zararlarına dikkat çeken İşleyen, bunun kısa vadede olumsuz etkisi olacağını vurguluyor. İşleyen, “Çünkü okur böyle şeyleri kaldırmayı kabul etmiyor. Seçeneğin bu kadar bol ve herkesin eşit uzaklıkta olduğu bir yerde okur kendisiyle dalga geçilmesinden hoşlanmıyor. Dolayısıyla günü kurtaracağım derken yarını, hemen yarını kaybedersiniz. Bu doğru değil ve yapana zarar verir.” diyor.



"SICAK HABER HER ZAMAN KENDİSİNİ OKUTUR"



Ziyaretçilerinin en çok sıcak haberleri okuduğunu söyleyen milliyet.com.tr Yayın Yönetmeni, "Sıcak haber her zaman okutur kendisini. Fotoğraf ve video ile de beslenince çok daha etkili oluyor tabii." diyor.



Ziyaretçilerinin büyük çoğunluğunun sitelerine doğrudan geldiği bilgisini veren İşleyen, sosyal medyadan kayda değer ziyaret almadıklarını söylüyor.



“DİKEY DEĞİL YATAY GENİŞLİYORUZ”



Gelecek planlarından da bahseden İşleyen, yatay genişleme şeklinde ilerleyeceklerini söylüyor. Daha geniş kitlelere ulaşmak için sosyal medyayı daha yaygın kullanacaklarını belirterek, hedeflerini şöyle açıklıyor: “Bu amaçla, milliyet.tv, skorer.tv, skorer.com gibi birbirinden bağımsız siteler oluşturuyoruz ve bu sitelerin trafiklerini milliyet.com.tr'den ayırıyoruz; ama toplamda daha büyük kitleye ulaşıyoruz. Yani dikey değil yatay genişliyoruz. Önümüzdeki dönem için hedefimiz bu."



“İNTERNETTE HABER TELEVİZYONLARI TUTTU”



Her biri kendi okur profili, kendi ziyaretçi kitlesi olan dört büyük siteye dönüşmek istediklerini belirten Ercüment İşleyen, bunu büyük ölçüde gerçekleştirdiklerini söylüyor. İşleyen, "Çünkü internet televizyonları tuttu. Yani video siteleri vardı ama video haber sitesi yoktu. Bu kategoriler aslında uluslararası ölçüm yapan şirketlerin envanterinde bile yoktu. Onlara anlattık ve yeni bir kategori açmak zorunda kaldılar; ve bunun gerekli olduğu görüldü. Çünkü televizyonlar giderek dünyada da geriliyor; televizyonun karşısında geçirilen zaman azalıyor, internette geçirilen zaman artıyor. İnternetten televizyon izleme alışkanlığını, biz kendi televizyonumuzu, web tv'lerimizi kurarak kazandırdık Türkiye'ye." diyor.



"KÂR EDİYORUZ"



Reklam gelirlerinden memnun olduklarını ifade eden İşleyen, "Kâr ediyoruz. milliyet.com.tr, kârlılık açısından çok iyi durumda. Zaten reklam verenler hızlı bir şekilde interneti tercih etmeye başladı. Çünkü para akıllıdır. İnternetin ölçülebilirliği reklam verenler açısından çok değerli; o yüzden reklam gelirlerimiz sürekli artıyor." diyor.



Bir de öngörüde bulunan milliyet.com.tr Yayın Yönetmeni Ercüment İşleyen, "Bence üç yıl sonra internet reklam geliri, yazılı basını geçecek. Şu an dergiyi, radyoyu geçti. İngiltere'de televizyonu geçmiş internet reklam pastası. Türkiye'de üç yıl sonra yazılı basını geçeceğini tahmin ediyoruz." diyor.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin