Göbeklitepe'yi insanlık tarihine kazandıran Klaus Schmidt anılıyor

"Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'de yürüttüğü kazı çalışmalarıyla insanlık tarihini yeniden şekillendiren Prof. Dr. Klaus Schmidt, vefatının 9. yılında anılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Göbeklitepe'yi insanlık tarihine kazandıran Klaus Schmidt anılıyor

1994'te Şanlıurfa’ya gelen Prof. Dr. Schmidt, Göbeklitepe'deki taşların neolitik döneme ait olduğunu fark ettikten bir yıl sonra Şanlıurfa Müze Müdürlüğünün başkanlığında, Alman Arkeoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Harald Hauptmann, ve ekibinin katılımıyla kesintisiz kazı çalışmalarına katılır.

2007 yılında ören yerinde sürdürülen kazı çalışmalarının başkanlık görevine getirilen Prof. Dr. Schmidt, Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe'nin dünyanın en eski tapınak kalıntıları olduğunu kanıtlar. Prof. Dr. Schmidt, dünyanın farklı ülkelerinde Türkçe, Almanca, İtalyanca ve Rusça kitap, sergi ve konferanslarla Göbeklitepe ile ilgili farkındalık oluşturdu. Prof. Dr. Schmidt, 20 Temmuz 2014’te tatil için gittiği Almanya'da geçirdiği kalp krizi sonucu 61 yaşında hayatını kaybetti.

Prof.Dr. Schmidt 9 Ekim 2006'da Göbeklitepe'de yürütülen kazı çalışmaları sırasında bir basın toplantısı düzenledi.

Kaynak: A.A
Etiketler göbeklitepe
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin