'Gezi' operasyonlarında gözaltına alınanların sayısı artıyor

İstanbul'da polis sabah erken saatlerde belirlenen adreslere terör operasyonları düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
'Gezi' operasyonlarında gözaltına alınanların sayısı artıyor

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri bu sabah 24 ilçede operasyon düzenledi. Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP)'nin bürolarının arandığını operasyonda 57 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirildi. Gözaltı sayısının artabileceği ifade edildi. Gözaltına alınan şüphelilerin çoğunun Gezi Parkı eylemlerine katıldığı ve eylemleri yönlendirdiği öne sürüldü. Ancak operasyonun yaklaşık 1 yıl önce başlatılan takibin ardından gerçekleştirildiği şüphelilerin, MLKP için zorla para toplama, gasp, tehdit ve bombalı saldırı gibi suçlardan arandığı kaydedildi.



GEZİ PARKI GÖZALTILARI SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLİYOR



TAKSİM Gezi Parkı olaylarına karıştıkları iddiasıyla dün gözaltına alınarak Güvenlik Şube ile Organize Şube Müdürlüğü’nde sorgulanan 193 kişi sağlık kontrolünden geçiriliyor.



Şüphelilerin, yasa gereği gözaltında bulundukları süre içerisinde 24 saatte bir sağlık kontrolünden geçirilmesi gerekiyor. Önce çeşitli ilçelerdeki karakollarda tutulan şüphelilerin ifadelerini almaya başlayan savcılığın kalan kişileri de gruplar halinde adliyeye isteyeceği öğrenildi.





ANKARA'DA 26 AYRI ADRESE OPERASYON



Ankara'da Gezi Parkı eylemlerinde sırasında çıkan olaylarla ilgili olarak polis ekipleri 26 ayrı adrese operasyon düzenledi. 



Sabah saatlerinde polis ekipleri Ankara'da 26 ayrı adrese operasyon düzenledi. Operasyonların Gezi Parkı eylemleri sırasında çıkan olaylarla ilgili olduğu belirtildi.





ANKARA'DAKİ OLAYLARDA 133'Ü POLİS 381 KİŞİ YARALANDI, 944 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI 



Ankara Valiliği, eylemlere ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada; "İstanbul Taksim Gezi Parkı çevre düzenlemesine ilişkin olarak yapılan eylemlere destek vermek amacıyla 31.05.2013 tarihinde Ankara'da yaygın olarak başlatılan gösteri ve yürüyüşlerin illegal örgütlerce yasadışı gösterilere dönüştürülmesi karşısında demokrasi, hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü içerisinde şiddeti reddeden anlayışları, duyarlılıkları ve her zaman varolan aklıselim davranışlarından dolayı Ankaralılara bir kez daha teşekkür ediyoruz" denildi.



Valilik açıklamasında, "Ankara'da sosyal medya üzerinden yapılan ve ayrıca kimi yazılı ve görsel medya tarafından da desteklenen yalan, yanlış ve gerçekleri yansıtmayan bilgi ve haberlerle vatandaşlarımızı ve samimi duyguların sahibi sevgili gençlerimizin tertemiz umut ve heyecanlarının arkasına saklanarak kendi ideolojik hedeflerini gerçekleştirmek suretiyle şiddete başvurulması, kargaşa çıkarılarak şehrin genel hayatında olumsuzluk yaratılması ve özel ve kamu işyerlerine zarar verilmesi ile güvenlik görevlileri ile çatışarak araçların yakılıp yıkılması eylemlerinin asla demokratik hak kullanılması olarak kabul edilemeyeceği" vurgulandı.



133'Ü POLİS 381 KİŞİ YARALANDI



Valilik açıklamasında; "Ankara'da illegal örgütlerce sürdürülmek istenen şiddete dayalı kanunsuz eylemler sonucunda 112 ambulansları ile hastanelere nakledilen 248 vatandaşımız ve 133 polis memuru olmak üzere olaylarda toplam 381 kişi yaralanmış, yoğun bakımda bulunan 1 vatandaşımız ise maalesef hayatını kaybetmiş olup 4 vatandaşımızın hastanelerde tedavileri ise halen sürdürülmektedir. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet, ailesi ve yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz. Yaralılara da acil şifalar temenni ediyoruz. Güvenlik kuvvetleri içerisinde müdahaleler esnasında özgürlük-güvenlik hassasiyetini aşarak gereklilik, ölçülülük ve orantılılık şartlarına uygun olmayan davranışlarda bulunan personellere ilişkin durum ve iddiaların tespit edilmesine esas olmak üzere araştırma, inceleme ve soruşturmalar Mülkiye ve Polis Başmüfettişleri tarafından sürdürülmekte olduğu" belirtildi.



"944 KİŞİNİN GÖZALTINA ALINDI"



Valilik açıklamasının devamında "Ankara'da illegal örgütlerce başta Kızılay Meydanı olmak üzere ana cadde ve sokaklar ile parklarda sürdürülmek istenen kanunsuz eylemlerin, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini giderek tehdit etmesi üzerine, güvenlik kuvvetleri tarafından güvenlik-özgürlük hassasiyetiyle meşrutiyetten ayrılmadan, profesyonel ve sorumluluk bilinci içerisinde mevzuata uygun uyarılar yapılarak gereklilik, ölçülülük ve orantılılık esası içerisinde müdahaleler yapılmıştır. Ancak şiddete dayalı eylemler sonucunda 132 resmi ve özel işyeri, 71 Banka binası ve ATM cihazı, 74 sivil ve polis otosu, 30 toplu taşım ve Belso aracı, 4 itfaiye, 231sinyalizasyon-aydınlatma ve trafik sistemi, 117 reklam panosu ve otobüs durakları ile 75 noktada 193 Mobese kamerasının yakılması, kırılması ve yıkılması suretiyle zarar ve hasarlarına sebebiyet verilmiştir. 944 kişinin gözaltına alındığı olayların görüntüleri ve diğer teknik tespitlere dayalı çalışmalar aralıksız sürdürülmekte olup sorumluları hakkında yasal işlemler en kısa zamanda sonuçlandırılacaktır. Bu duruma göre özgürlüklerin bir başkasının özgürlüğü ile sınırlı olması gerektiği anlayışı içerisinde Ankara İlinde cebir ve şiddet kullanılması asla bir hak talep etme yöntemi olamaz ve kabul edilemez" olduğu vurgulandı.



Ankara Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada; "Dünyanın bütün güzelliklerini ve başarılarını hak eden sevgili gençlerimizin masum ve samimi duygu ve heyecanlarının arkasına gizledikleri ideolojik hedef ve kötü niyetlerini şiddet olarak ortaya koyan ve kargaşa yaratarak şehrin genel hayatının sürdürülebilirliğini ortadan kaldıran, çatışmalarla halkımızın ortak hakkının bulunduğu kamu mallarını yakıp yıkan ve de bunu demokratik bir hak mücadelesi gibi göstermek isteyenleri Ankara Halkı asla unutmayacaktır" denildi.



Valilik açıklamasının devamında "Sevgili gençlerimizin talepleri ve hassasiyetlerini anlayarak ve dikkatle analiz ederek ve de Ankara Valiliği olarak varsa üzerimize düşenleri samimiyetle ve işbirliği içerisinde yapacağımıza inanmanızı isteriz" denildi.



Ankara Valiliği açıklamasının sonunda "Başkent Ankara'nın genel hayatını olumsuz etkileyen, huzur ve güvenliğini ortadan kaldıran, şehrimizin dirlik ve düzenini bozmaya kalkışanları Türkiye Cumhuriyeti Kanunları ve Adaleti önüne çıkarmada ve hesap vermelerini sağlamada kararlı olduğumuzu belirtir; Aziz Ankara'lılara gösterdikleri duyarlılıkları, anlayışları ve her zaman ortaya koydukları aklıselim davranışlarından dolayı bir kez daha teşekkür ederiz" denildi. DHA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin