Fransa'da sular durulmuyor. Eylemlerde ilk ölüm haberi geldi. Yaklaşık 1300 kişi gözaltında

Fransa'da 17 yaşındaki bir çocuğun polis tarafından vurulmasının ardından başlayan olaylar, 4 gündür devam ediyor. Sokak olaylarının kontrol altına alınması amacıyla ülke genelinde toplu taşıma seferleri durduruldu. Cumhurbaşkanı Macron, göstericiler arasında birçok genç ve çocuğun bulunduğunu belirterek, ailelere "Çocuklarınızı evde tutun" çağrısında bulundu. Olaylar sırasında 1 kişi hayatını kaybetti ve bin 300 kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da sular durulmuyor. Eylemlerde ilk ölüm haberi geldi. Yaklaşık 1300 kişi gözaltında

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, ülkede Nael M. isimli 17 yaşındaki genç sürücünün, polisin açtığı ateş sonucu ölmesinin ardından çıkan olaylarda, 1300 kişinin gözaltına alındığını ve bunların ortalama yaşının 17 olduğunu belirtti.

Darmanin katıldığı canlı yayında, 4. bir "şiddet gecesi" yaşanmaması için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.

Darmanin, polis kurşunuyla ölen genç için patlak veren olaylara dair bu gece ülke genelinde 45 bin polis ve jandarmanın görevlendirildiğini söyledi.

Daha fazla özel polis ve jandarma timleri görevlendirdiklerini aktaran Darmanin, sahada zırhlı araç ve helikopterlerin de olacağını kaydetti.

Gerald Darmanin, Nael M. isimli gencin ölümünün yarattığı üzüntünün meşru olduğuna, ancak bu üzüntünün "kargaşayı" haklı çıkarmadığına işaret etti.

Dün çıkan olaylarda 917 kişinin gözaltına alındığını hatırlatan Darmanin, Marsilya'da 2 kişinin, polis oldukları anlaşıldıktan sonra darbedildiğini dile getirdi.

Bakan Darmanin, düzenin yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurgulayarak, polislere silahsızlanmaları yönünde talimat vermediğini söyledi.

NEDEN OHAL İLAN EDİLMEDİ?

Gazetecinin, "Muhalefet, olağanüstü hal (OHAL) ilan etmenizi istedi, bu seçeneği neden seçmediniz?" sorusu üzerine Darmanin, Fransa'nın son 50 yılda 4 kez OHAL ilan ettiğini anımsattı.

Darmanin, "OHAL ilan etmemiş olmanız, elinizde imkanların olmadığı anlamına gelmez. Bu gece elimizde olağanüstü imkanlar var." diye konuştu.

Hiçbir ihtimali göz ardı etmediklerini dile getiren Darmanin, "Cumhurbaşkanının ne karar vereceğini bu geceden sonra göreceğiz." dedi.

Gerald Darmanin, şiddet eylemleri yapmak için sosyal medyayı kullanan herkes hakkında dava açacaklarını vurguladı.

MACRON'DAN AÇIKLAMA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan da yaşanan olaylara ilişkin yeni bir açıklama geldi.

İçişleri Bakanlığında düzenlenen kriz birimi toplantısında konuşan Macron, gözaltına alınanlar arasında reşit olmayanların da olduğunu belirterek gözaltına alınanların gelecek saatlerde hakim karşısına çıkacağına işaret etti.

Gözaltına alınanların 3'te 1'inin gençlerden oluştuğunu kaydeden Macron, tüm ebeveynleri sorumlu olmaya çağırdı. Ebeveynleri çocuklarını evde tutmaya çağıran Macron, sosyal medya ve platformlarının son günlerdeki olaylarda önemli rol oynadığını söyledi.

Macron, sokakların savaş alanına döndüğü olaylarla ilgili sosyal medyanın şiddeti körüklediğini belirterek "hassas içeriklerin" kaldırılmasını talep edeceklerini söyledi.

Macron, protesto olayları sebebiyle, yarın başlaması planlanan Almanya ziyaretini de erteledi.

Kaynak: A.A
Etiketler fransa eylem polis
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin