Fransa'da protestolar sürüyor. Son isyan dalgası ilk defa kırsal kesime kadar uzandı

Fransa'da son isyan dalgası, bu sefer kırsal bölgelere kadar yayılarak olağanüstü bir durumu beraberinde getirdi. Ülkede on yılda bir tekrarlanan toplumsal huzursuzlukların, bu kez küçük yerleşim bölgelerine sıçraması, önemli bir sosyal sorun olarak kabul ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da protestolar sürüyor. Son isyan dalgası ilk defa kırsal kesime kadar uzandı

Fransa'nın başkenti Paris’in Nanterre banliyösünde 27 Haziran’da bir polisin 17 yaşında bir genci öldürmesinin ardından ülke genelinde başlayan isyan dalgası, küçük kasabalara da yayılırken, bu durum ülke tarihinde ilk defa kırsal kesimi de etkilemeye başladı.

euronews'teki habere göre büyük kentlerde çok sayıda araç ve kamu binasının kundaklandığı, önemli sayıda işyerinin yağmalandığı isyan dalgası sırasında, kırsal kesimdeki küçük yerleşim birimlerinde bile daha önce eşi benzeri görülmemiş protestolar yaşandı.

AP, olayların başladığı başkente yüzlerce kilometre uzaklıktaki üzüm, şarap ve peynirleriyle ünlü, doğal güzellikleri ve huzurlu bir yaşamıyla tanınan Gard bölgesindeki Quissac kasabasında isyana katılanları mercek altına aldı.

Serge Cathala, jandarmanın Quissac'ta kundaklama girişiminde bulunduktan sonra kaçan 4 kişiyi aradığını belirterek, “Bu benim seçilmiş bir yetkili olarak burada yöneticilik yaptığım son 28 yılda hatırlayabildiğim tek küçük sorun. Birkaç ender çöp yakılması ve ara sıra duvarlara grafiti çizilmesi dışında biz burada bu tür olayları hiç görmedik.” diyerek duygularını özetlerken, 2005'te yine Paris'in varoşlarında başlayan, ülke geneline yayılan isyan dalgası

Bu kez küçük neden yerleşim birimlerine sıçradı?

Başkent ve diğer kentlerdeki kundaklama ve yağmalama olaylarına göre buradaki olay çok küçük çaplı gözükse de burada yaşananlar ciddi bir sosyolojik deney olarak görülüyor.

AP’ye göre, Fransa’da 1980’den bu yana her on yılda bir ülke genelinde düzenli yaşanan toplumsal huzursuzlukların bu kez küçük yerleşim birimlerine sıçraması önemli bir toplumsal sorun olarak değerlendiriliyor.

Yaklaşık 3 bin 300 kişinin yaşadığı kasabanın Belediye Başkanı Serge Cathala, sayıları bir elin parmaklarından küçük bir grubun, kasabadaki jandarma kışlasını molotofkokteyllerle kundaklamaya çalıştığını aktarırken, küçük bir yerleşim biriminde ilk defa görülen bu tür bir protesto bütün ülkede şaşkınlıkla karşılandı.

Etiketler fransa eylem protesto
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin