Finlandiya NATO'ya adım adım yaklaşıyor. Perşembe günü Meclis gündeminde olacak. NATO'dan açıklama: Seçimden önce onaylanmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onay vermesinin ardından Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin teklif perşembe günü Meclis gündemine gelecek. NATO'dan da Finlandiya ve İsveç'in üyeliğine ilişkin açıklama geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç için önemli olanın Finlandiya ile birlikte üye olmak değil, önemli olanın üyelik olduğunu söyledi. Stoltenberg, Türkiye'nin Finlandiya adımını ise olumlu bulduklarını belirterek Türkiye seçiminde önce Meclis'ten onay beklediklerini dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Finlandiya NATO'ya adım adım yaklaşıyor. Perşembe günü Meclis gündeminde olacak. NATO'dan açıklama: Seçimden önce onaylanmalı

Finlandiya'nın Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, perşembe günü TBMM Dışişleri Komisyonu'nda görüşülecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından TBMM'ye gönderilen ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından imzalanarak komisyona havale edilen kanun teklifi, gündeme alındı. Söz konusu teklif, perşembe günü TBMM Dışişleri Komisyonu'nda görüşülecek. Ardından teklif, uygun görülmesi halinde cuma ya da cumartesi günü Genel Kurula gelecek.

Teklif, üyeliğinin Avrupa-Atlantik güvenliğine katkı sağlayacağı değerlendirilen Finlandiya'nın NATO'ya katılımına ilişkin protokolün onaylanmasının uygun bulunmasını amaçlıyor.

NATO'DAN AÇIKLAMA: SEÇİMDEN ÖNCE ONAY VERİLMELİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvuruları henüz tüm üyelerce onaylanmamış olsa da askeri entegrasyon sürecinin devam ettiğini bildirdi.

Stoltenberg, NATO karargahında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçleri hakkında konuşurken iki ülkenin de Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini ele aldığını ve Madrid Zirvesi'nde imzalanan Üçlü Muhtıra'nın gereklerini yerine getirdiğini söyledi.

"Türkiye Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylamaya hazır" diyen Stoltenberg, bu kararı memnuniyetle karşıladığını, Türkiye'deki seçimlerden önce TBMM kapanmadan onayın verilmesini beklediğini dile getirdi.

İSVEÇ İÇİN ÖNEMLİ OLAN AYNI ANDA KATILIM DEĞİL, KATILIMI ÖNEMLİ

Stoltenberg, "Finlandiya ve İsveç'in aynı anda katılıp katılmamaları değil NATO'ya tam üye olmaları en önemli şey. İsveç de en kısa sürede tam üye olana kadar çalışmaya devam edeceğim" dedi.

İsveç'in üye olacağına olan inancını dile getiren Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın davetli ülkeler olarak NATO'daki toplantılara katıldıklarını, NATO'nun sivil ve askeri altyapısına daha fazla entegre olduklarını ifade etti.

ÇİN-RUSYA GÖRÜŞMESİ

Stoltenberg, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Rusya ziyaretinde mevkidaşı Vladimir Putin ile görüşmesi, Çin-Rusya ilişkisi ve Ukrayna için barış planı önerisi hakkındaki soruyu da yanıtladı. Çin'in Rusya'ya silah verdiğine dair bir kanıt görmediklerini belirten Stoltenberg, Rusya'nın böyle bir talepte bulunduğuna ve talebin Pekin tarafından değerlendirildiğine dair işaretler olduğunu kaydetti.

Stoltenberg, Çin'e bu talebi karşılamaması çağrısını yineleyerek, "Bu gayrimeşru bir savaşı desteklemek olur" diye konuştu.

Çin'in barış planı önerisini değerlendiren Stoltenberg, şunları söyledi:

"Barışçıl çözüm için hangi şartların kabul edilebilir olduğunu belirlemek Ukrayna'nın kararıdır. Çin, Ukrayna'nın bakış açısını anlamalı ve Ukrayna Devlet Başkanı (Volodimir) Zelenskiy ile doğrudan çalışmalıdır. Rusya'nın Ukrayna'daki gayrimeşru savaşının Çin tarafından kınanmadığını hatırlamak gerek. Kalıcı barışa gidecek her türlü adil planı memnuniyetle karşılarım. Çin'in planı nükleer güvenlik, sivillerin korunması gibi desteklediğim bazı olumlu yönler içeriyor. Ukrayna için herhangi bir barış çözümü Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını temel almalı."

Kaynak: AA-DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin