Fahiş ev fiyatları için büyük hamle: Boş ofisler konut oluyor!

Fahiş artışların yaşandığı konut sektöründe alınan tedbirler ve kararlara bir yenisi daha eklendi. Hamle olarak da nitelendirilebilecek bu kararla konut arzında artışın yaşanacağı ev fiyatlarının düşürüleceği tahmin ediliyor. İstanbul'da 50 bin, Türkiye genelinde 100 bin yeni konut arzı sağlanması planlanan adımda boş ofislerin konut olarak dönüştürülmesi planlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Fahiş ev fiyatları için büyük hamle: Boş ofisler konut oluyor!

Çevre, Şehircilik ve İmar Bakanlığı'nca Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle boş ofislerden şartları uygun olanların, toplam konut oranı en fazla yüzde 50 olabilecek şekilde konuta dönüştürülebilmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesine imkân sağlandı.

Sabah'ta yer alan habere göre, sektör temsilcilerinin görüşü de bu kararın ev fiyatlarının azalması için etkili bir dönüşüm hamlesi olduğu yönünde. 

SADECE 

"İSTANBUL'DA 50 BİN YENİ KONUT ÜRETİLEBİLİR"

GYODER'in bu yılın ilk çeyreğindeki raporuna göre, İstanbul'da ofis arzı 6.5 milyon metrekare. Bunun 1 milyon metrekaresi boş. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, "1 milyon metrekare boş ofis alanını baz aldığımızda sadece İstanbul'da 20 bin yeni konut üretilebilir. Ofis yatırımcılarının da konuta dönüştürme avantajını kullanacağını baz alırsak bu sayı 50 bine kadar çıkabilir" dedi.

"TÜRKİYE GENELİ İÇİN 100 BİNİ BULABİLİR"

Kiraz, ofislerin dönüşümüyle Türkiye genelinde 100 bin yeni konut arzının sağlanabileceğini vurguladı. Ofis yatırımcısının konuta göre üç kat fazla emlak vergisi ödediğini aktaran Kiraz, "Bu vergi avantajından yararlanmak için yatırımcılar dönüşümü tercih edebilir.

"OFİS YATIRIMCILARININ İŞİNE GELEBİLECEK BİR DÖNÜŞÜM"

Ayrıca ofis giderleri de çok yüksek. Buraların konuta dönüşümüyle giderler yarı yarıya düşecektir. İstanbul'daki konut talebini de düşündüğümüzde ofis yatırımcıları bu dönüşüm fırsatından yararlanmak isteyecektir" diye konuştu.

"KONUT ARZINA KATKI SAĞLANIR"

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı/ İnanç Kabadayı: Türkiye'de özellikle İstanbul'da son bir yıldır çok ciddi bir konut ihtiyacı oluştu. Yönetmelikte yapılan değişiklik bu sorunun çözümüne bir miktar da olsa katkı sağlar. Ancak yapım aşamasında altyapısı uygun olan ofisler konuta dönüştürülebilir. Böylece konut arzına küçük de olsa bir katkı sağlanır.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin