Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe konuşma yaptığı sırada suikaste uğramıştı. Abe, hayatını kaybetti

Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe Nara kentinde konuşma yaparken suikaste uğradı. Göğsünden vurulan Abe, hayatını kaybetti. Saldırıyı gerçekleştiren suikastçi ise gözaltında.

Google Haberlere Abone ol
Eski Japonya Başbakanı Shinzo Abe konuşma yaptığı sırada suikaste uğramıştı. Abe, hayatını kaybetti

Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe Nara kentinde konuşma yaparken suikaste uğradı. Göğsünden vurulan Abe'nin durumunun çok kritik olduğu öğrenildi. Saldırıyı gerçekleştiren suikastçi ise gözaltında.

Japon medyası eski başbakan Abe'nin suikasta uğradığını ve iki el silah sesi duyulduğunu aktardı. Abe'nin parlamentonun üst meclisi için pazar günü yapılacak seçim kampanyasında konuştuğu öğrenildi. Abe'yi vurduğu iddia edilen bir şahsın gözaltına alındığı bildirilirken, saldırıyı neden gerçekleştirdiği henüz bilinmiyor.

Polis ekiplerinin soruşturması devam ediyor.

SAĞLIK DURUMU İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, suikaste uğrayan Abe'nin durumu ile ilgili açıklama yaptı. Shinzo Abe'nin durumunun ağır olduğunu söyleyen Kishida, "Tüm kalbimle yaşaması için dua ediyorum" dedi.

HAYATINI KAYBETTİ

Eski Japonya Babaşkanı Shinzo Abe, konuşma yaparken uğradığı suikastin ardından yapılan tüm müdahelelere rağmen kurtarılamadı. 

SUİKASTIN DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI

NHK televizyonu, saldırının ülkenin batısındaki Nara kenindeki bir tren istasyonunun dışında gerçekleştiğini, duyulan silah sesini beyaz bir dumanın izlediğini aktardı. Yerel saatle 11.30'da meydana gelen saldırıda kullanılan silahın el yapımı olduğu ortaya çıktı. NHK muhabiri, iki el ateş edildiğini söyledi. TBS televizyonu ise sol göğsünden vurulan Abe'nin aynı zamanda boynundan da kurşun almış gibi göründüğünü izleyicilerine bildirdi.

Doktorlar, iki ayrı noktadan ağır yaralanan Japon siyasetçinin boynunun sağ tarafındaki yaraya vurgu yaptı ve Abe'nin kan kaybından yaşamını yitirdiğini açıkladı.

SALDIRGAN ESKİ BİR ASKER

42 yaşındaki saldırganın eski bir asker olduğu açıklandı. Nara'da ikamet eden ve eski bir Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri mensubu olan 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami, 2005 yılında ordudan ayrılmıştı. Gri bir gömlek ve haki renk pantolon giyen Yamagami'nin, Abe'nin arkasına nasıl geçtiği ve yaklaşmaması gereken yere nasıl girdiği bilinmiyor. Saldırgan ilk sorgusunda Abe'yi öldürmeyi hedeflediğini söyledi.

ERDOĞANDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yayımladığı mesajda "Japonya Eski Başbakanı, değerli dostum Şinzo Abe’nin silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duydum. Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyorum. Dostum Abe’nin ailesine, sevenlerine, tüm Japonya halkına ve hükûmetine başsağlığı dileklerimi iletiyorum" dedi.

Dışişleri Bakanlığı, internet sitesinden yaptığı resmi açıklamayla saldırıyı kınadı, Japon halkına geçmiş olsun dilekleri iletildi. Açıklama şöyle:

"Japonya eski Başbakanı Abe Shinzo’ya yönelik bugün gerçekleştirilen menfur silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Türk-Japon ilişkilerine önemli katkılarda bulunmuş olan Abe Shinzo’ya acil şifalar diliyor, ailesi ile dost Japon halkı ve Hükümetine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz."
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Abe'nin durumundan derin endişe duyduğunu, düşüncelerinin aile ve Japon halkıyla birlikte olduğunu söyledi.

ABD'nin Tokyo Büyükelçisi Rahm Emanuel ise, şoka uğradığını ve üzüntü duyduğunu kaydetti. Büyükelçi Emanuel Abe'yi olağanüstü bir lider ve sarsılmaz bir müttefik olarak tanımladı, ABD hükümetinin ve Amerikalıların dua ettiğini belirtti.

ABD'nin eski lideri Donald Trump da sosyal medya hesabından Abe'nin saldırıya uğramasının gerçekten yıkıcı olduğunu ve kendisine dua ettiğini yazdı.

Siyasi çalkantılarla boğuşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise, Twitter hesabından 'alçakça' olarak nitelediği saldırıyı duyduğu zaman tümüyle dehşete kapıldığını ve üzüldüğünü kaydetti. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, yaptığı açıklamada Pekin yönetiminin şoka uğradığını söyledi, Abe'nin bir an önce iyileşmesini dilediklerini söyledi.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Avustralya'nın eski başbakanı Malcolm Turnbull, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ve Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi de açıklama yayınladı

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin