Erdoğan'dan kabine toplantısı sonrası BM'ye tepki: KKTC egemenliğindeki topraklara müdahalesi kabul edilebilir bir durum değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Kabine Toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası konuşan Erdoğan "BM Barış Gücü askerlerinin KKTC egemenliğindeki topraklara müdahalesi kabul edilebilir bir durum değildir. Kıbrıs Türkü'nün kendi vatan topraklarına ulaşımını engellemek ne insanidir ne de hukukidir." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan kabine toplantısı sonrası BM'ye tepki: KKTC egemenliğindeki topraklara müdahalesi kabul edilebilir bir durum değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki basına kapalı toplantı 3 saat 10 dakika sürdü.

Toplantıda memur ve emekli maaş zammı, üniversiteliye vergisiz cep telefonu uygulaması, KKTC'deki Pile-Yiğitler yolu gerilimi, tahıl koridoru krizi başta olmak üzere birçok konu ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantı sonrası kameraların karşısına geçti.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Yozgat'ta otobüs kazasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum.

Türkiye Yüzyılı vizyonumuzdan asla taviz vermiyoruz.

Türkiye Yüzyılı'nda nasıl bir dünya tasavvur ettiğimizi, bu süreçte kendilerinden neler beklediğimizi diplomatlarımıza ifade ettik.

Sadece kapasite bakımından değil, zihniyet olarak da dış politikada büyük bir dönüşüm gerçekleştirdik. İçe kapanık yerine girişimci, insani, Türkiye eksenli bakış açısını dış politikamızda hakim kıldı.

Stratejik ortağımız ve NATO müttefikimiz Macaristan'la Türk Dünyası Teşkilatı'nda da çok yakın ilişkideyiz.

BM'ye tepki gösterdi

Bizim kimsenin toprağında egemenliğinde, petrolünde, altınında yer altı ve yer üstü kaynağında gözümü yok. Sömürgecilik lekesi olmayan bir milletiz.

BM Barış Gücü askerlerinin KKTC egemenliğindeki topraklara müdahalesi kabul edilebilir bir durum değildir. Kıbrıs Türkü'nün kendi vatan topraklarına ulaşımını engellemek ne insanidir ne de hukukidir. BM, talihsiz açıklamalarla tarafsızlığına gölge düşürmüştür. Bu müdahaleyi kesinlikle iyi niyetli bulmuyoruz. Garantör bir devlet olarak ara bölge başta olmak üzere hukuksuzluklara rıza göstermeyeceğimiz bilinmelidir.

Sınırlarımızın her karışını güvenli hale getireceğiz. Kuzey Afrika ve Afrika kıtasında dostlarımızla ilişkilerimizi derinleştirmemizden rahatsız olanlar var. Tüm Afrika coğrafyasındaki çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Rusya-Ukrayna savaşının bitmesi için samimi gayret gösteren tek ülke Türkiye'dir. Önümüzdeki dönemde hem tahıl koridorunun tüm tarafların beklentilerini karşılayacak şekilde yeniden açılması için çaba harcayacağız.

'Su tüketiminde tasarruflu olmaya davet ediyorum'

İklim değişikliği günlük hayatımızın parçası haline gelmiştir. Paris İklim Anlaşması'na 2053 net sıfır emisyon ve 'Yeşil Kalkınma' hedefleriyle en önemli katkıları veren ülkeyiz.

Çiftçilerimizin de doğal afetlere karşı tarım sigortasını gelir sigortasını ihmal etmeyerek yürüttüğümüz çalışmalara destek olmaya çağırıyoruz.

Tüm insanlığı su tüketiminde tasarruflu olmaya davet ediyorum.

2018 yılından itibaren tuzaklar alenen ekonomimizi mahvetme, tehdit etme hezeyanına kadar varmıştır. Bu süreçte milyarlarca doların bilinçli şekilde piyasadan çekilmesine nice oyunlar oynanmıştır. Bugün Türkiye'nin ekonomide sorunları var ama hamdolsun bu sorunları açacak irademiz, potansiyelimiz ve programımız da mevcut. Türkiye ekonomisine sadece faiz ve kur penceresinden bakan mandacı dayatmanın kodları artık çözülmüştür.

Otomotiv piyasası açıklaması

Fırsatçılara karşı otomotiv piyasasında yaptığımız denetimler meyvesini çok açık vermektedir. Fırsatçılara 211 milyon lira ceza kesildi. Diğer sektörlerde de önlemlerin etkilerini yakında göreceğiz.

İşçisinden memuruna esnafından emeklisine tüm vatandaşlarımdan biraz daha sabırlı olmalarını bize güvenmelerini bekliyoruz.

Bugünkü toplantımızda diğer hususlar yanında bu konuda atılabilecek diğer adımları da değerlendirdik. Ekonomide birinci önceliğimiz tüm vatandaşların refahını mümkün olan en yüksek seviyeye çıkarmaktır.
Tüm vatandaşlarımızdan biraz daha sabırlı olmalarını, bize güvenmelerini bekliyoruz. Yaşanan sıkıntıların farkındayız. Her gün yeni bir skandalla ihanet ve ayak oyunuyla gündeme gelen daha kendi aralarındaki sorunu bile çözmeyen, çözemeyen masa ortaklarının insanlarımızın sorunlarını çözmesi mümkün değildir.

Merkez Bankası mesajı

Ekonomideki olumlu sinyallerden biri de Merkez Bankası'ndaki rezerv artışıdır. Uluslararası yatırımcılarda ekonomimizdeki gelişmeleri yakından takip ediyor. Finansal piyasalarda risk göstergesi olarak takip edilen CDS göstergesinin mayıs ayında yarı yarıya azalması bunun göstergesidir.

'Türk Lirasına geçişi teşvik edeceğiz'

Bankalardaki mevduatın Türk Lirasına geçişini teşvik edeceğiz.

Deprem bölgesine tahsis ettiğimiz 50 bin kişilik toplum yararına programların süresini dokuz ay uzattık. Deprem bölgesinde istihdamın canlandırılmasına yönelik müjdelerimizi yakında açıklayacağız.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin