Emeklilikte Yaşa Takılanlar bu kez prim gün sayısına takılmayın. EYT düzenlemesine çok az bir süre geldi Asgari ücrete yapılan zam EYT mağdurlarını da vuracak eksik prim gün ücreti yüzde 55 artacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 2023 yılı asgari ücreti EYT'lileri üzecek. EYT düzenlemesinin açıklanmasına günler kala Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a çok ciddi uyarı geldi. Asgari ücrete yapılan zam, eksik prim günü olanları yakacak. Günlük borçlanma tutarları son zamla birlikte en az yüzde 55 artacak!

Google Haberlere Abone ol
Emeklilikte Yaşa Takılanlar bu kez prim gün sayısına takılmayın. EYT düzenlemesine çok az bir süre geldi Asgari ücrete yapılan zam EYT mağdurlarını da vuracak eksik prim gün ücreti yüzde 55 artacak

Sosyal güvenlik uzmanları Emeklilikte Yaşa Takılanlar mağdurlarını ciddi bir şekilde uyardı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 2023 yılında uygulanacak yeni asgari ücret 8 bin 506 lira olarak açıklandı. Bu açıklanan rakam temmuz ayında revize edilen asgari ücrette yaklaşık yüzde 55 artış anlamına geliyor.

Bu artış en çok Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) mağdurlarını vuracak. EYT'liler düzenleme öncesi eksik prim günü nasıl hesaplanır diye sorarken eksik prim günü ödemelerini de kontrol ediyor. Asgari ücrete yapılan yüzde 55'e yakın zam, eksik prim gün sayısı günlük ücretini de direkt olarak etkiliyor.

 

DOĞUM BORÇLANMASI NE KADAR?

Aralık 2022 itibariyle askerlik ve doğum borçlanması günlük en düşük 69 lira ve günlük en yüksek 517 lira iken 2023 yılında yapılacak zamla birlikte en düşük askerlik ve doğum borçlanması 107 liraya, en yüksek askerlik ve doğum borçlanması ise 800 liraya çıkacak.

ASKERLİK BORÇLANMASI 2023

Artış sadece askerlik ve doğum borçlanması ile sınırlı değil. Asgari ücret yurtdışı borçlanma günlük ücretini de fırlattı.

2023 yılından itibaren yurtdışı borçlanma günlük olarak en düşük 150 liraya yükselecek. Yurt dışı askerlik borçlanması 12 aylık ise 38 bin 430 liraya, tek çocuk için doğum borçlanması (2 yıl tek çocuk) 76 bin 861 liraya yükselecek.

 

EYT MECLİS'E NE ZAMAN GELİYOR

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 26 Aralık Pazartesi'nden başlayarak 3 Ocak Salı gününe kadar yasama faaliyetlerine ara verecek. Alınan karar, son dakika bir değişiklik olmazsa EYT yasasının 2023 yılında görüşüleceği anlamına geliyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin