FLAŞ! 8500 TL'lik asgari ücrete yeni zam geliyor. Yeni asgari ücrete bir cila daha. 2023 asgari ücret bir kaz daha zam görecek. Habertürk yazarı zammın geleceği tarihi açıkladı

İşçi temsilcilerinin katılmadığı toplantıda kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni asgari ücreti 8500 lira olarak açıkladı ve enflasyonun durumuna göre ilerleyen tarihlerde "ara düzenlemeden de kaçmayız" mesajı verdi. Habertürk yazarı Kübra Par'dan asgari ücretlileri sevindirecek dikkat çekici bir iddia gündeme geldi. Asgari ücrete yeni zam geliyor ve bunun için de tarih verildi.

Google Haberlere Abone ol
FLAŞ! 8500 TL'lik asgari ücrete yeni zam geliyor. Yeni asgari ücrete bir cila daha. 2023 asgari ücret bir kaz daha zam görecek. Habertürk yazarı zammın geleceği tarihi açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün canlı yayında 2023 yılında uygulanacak olan yeni asgari ücret rakamını açıkladı. İşçi temsilcilerinin uzlaşma çıkmadığı için katılmadığı toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücreti açıkladı ve önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "Ülkemizde 2002 yılında 184 lira olan bizim dönemimizde nominal olarak 30 kat reel olarak yüzde 142 artmıştır. Tüm gelirlerin asgari ücret kadar kısmını muafiyet kısmına dahil etmiştik. Yıl içinde enflasyondaki artış asgari ücreti 5 bin 500 liraya çıkarmaya yöneltti. Sırtımızda bu devletin küfesi var. Yıl içinde asgari ücrette ortalama yüzde 80 kümülatif yüzde 95 artış sağladık. Sırtında küfe olmayanlar atıyorlar. Çünkü bir sıkıntısı yok. 85 milyon nüfusu olan ülkemiz bu yıl 1 milyonun üzerinde artış daha söz konusu nüfus olarak. 86 milyonu aşması mümkün. Bu ayla birlikte enflasyonun hızla aşağıya düşüşüne şahitlik edeceğiz. Yıl ortasında yüzde 30'lu yıl sonu yüzde 20'li rakamlara indirmekte kararlıyız." dedi.

8 bin 500 lira

Erdoğan, "Biz milletimizle birlikte varız. Milletimiz için varız. Milletimizle birlikte var olmayı sürdüreceğiz. Diğer tüm hususlar gibi asgari ücretle ilgili adımları da bu hissiyatla atıyoruz. Şimdi sizlerle önümüzdeki yılın asgari ücretini paylaşmak istiyorum. Gerek bakanımıza gerek TİSK Başkanımıza şahsım ve milletim adına kendilerine çok çok teşekkür ediyorum. Net asgari ücret 2023 yılında inşallah 8 bin 500 lira olarak aramızda mutabık kaldık" diye konuştu. Erdoğan, "Bu asgari ücretin işverene olduğu gibi bize de yansıması olacak. Böylece asgari ücrette geçtiğimiz yılın ocak ayına göre yüzde 94, temmuz ayına göre yüzde 50 oranında artış sağlanmıştır" dedi.

FLAŞ! 8500 TL'lik asgari ücrete yeni zam geliyor. Yeni asgari ücrete bir cila daha. 2023 asgari ücret bir kaz daha zam görecek. Habertürk yazarı zammın geleceği tarihi açıkladı

Ara düzenleme sinyali

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücretin belirlenmesinden sonra enflasyondaki artışa paralele olarak ara bir düzenleme de yapabileceklerinin sinyalini verdi ve "Asgari ücreti belirlerken geçmiş kayıpları telafi edecek hem de enflasyon öngörümüzü gözettik. Ara düzenlemeden de kaçınmayız. Net asgari ücret 2023 yılında 8 bin 500 lira olarak mutabık kaldık. Ocak ayına göre yüzde 94, temmuza göre yüzde 54,5 artış olacak." dedi.

8500 TL'LİK ASGARİ ÜCRETE YENİ BİR ZAM DAHA MI GELİYOR?

İşte Erdoğan'ın bu açıklamalarından sonra dikkat çekici bir yazı kalema alan Habertürk'ten Kübra Par, "İktidarın seçim öncesi B planı" başlıklı yazısında asgari ücretlileri sevindirecek bir iddiada bulundu ve tarih verdi.

 

İşte Kübra Par'ın yazısı

Dün yeni asgari ücret açıklandı. Öyle bir seviyede tutuldu ki ne büyük bir hayal kırıklığı yarattı ne de büyük bir sevince neden oldu.

Anladığımız kadarıyla iktidar seçim öncesi bir kâr zarar hesabı yaptı.

9-10 bin lira düzeyinde belirlenseydi seçim öncesi havayı kendi lehlerine çevirmesi muhtemeldi.

Fakat bunun yaratacağı iki somut tehlike vardı.

Baz etkisiyle düşme trendine giren enflasyonu tetikleyip tekrar yükseltebilirdi.

İşverene maliyeti artacağı için işten çıkarmalar başlayabilirdi.

Bu iki riske karşı 8500 lira tercih edildi.

Peki yeni asgari ücret seçim yolunda iktidara avantaj sağlar mı?

Anadolu’da yaşayan seçmen için belli bir rahatlama sağlasa da büyükşehirlerde memnuniyet yaratması zor.

Bunu görmemeleri mümkün değil.

Seçim öncesine dair bir B planları var.

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, satır arasında kurduğu bir cümle ile bu planın işaretini verdi.

''Beklenmedik bir durumla karşılaşırsak asgari ücrette ara bir düzenleme yapmaktan kaçınmayız'' dedi.

Eğer ki seçim, zamanında yani mayıs sonu haziran başı gibi planlanır ve iktidar kazanma ihtimalini riskli görürse nisan ayında yeni bir zam daha yapabilir.

Seçim öncesinde enflasyonun baz etkisiyle yüzde 50’ler seviyesine gerilemesi bekleniyor.

“Bakın enflasyonu düşürdük, daha da düşüreceğiz” diyecekleri kesin.

Tam da o dönemde yeni bir ara zam ile seçmeni memnun ederek sandığa gidebilirler.

Açıkçası ben bu olasılığı çok güçlü görüyorum.

9 bin üzerine çıksalardı, hazirana kadar psikolojik ve maddi etkisi azalacaktı.

Şimdi orta seviye bir zam yapıp tam seçim öncesi cila atmayı tercih edebilirler.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin