Emekli vatandaşlara vergi piyangosu. Emekliler verdikleri vergi parasını geri alabiliyor. Emekli vatandaşlara sağlanan sıfır emlak vergisiyle ilgili açıklama geldi. Milyonlarca emekli ödenen vergi paralarını geri alacak

Emekli vatandaşlar dikkat. Ödenen o paraları geri alabilirsiniz, vergiden muafsınız. Sözcü gazetesi yazarı Nedim Türkmen, sıfır oranlı emlak vergisinde değinerek "Sıfır oranında Emlak Vergisi'nden faydalanabilecek milyonlarca emekli vatandaşımız olduğunu dikkate alarak, bu fırsattan yararlanma şartlarını tekrar hatırlatmak istiyorum" ifadelerini kullandı. Türkmen, emekli vatandaşlara çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Emekli vatandaşlara vergi piyangosu. Emekliler verdikleri vergi parasını geri alabiliyor. Emekli vatandaşlara sağlanan sıfır emlak vergisiyle ilgili açıklama geldi. Milyonlarca emekli ödenen vergi paralarını geri alacak

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Nedim Türkmen, bugünkü köşesinde emlak vergisini ve emeklilerin vergi ödemelerini kaleme aldı. Emlak Vergisi'nde 2022 yılı 1. taksitinin ödeme süresi 31 Mayıs 2022 tarihinde bitiyor. Türkiye'de 13 milyon civarında emekli bulunuyor. Eylül 2021 sonu itibarıyla Ulusal Adres Veri Tabanı verilerine göre; Türkiye'de toplam konut sayısı (konut, lojman, yazlık/mevsimlik konut, kapıcı dairesi ve konut inşaatları) 40.2 milyon olarak açıklandı.

Nedim Türkmen, sıfır oranlı emlak vergisinde değinerek "Sıfır oranında Emlak Vergisi'nden faydalanabilecek milyonlarca emekli vatandaşımız olduğunu dikkate alarak, bu fırsattan yararlanma şartlarını tekrar hatırlatmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR? 

"Emlak Vergisi Kanunu'nun 8. maddesi ile Bakanlar Kurulu'na bazı kişiler için, Emlak Vergisi oranını sıfır olarak belirleme yetkisi verilmiştir. Bakanlar Kurulu bu yetkisini bazı kişiler için kullanmıştır" açıklamasında bulunan Nedim Türkmen, bu kişilerin, emlak vergisi mükellefi olmalarına karşın indirimli yani sıfır oranlı vergiye tabi olduğunu vurguladı. 

Buna göre; Türkiye'de brüt yüzölçümü 200 metrekareyi aşmayan, tek meskene sahip ya da tek meskeninin intifa hakkına sahip olan aşağıdaki kişiler indirimli emlak vergisinden faydalanabiliyor: 

 

-Gaziler,
-Şehitlerin dul ve yetimleri,
-Engelliler,
Hiç geliri bulunmayan ev hanımı ve işsizler,
-Kanunla kurulan Sosyal Güvenlik Kurumları'ndan (Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur emeklileri) aldığı aylıktan başka gelire sahip olmayan emekliler. 

Nedim Türkmen, "Ev hanımları, emekli ve işsizlerin brüt 200 metrekarenin altında tek konutları varsa; hizmet karşılığı elde edilen ücret geliri, ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz ve temettü geliri veya benzeri bir türde bir gelirlerinin olmaması gerekmektedir" dedi ve hiç geliri olmamanın bir istisnasının bulunduğunu vurguladı. 

"Buna göre; 2021 yılı içinde elde edilen ve 53.000-TL'yi geçmeyen her türlü menkul sermaye iradı gelirleri (faiz geliri, borsa kazançları, devlet tahvili gelirleri vb. gibi) bu hükmün istisnası içinde değerlendirilecektir" açıklamasında bulunan Türkmen, engelliler, gaziler ile şehitlerin dul ve yetimlerinin vergi indiriminden faydalanabilmeleri için faaliyet ya da gelir şartı aranmadığının altını çizdi. 

Emekli vatandaşlara vergi piyangosu. Emekliler verdikleri vergi parasını geri alabiliyor. Emekli vatandaşlara sağlanan sıfır emlak vergisiyle ilgili açıklama geldi. Milyonlarca emekli ödenen vergi paralarını geri alacak - Resim : 2

Emekli maaşı haricinde başka bir gelire sahip olmayan emeklinin, meskenini kiraya verip kensidinin de kirada oturması durumunda sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabileceğine dikkat çeken Türkmen, "Kat irtifaklı arsa tapusu olan ev için de, sıfır oranlı Emlak Vergisi avantajından faydalanılabilir. Bu avantaj için, binaya ait iskân belgesinin alınması şartı yoktur" ifadelerini kullandı.

İndirimli vergi oranının uygulanması için, meskende bizzat oturma şartının aranmadığını belirten Türkmen, emeklinin kendisine ait tek mülkü; yazlık, dağ evi, yayla evi vb. evler için bu avantajdan faydalanılmasının mümkün olmadığını dile getirdi. 

 

"Kişi, o evde yılın tamamında oturuyorsa ve diğer şartları da taşıyorsa, indirimli vergi oranından faydalanabilecektir. Ayrıca tapuda mesken olarak gözüken ancak işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkul ile ilgili olarak, sıfır oranlı Emlak Vergisi avantajı uygulanamaz" açıklamasında bulunan Nedim Türkmen, emekli olduktan sonra, başka bir işte çalışmaya başlayan emeklinin ve 2 farklı konutta hissesi bulunan emeklinin sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanamayacağını vurguladı. 

Nedim Türkmen, emeklilerin sıfır oranlı vergiden yararlandığı ve yararlanamadığı durumları şu şekilde açıklamaya devam etti:

"Sayıları milyonları bulan yurtdışında çalışan Türk vatandaşları mevcuttur. Yurtdışında emekli olan Türk vatandaşı, Türkiye'deki meskeni için sıfır oran avantajından yararlanamayacaktır. Çünkü Türkiye'de kurulu sosyal güvenlik kurumlarından aylık alma şartını ihlal etmektedir.

Eşi ölen emekliye, eşinden dolayı ölüm aylığı bağlanmış ise; indirimli (sıfır) oranlı bina vergisi avantajından faydalanabilecektir. Emeklinin kendi evini kiraya verip eşine, oğluna ya da kızına ait evde oturması durumunda; indirimli emlak vergisi imkanından yararlanılamayacaktır.

Erkek emekli ve hiçbir geliri olmadığını taahhüt eden ev hanımı eşin, birer evleri varsa; evlerden birinde ikamet edilip, diğer ev kiraya verilirse; kiraya verilen evin kira getirisi nedeni ile emlak vergisi ödenmesi gerekmektedir.

İşyeri, arsa ve araziye sahip olmak, bu mülklerden gelir elde edilmediği sürece sıfır oranlı emlak vergisi hakkından yararlanmaya engel teşkil etmez.

 

ÖDENMİŞ ÖNCEKİ VERGİLER GERİ ALINIYOR

Sıfır oranlı Emlak Vergisi imkanından faydalanmak için şartları taşıdığı halde ödeme yapanlar, telaşa gerek yok. Emlak Vergisi'ne tabi konutun kayıtlı oldukları belediyelere giderek, muaf olduğunuzu bildiren muafiyet formunu doldurmanız gerekiyor. Konutunuzun bağlı olduğu belediyeye vereceğiniz düzeltme dilekçesi ile beraber 2017, 2018, 2019, 2020 ve 2021 yıllarında muaf olmanıza rağmen ödemiş olduğunuz vergileri iade alabilirsiniz."

Etiketler emekli
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin