Emekli maaş zammı belli oldu. 7.500, 8 bin, 9 bin TL maaş alanlar dikkat. Ekonomi yazarı Faruk Erdem açıkladı. İşte emekli ve memur emeklisinin zamlı maaşı

Emeklilere ara zam ve 3. ikramiye haberleri yakından takip ediliyor. Temmuz ayında emeklilere yapılan yüzde 25'lik zamma rağmen 7 bin 500 TL emekli maaşı almaya devam eden binlerce emekli bulunurken, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında maaşlara yapılacak yeni zam oranları açıklandı. Ekonomi yazarı Faruk Erdem emeklilerin yeni maaşlarını tek tek hesapladı. İşte emeklilerin yeni maaşları.

Emekli maaş zammı belli oldu. 7.500, 8 bin, 9 bin TL maaş alanlar dikkat. Ekonomi yazarı Faruk Erdem açıkladı. İşte emekli ve memur emeklisinin zamlı maaşı

Emeklilere ara zam ve 3. ikramiye konuları gündemde yer almaya devam ediyor.

OVP ile 2023 sonu enflasyon oranı yüzde 65 olarak revize edilmişken emeklilerin alacağı zamlı maaşlar tek tek hesaplandı.

İşte emeklilerin yeni maaşları.

"SEYYANEN ARTIŞ OLACAK"

7 bin 500 TL ile geçinmenin çok zor olduğunu belirten Faruk Erdem, "Öncelikle en düşük maaşların yükseltilmesi konusunda bir çalışma var. Bu noktada belki 7 bin 500 TL'lik taban maaşı artırılarak asgari ücrete yaklaştırılması söz konusu olabilecek. Dolayısıyla bunun altında alan emeklilere bir seyyanen artış olacak. Taban maaş 10 bin 11 bin lira yani asgari ücret seviyesine çıkarsa bunun üzerinde maaş alanlar açısından da bir ara zam yapılması gündeme gelecek. Dolayısıyla bütün emekliler açısından bir artış söz konusu olacak. Daha sonra ocak ayında yüzde 65'lik öngörü gerçekleşirse ona göre bir enflasyon artışı veya refah payı gelmesi beklenebilir." dedi.

"6 AYLIK ENFLASYON YÜZDE 37.76 ÇIKACAK"

OVP ile 2023 yıl sonu enflasyon oranı yüzde 65 olduğunu söyleyen Erdem, "Yüzde 65'e göre 6 aylık enflasyon hesabını yaptık. Buna göre 6 aylık enflasyon yüzde 65'lik yıl sonu enflasyona göre yüzde 37.76 çıkacak. Bu SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon artışını gösteriyor refah payı hariç." ifadelerini kullandı.

Memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme artışı aldığını ve zam dönemindeki 6 aylık enflasyonun fark olarak ödendiğini hatırlatan Erdem, "Yüzde 65 yıl sonu enflasyona göre hesapladığımızda memura ve memur emeklisine verilecek enflasyon farkı ise yüzde 29.96." dedi.

"EN DÜŞÜK MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI 14 BİN 762 TL"

Memur emeklisi ve memurların maaşını hesaplayan Erdem, "Toplu sözleşmede biliyorsunuz memurlara ve memur emeklilerine ocak ayında yüzde 15lik zam yapılması karara bağlanmıştı. Bununla enflasyon farkı birleştiğinde ocakta memurlar ve memur emeklileri için artış oranı yüzde 49.46 oluyor refah payı hariç. Bu durumda en düşük memur maaşı 32 bin 907 TL, en düşük memur emeklisi maaşı ise 14 bin 762 liraya çıkıyor tamamen enflasyon ve toplu sözleşme ile birlikte" ifadelerini kullandı.

Refah payı ve taban maaşı olmazsa SSK ve Bağ-Kur emeklilerin maaşını hesaplayan Erdem, yüzde 37.37'lık 6 aylık enflasyona göre;

7 bin 500 TL alan emeklinin zamlı maaşı 10 bin 322 TL,

8 bin TL alan emeklinin zamlı maaşı 11 bin 20 TL,

9 bin TL alan emeklinin zamlı maaşı 12 bin 398 TL olacak. 

Bunun üzerine refah payı geleceğini belirten Erdem, ara zam gelirse ekimde ara zammın üzerine artışlar yapılacağını söyledi. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin