Elektrik faturasında mayıs kabusu. Kötü haber geldi, elektrik fiyatlarına zam kapıda. Temmuz ayında yapılacak zam geriye çekiliyor. Vatandaşa kötü haber geldi, elektrik fiyatlarına yeni zam geliyor, faturalar kabaracak

Vatandaşa kötü haber geldi. Birbiri ardına eklenen zamlara yeni zamlar eklenecek. Elektrik fiyatları yeniden zam görüyor. Enerji maliyetlerin artmasıyla beraber elektrik zamları da kapıyı adayandı, mayıs ayında yeni bir zam bekleniyor. İşte elektriğe gelecek zam.

Google Haberlere Abone ol
Elektrik faturasında mayıs kabusu. Kötü haber geldi, elektrik fiyatlarına zam kapıda. Temmuz ayında yapılacak zam geriye çekiliyor. Vatandaşa kötü haber geldi, elektrik fiyatlarına yeni zam geliyor, faturalar kabaracak

Elektrikte üretim maliyeti ve tarife arasındaki fark artıyor. Yılbaşında ve Nisan'da uygulanan elektrik zamlarının ardından maliyet yükselişleri sebebiyle yeni zamların kapıda olduğuna dikkat çekildi.

Özellikle mesken aboneleri için sağlanan elektrikte üretim maliyeti ile satış fiyatı arasındaki farkın yüzde 92'yi görmesi sebebiyle durumun sürdürülemez olduğuna dikkat çekiliyor. Peki elektriğe ne zaman zam gelecek? Elektrik faturalarına ne kadar zam yapılacak?

İşte milyonların merak ettiği o detaylar...

Enerji Piyasaları Uzmanı Çağada Kırım, normalde sektörde zammın Temmuz ayında beklendiğine dikkat çekerek, maliyet makasının açılmasıyla bu zammın Mayıs ayında yapılabileceğinin altını çizdi. 

Şu anda mesken düşük tüketim satış fiyatının kilovatsaat (kWh) başına 1.26 lira, üretim maliyetinin ise 2.41 lira olduğunu belirten Kırım, maliyet yükselişinin bu şekilde hızla sürmesi halinde Ağustos'ta üretim maliyetinin 3.54 liraya yükseleceğini vurguladı. Bu durumda da aradaki farkın yüzde 92'den yüzde 181'e ulaşacağının altını çizen Kırım, zammın gecikemsi halinde oranında katlanarak artacağını, zammın büyütülmek istenmeyeceğini vurguladı. 

BOTAŞ'ın elektrik üretim doğalgaz tarifesinin 2021 Ocak'tan bu güne standart metreküp başına 1.41 liradan 10.75 liraya çıktığına dikkat çeken Kırım, yükseliş oranının yüzde 600'e ulaştığını aktardı. 

 

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre; bütün maliyetin elektrik satışına yansıtılmadığının da altını çizen Kırım, bunun sürdürülemez bir noktaya geldiğine vurgu yaparak, "Tüm abone gruplarına zam bekleniyor. Zam oranını tahmin etmek şu an mümkün değil ama rakamlar ortada açıklamasında bulundu. 

Elektrik faturasında mayıs kabusu. Kötü haber geldi, elektrik fiyatlarına zam kapıda. Temmuz ayında yapılacak zam geriye çekiliyor. Vatandaşa kötü haber geldi, elektrik fiyatlarına yeni zam geliyor, faturalar kabaracak - Resim : 2

ELEKTRİK FATURALARINIZ YÜKSEK GELİYORSA BUNLARA DİKKAT

Elektrik faturaları oldukça cep yakan bir boyuta geldi. Elektrik faturalarının bu kadar yüksek gelmesine neden olanlar arasında kapandığını sandığımız cihazların elektrik yakmaya devam etmesi de etkili. Bu cihazların kullanımının fazla elektrik yakmayacağı düşünülse de faturaya yüklü miktarda yansıma yapıyorlar. Ev ekonomisi ve enerji tasarrufu için sıklıkla kullandığınız cihazların yarattığı etkilere dikkat edebilirsiniz.

TELEVİZYONLAR DA OLDUKÇA ENERJİ TÜKETİMİ YAPIYOR

Günümüzde hemen her evde akıllı televizyon modellerine denk gelmek mümkün. Bu seçeneklerin tasarruflu olan versiyonları da var ancak kullanmadığınız zaman fişinin takılı olması durumunda bu ürünler enerji tüketimine devam ediyor. Yani siz kumandadan kapatsanız dahi televizyonlar fişe takılı iken tam gaz enerji harcıyor. Dolayısıyla elektrik faturalarının yüksekliğinden şikayet ediyorsanız kullanmadığınızda televizyonun fişini çekmelisiniz. Bu sayede yıllık bazda baktığımızda ciddi oranlarda tasarruf elde edebilirsiniz.

 

ŞARJ ALETLERİNİ ÖNEMSİZ GÖRMEYİN

Şarj aletlerini kullanmadan bir gün geçirmek mümkün değil. Dolayısıyla bu ürünleri fişe takılı hâlde bırakabiliyoruz. Siz de cihazı şarj aletinden çıkardığınız zaman enerjinin kesildiğini düşünüyor olabilirsiniz ancak cihaz prizde takılı ise enerji tüketimine devam ediyor. Bu sebeple o sırada işinize yaramayan bir alet, sırf prizde takılı diye ekstra fatura ödemenize yol açıyor. Bu da özellikle uzun vadede zarar etmenize neden oluyor. Kısacası siz siz olun, prizde takılı şarj aleti bırakmayın!

Elektrik faturasında mayıs kabusu. Kötü haber geldi, elektrik fiyatlarına zam kapıda. Temmuz ayında yapılacak zam geriye çekiliyor. Vatandaşa kötü haber geldi, elektrik fiyatlarına yeni zam geliyor, faturalar kabaracak - Resim : 4

FIRIN VE MİKRODALGALAR YÜKSEK ENERJİ TÜKETİMİNE SEBEP OLUYOR

Teknolojinin gelişmesi, elektronik cihazların özel panelli göstergelere sahip olmasında da rol oynuyor. Dolayısıyla günümüzde pek çok ürünün gösterge paneli bulunuyor. Bu panellerde saat başta olmak üzere program gibi detaylar görüntüleniyor. Oysa tam da bu işlevsel özellikler nedeniyle dijital göstergeli cihazların fişinin hep takılı hâlde olması, yüksek enerji tüketimine sebebiyet veriyor. Hatta sayacınızı gayet hızlı bir şekilde döndürüyor. Bu ürünlerin fişini çektiğiniz zaman faturanızda gözle görülür bir farka şahit olabilirsiniz.

UYKU MODUNDA KULLANILAN BİLGİSAYARLAR CEP YAKIYOR

Evde, işte, nerede olursa olsun fark etmez; bilgisayarların dünyamızı ele geçirdiğini kabul etmenin vakti geldi. Oysa bu ürünler de kapalı hâldeyken dahi elektrik faturasını yükselten cihazlar arasında yer alıyor. Bilgisayarınızı uyku moduna aldığınız zaman tasarruf ettiğinizi düşünebilirsiniz ancak siz uyku moduna alsanız dahi fişi takılı olduğu sürece cihazların elektrik tükettiğini bilmelisiniz.

 

ÇALAR SAAT YÜKSEK ELEKTRİK HARCIYOR

Özellikle sabah erken uyanacak kişilerin büyük bir kısmı çalar saat kullanıyor. Son dönemlerde bu ürünler de LED gösterge panelleri ile çalışıyor. Durum böyle olunca da fişi takılı olduğu sürece enerji tüketiyor. Eğer gün içinde alarm kurmaya ihtiyacınız yoksa bu cihazların fişini çekebilirsiniz. Bu sayede büyük oranda enerji tasarrufu yapabilirsiniz. 

DİJİTAL UYDU ALICILARINIZ FATURALARA FAZLASIYLA YANSIYOR

Dijital uydu alıcıları, evler başta olmak üzere pek çok alanda kullanılıyor. Tasarruf etmek amacıyla televizyonu kapattıktan sonra birçok kişinin aklına uydu alıcıları gelmiyor fakat onlar da çok elektrik tüketen cihazlar arasında yer alıyor. Hem de ilk sıralarda! Dijital uydu alıcıları neredeyse akıllı televizyonlar kadar yüksek enerji tüketiyor. Bu ürünler günde hemen hemen 22 watt enerji kullanıyor. Tam da bu nedenle yatmadan önce dijital uydu alıcınızın fişini çekmeyi ihmal etmeyin!

 

KULLANMADIĞINIZ ZAMANLAR Wİ-Fİ CİHAZLARINI KAPATABİLİRSİNİZ

İnternetin olmadığı bir yer neredeyse yok gibi. Hâliyle Wi-Fi cihazına da her yerde denk geliyoruz. Eğer elektrik faturanızın yüksek gelmesinden şikayetçi iseniz gece yatarken bu cihazların fişini çekmeyi deneyebilirsiniz. Aylık bazda olmasa dahi yıllık açıdan baktığımızda büyük oranda tasarruf yapabilirsiniz. Yani kullanmadığınız zamanlarda Wi-Fi'ın da fişini çekmeyi unutmayın!

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin