Dünyaca ünlü dergiden Coronavirüs özrü

İlk olarak Çin'de görülen ve daha sonra tüm dünyaya yayılarak kabus haline gelen Coronavirüs'ü Wuhan ve Çin'le bağdaştıran İngiliz bilim dergisi 3 kez özür diledi.

Google Haberlere Abone ol
Dünyaca ünlü dergiden Coronavirüs özrü

Dünyaca ünlü İngiliz bilim dergisi Nature, derginin Covid-19 yeni koronavirüsü Wuhan'la ve Çin’le ilişkilendirdiği için üst üste üç gün özür diledi. Nature dergisinin özür açıklaması ilk kez 7 Nisan’da resmi sitesinde İngilizceyle yayınlandı. 8 Nisan’da aynı içerik derginin yurtdışı sosyal hesabında paylaşıldı. 9 Nisan’da derginin resmi Wechat hesabında Çince çevirisi yayınlandı.

“Yeni koronavirüsü damgalamaya son” başlıklı makaleye göre, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) şubat ayında yeni koronavirüsün neden olduğu hastalığı COVID-19 olarak adlandırdığında, yeni koronavirüsü Wuhan’la ve Çin’le ilişkilendirerek haber yapan insanlar ve Nature dergisi gibi örgütleri uyarmıştı. Makalede, söz konusu yaklaşımın yanlış olduğuna ve bunun için derginin sorumluluk almaya ve özür dilemeye hazır olduğuna işaret edildi.

Dünyaca ünlü dergiden Coronavirüs özrü

“Virüs ayrımcılık yapmıyor, hepimiz risk altındayız”

Nature dergisinde yer alan makalede ayrıca, DSÖ’nün 2015’te belli bölge veya halka karşı korku veya öfkenin oluşturulması gibi olumsuz etkileri azaltmak için bir kılavuz yayınladığı belirtildi. Makalede, tarihi gerçeklere göre, pandeminin bazı kitlelerin yaftalanmasına yol açtığına dikkat çekilerek, bu nedenle herkesin temkinli davranması, kendi şüphesini gidermek için başkalarına danışması ve makul delillerle konuşması gerektiğine işaret edildi.
Makalede, damgalama girişiminden dan dolayı, dünyadaki Asyalıların ırkçı saldırıların hedefi haline geldiği, çok sayıda Çinli öğrencinin ırkçı ayrımcılıktan ve gelecekte eğitim görme konusunda belirsizlikten mustarip olduğu ve üniversitelerde Çinli ve diğer Asyalı öğrencileri kaybettiği ifade edildi.

Makaleye göre, küreselleşmiş uygarlık altında hiç kimse tek başına salgının üstesinden gelmez. Eğer ayrımcılık ve önyargıların üremesine izin verilirse, o zaman insanlığın karşı karşıya bulunduğu düşman sadece Covid-19 salgını olmayacak.

Dünyaca ünlü dergiden Coronavirüs özrü - Resim : 2
“Başkaları karalamak ve suçlamakla virüs kovulamaz”

Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre Nature dergisinin makalesi, dünyada büyük yankı uyandırdı. Amerikan Ulusal İnceleme (National Review) internet sitesinde, Nature dergisinin söz konusu makalesine dayanılarak yayınlanan haberde, bir virüsün ve onun yol açtığı hastalığın bir yerle ilişkilendirilmesinin sorumsuz bir eylem olduğu ve derhal durdurulması gerektiği kaydedildi.

Sputnik'te yer alan bir haberde de şu ifadeler kullanıldı:

Dünyanın çıkış yolunun bilimsel araştırmaya bağımlı olduğu dönemde, eğer yeni koronavirüsün yol açtığı damgalama Asyalı gençlerin uluslararası kampüslerden ayrılmasına, fırsatlardan vazgeçmesine ve araştırma ortamının daha da kötüleşmesine neden olursa, bu bir trajedi olacak.

Dünyaca ünlü dergiden Coronavirüs özrü - Resim : 3

Amerikan İftira ve İnkârla Mücadele Birliği dahil 258 kurum daha önce Temsilciler Meclisi’nin iki parti liderine mektup göndererek, Kongre’yi ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve yanlış bilgilendirmeyi önlemek için tedbirler almaya çağırmıştı. Washington Eyaleti Sağlık Departmanı, damgalamanın azaltılmasıyla ilgili özel bir programın linkini tasarladı.

Ayrımcılık ve ırkçılık gibi ‘ideolojik virüslerin’ tehdidi altında, herkes bir sonraki kurban olabilecek. Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, 9 Nisan'da düzenlenen basın toplantısında, ABD'li siyasetçilerin Çin'i lekeleme girişiminin dünya halkından destek almayacağını, başkalarını karalamakla ve suçlamakla virüsün yok edilemeyeceğini ifade etti.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin