Dolar üzerindeki yüz değişiyor. Tarihte bir ilk olacak: Ülkede ilk kez bir kadının fotoğrafı paraya basılacak

ABD'de tedavülde bulunan bulunmayan dolarlarda hep erkek fotoğrafları kullanılmıştı. ABD'de bir ilke imza atılacak, ilk kez bir kadın paranın yüzü yapılacak. ABD tarihinin en önemli kadın hakları savunucularından olan Harriet Tubman'ın fotoğrafı 20 dolarlık banknotlara basılacak.

Google Haberlere Abone ol
Dolar üzerindeki yüz değişiyor. Tarihte bir ilk olacak: Ülkede ilk kez bir kadının fotoğrafı paraya basılacak

ABD tarihinde ilk kez dolar üzerinde çok önemli bir değişiklik yapılacak. Tedavüldeki 7 ve tedavülde olmayan 5 banknotta da hep erkeklerin fotoğrafını kullanılmıştı bu kez bir ilke imza atılarak bir kadının fotoğrafı paranın yüzü yapılacak. 

Amerikan tarihinin en önemli kadın hakları savunucularından olan Harriet Tubman, 20 dolarlık banknotlara basılacak. Bahsi geçen banknotların ön yüzünü şu an eski başkanlardan Andrew Jackson’un fotoğrafı süslüyor.

YENİ DOLARLAR 2028'DE PİYASADA

Dünya gazetesinde yer alan habere göre Tubman’ın fotoğrafının banknotun ön yüzüne konulması halinde, Jackson’un fotoğrafı banknotun arka yüzüne yerleştirilecek. ABD Başkanı Joe Biden çalışmaları başlatırken, Biden’ın 2024 Başkanlık seçimini kazanması halinde yeni 20 dolarların 2028’de piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Amerikan basınına göre, yeni 20 doların akıbeti 2024 Başkanlık seçimlerine bağlı. Biden bir kez daha kazanırsa, süreç hızlanacak; son tasarımına 2026’da karar verilecek olan Tubman’lı 20’likler 2028’de piyasaya sürülecek.

Dolar üzerindeki yüz değişiyor. Tarihte bir ilk olacak: Ülkede ilk kez bir kadının fotoğrafı paraya basılacak

HARRIET TUBMAN KİMDİR?

Gerçek adı Araminta Ross 1822’de Maryland’de doğdu, 1913’te New York’ta öldü. Kölelik karşıtı ve Amerikan İç Savaşı sırasında Konfederasyon aleyhine çalışıp, Birlik lehine casusluk yapmış bir hemşireydi. 13 yaşındayken “sahibi” tarafından kafasına aldığı darbe yüzünden ömrü boyunca başağrısı ve narkolepsiden şikayet etti. Bu olay, 20 yaşında köleliğe karşı başkaldırmasına neden oldu. 1862’de Güney Karolina’da katıldığı bir silahlı eylemde 700 kölenin özgürlüğüne kavuşmasına sebep oldu. ABD tarihinin en önemli kadın hakları savunucularından biridir.

SADECE MADENİ PARADA VARDI

Amerikan banknotlarında hiç kadın yer almazken, iki kadının portreleri madeni paralara basıldı. İlki Susan B. Anthony’di. 1979- 1981 arasında basılan Anthony’li 1 dolarlar, ilgi görmedi. Diğer kadın da Kızılderili Sacagawea’ydı. Sacagawea’li altın paralar 2000-2008 arasında kullanıldı

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin