Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Meclis'te yeni Anayasa çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'nin 28. Dönem 2. Yasama yılında Meclis'te konuştu. Kürsünden çok önemli mesajlar verdi. Bugün yaşanan terör saldırısına sert tepki verdi. Teröre geçit yok dedi. Ayrıca sivil Anayasa çalışmaları için Meclis'teki tüm partilere çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Meclis'te yeni Anayasa çağrısı

Konuşmasından satır başları:

14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinde iradelerini sandığa özgürce yansıtan tüm vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu vesileyle milli iradenin temsilcisi olan 28. dönem milletvekillerini tebrik ediyorum.

TBMM'nin ilk başkanı, milli iradenin ilk kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle anıyorum. Hangi unvanla olursa olsun Türkiye'nin büyümesi, güçlenmesi için emek veren herkese teşekkür ediyorum.

Vatan topraklarının müdafaası, devletimizin bekası uğrunda can veren şehitlerimizi yad ediyorum. Rabbim tüm şehitlerimizin mekanlarını cennet eylesin.

Bu çatı altında ülkemize milletimize hizmet verecek tüm milletvekillerimize başarılar diliyorum.

Sizlerden milli ülkümüz olan Türkiye Yüzyılı'na yakışır fikri eserler bekliyoruz. Milli hazinemizin en büyük mirası burasıdır, bu yüce kurumdur.

İlki milli mücadele, ikincisi 15 Temmuz olmak üzere iki kez gazilik payesiyle şereflenmiş olan TBMM, tüm parlamentolar içerisinde özel bir kurum olduğunu düşünüyorum.

YENİ ANAYASA MESAJI 

Meclisimiz ve milletimizle omuz omuza vererek hep birlikte yazdığımız 15 Temmuz destanı bir dönüm noktasıdır. Şimdi önümüzde yeni bir görev ve yeni bir fırsat var. Bu da ülkemizi yeni ve sivil bir anayasaya kavuşturmaktır. 'Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir' yazısının hakkını ancak bu şekilde verebiliriz. Yamalı bohçaya dönen mevcut anayasa Türkiye'yi taşıyamaz.

Anayasanın başarısı her siyasi partinin her toplumsal kesimin her bireyin kendini içinde bulacağı ve benim diyerek sahipleneceği kapsayıcı bir metin olmasıyla orantılıdır. Devletin ve milletin ortak geçmişini ve geleceğini kuşatmayan anayasa ülkeye fayda getirmez. Cumhurbaşkanı olarak şahsım ve Cumhur İttifakı olarak tüm partileri tüm milletvekilleri tüm toplumsal kesimleri bu konuda sözü ve teklifi olan herkesi yapıcı bir anlayışla yeni anayasa çağrımıza katılmaya davet ediyoruz.

Milli, yerli ve sivil bir anayasa isteyen herkes bu çağrının muhatabıdır. Yeter ki Türkiye Yüzyılı'na uygun bir şekilde uzlaşmaya açık bir şekilde yaklaşabilelim. Bunu başardığımızda diğer tüm konuların üstesinden geleceğimizden şüphe duymuyorum. Türkiye, böyle bir anayasayı hak ediyor. Türkiye, toplumun gerisinde kalan değil, önünü açan, aydınlatan ufkunu açan bir anayasayı hak ediyor.

6 ŞUBAT DEPREMLERİ...

Toplumlar, sadece ortak zaferlerle değil ortak acılarla da yoğrularak millet olur devlet olur. Türkiye 6 Şubat'ta böyle bir ortak acıyla güne uyandı. Ülkemizin 11 şehrindeki 14 milyon insanı etkileyen 50 binin üzerinde can kaybına 850 bin bağımsız birimin kullanılamaz hale gelmesine yol açan bu deprem yakın tarihimizin en büyük felaketlerinden biridir. Önce arama kurtarma, sonra acil yardım ve barınma hizmeti sağlayabilen başka bir devlet yoktur. Milletimizin gösterdiği dayanışma, asırlar boyunca tüm insanlığa örnek gösterilecektir.

Şehirlerimizin yeniden inşa çalışmaları devam ediyor. Yerinde dönüşüm için başvuranların sayısı 212 bini geçti. Yakında inşası tamamlanan deprem konutlarının hak sahiplerine teslimine başlıyoruz.

BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ 

Ülkemize 40 yıldır çok ağır insanı ve ekonomik bedeller ödeten terör örgütü meselesi sınırlarımız içerisinde çözdük .Sınırlarımız dışındaki varlığını da ortadan kaldırarak ülkemiz için bir tehdit kaynağı olmaktan çıkartmak istiyoruz. Bu çerçevede son yıllarda elde ettiğimiz siyasi ve askeri başarıları yeni kazanımlarla daha da ileriye taşımak için hazırlıklarımızı yapıyoruz. İçeride ve dışarıda son terörist bertaraf edilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

Terör örgütünün siyaseti yönlendirmesine ülkemizin kutlu yürüyüşünü engellemesine izin vermeyeceğiz. Bu sabah 2 caninin etkisiz hale getirildiği eylem, terör örgütünün son çırpınışıdır. Vatandaşın huzuruna ve güvenliğine kast eden alçaklar, emellerine ulaşamamıştır asla da ulaşamayacaktır.

Sanat öne sürülerek milli iradeye kast edenlerin propagandasının yapılmasına müsaade etmeyiz. Bunu 15 Temmuz gecesi tankları çıplak elleriyle durduran milletimize bir borcumuz olduğunu düşünüyorum.

AB'YE TEPKİ

60 yıldır kapısında bekletildiğimiz Avrupa Birliği'nden herhangi bir beklentimiz yok. Vize başta olmak üzere haksızlıklarından dönerlerse yanlışlarını düzeltmiş olurlar. Yapmazlarsa, bizden bir beklentiye girme hakkını kaybederler.

AİHM'E TEPKİ

 Terör örgütü üyeleri ve yandaşları beyhude heveslenmesinler. Bu karardan onlara ekmek çıkmaz. Türkiye bu ihanet çetesiyle mücadelesinden milim adım atmayacaktır. Bir kez ihanet eden her zaman ihanet eder.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin