Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kur Korumalı Tür Lirası Vadeli Mevduat Sistemi'ne yatırılan net tutarı canlı yayında açıkladı. Yeni sistemde garanti Merkez Bankası ve Hazine. Erdoğan'dan çarpıcı ekonomi değerlendirmeleri...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı ortak canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, 'Kur Korumalı Tür Lirası Vadeli Mevduat Sistemi'ne yatırılan net tutar hakkında konuştu, "Programın açıklanmasından beri Türk Lirası mevduatlar 23,8 milyar TL arttı" dedi. Erdoğan yeni sistemle ilgili, " Vatandaş şu anda iki garantiye sahip. Merkez Bankası ve Hazine." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kur Korumalı Tür Lirası Vadeli Mevduat Sistemi'ne yatırılan net tutarı canlı yayında açıkladı. Yeni sistemde garanti Merkez Bankası ve Hazine. Erdoğan'dan çarpıcı ekonomi değerlendirmeleri...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı ortak canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan gelen zamlarla ilgili, "Kur çıkarken fiyatları anında yükseltip, kur inerken fiyatları indirmeyenler ağır yaptırımlarla karşılaşacak. Haksız fiyat artışlarına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz, fırsatçılara göz açtırmayacağız. Devlet olarak bu noktada kesin kararlıyız." dedi.

Faiz konusunda Erdoğan net konuşarak, "19 yıldır bunlarla savaş halindeyim. Faizcilere hiç bir zaman yürüyün diyemem. Bu can bu bedende oldukça onların arkasında yer alamam" dedi.

Merkez Bankası'nın faiz kararı ile ilgili Erdoğan, "Şu anda yine faizi indiriyoruz. MB'nin attığı adımlarla birlikte enflasyonun nasıl indiğini göreceğiz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Merkez Bankası eski Başkanı, İYİ Partili Durmuş Yılmaz'ın açıklamaları ile ilgi, "Şu anda tabii milletvekilliği sebebiyle yırtar ama en azından tazminat noktasında bunun bedelini öder." dedi.

İşte o yayın:

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Öncelikle son gelişme, bütün vatandaşlarımızın Türk Lirası'na güvenmesi gerektiğini gösteriyor. Bir Trabzonlu vatandaşımızın Türk Lirası'na yönelik, 'Kaybettim ama Türk Lirası'na değdi' dedi. Bu güzel bir gelişme. Türk Lirası gücünü, finansal altyapımızın sağlamlığından alıyor. Anamuhalefet ve yavruları, TL'yi bir kenara koyup dolara ve avroya endekslenmek istiyorlar. Asgari ücrete varıncaya kadar doları baz alıyorlar.

Bu çok ciddi bir yanlış. Merkez Bankası'nda başkanlık yapmış bir insanın 'Buradan taviz vermeyin. TL yine değer kaybedecektir' demesi çok yanlış. Geri adım atmaya kalktı ama onu bu millet yutmaz.

"TL MEVDUATLAR 23,8 MİLYAR TL ARTTI"

Son dönemde özellikle yurt içi ve yurt dışı bu tür hareketler, rasyonel olmayan hareketlenmelerdir. Biz bu algıyı bozmuş olduk. Vatandaşımız da hızlı bir şekilde TL'ye geçti. Vatandaşımızın dolarını bozdurması parasına olan güvenin en önemli göstergesiydi. TL mevduatlar saat 15.00 itibarıyla 23,8 milyar liranın üzerinde oldu.

Amacımız yatırımcı sanayici ve tasarruf sahibi vatandaşlarımız için kur oynaklığını azaltmak ve TL'ye itibar katmaktır. Kur seviyesi, olması gereken seviyeye kendisi gelecektir. Daha iyi olacak, acele etmiyoruz. Bir ara 10'un da altına düştü. Şu ara 11 civarında sanıyorum. Bu istikrarlı bir şekilde, gerekli dayanışmalar ve bizlerin de katkılarıyla bunu yerli yerine oturtacağız. Sabırla yola devam etmekte fayda var.

"KUR STABİL HALE GELECEK"

Bu anamuhalefetin, yavrularının bunların bugüne kadar gerçekçi bir yaklaşımı olmadı. Bundan sonra da olmaz. Birçok bu ara yalanlar dolanlar aldı başını yürüyor. Bay Kemal her alanda olduğu gibi ekonomi alanında da yalanlarına devam ediyor. Çünkü ekonomiden hiç anlamaz. Vatandaş şu anda iki garantiye sahip. Bir TCMB, iki hazine... Vatandaşımızın kaybı olmayacak. 3,6,9. Belirlenen tarihlerde neyse belirlenen döviz kuru, bunun üzerinden parasını bozdurduğu zaman karşılığını alacak. Vatandaşta burada 'Benim mağduriyetim yok. Devletim benim arkamda' diyor. Bir şeye güveneceksin 'Benim artık kaybım olmayacak.' Uygulanan ekonomik program piyasalarda güveni artıracak. Kur stabil hale gelmiş olacak. Kurun stebilizasyonu burada önem arz ediyor.

"TÜRK LİRASI KENDİ ASLİ GÜCÜNÜ BULACAK"

Bugün de söylediğim gibi bu matematiksel bir olay değil. Çok kısa bir sürede kurdaki stebilizasyon gerçekleşmiş olacak. Merkez Bankası aceleci davranmayacak. Kademeli bir şekilde geldiği yere doğru dönecek. TL'de kendi asli gücünü bulacak. Bu bir hafta mı, 10 gün mü sürer? Biz buradaki gerekli adımları atıyoruz ki herhangi bir oynaklığa neden olmasın.

KURDAKİ DÜŞÜŞÜN ETİKETLERE YANSIMASI

Her şeyden önce gerek Hazine ve Maliye gerek Ticaret Bakanımıza, Tarım Bakanımıza talimatları verdik. Burada kontrollerimizi sıklaştıracağız ve asla taviz vermeyeceğiz. Vatandaşımızı spekülatif hareketlerle ezmeye kimsenin hakkı yok. Denetimlerin sıklaştırılmasıyla birlikte vicdan sahibi olan bütün market, süpermarket zincir marketler, inerken de şimdi aynı hızla bu etiketleri indirmeleri lazım. Aksi takdirde atılması gereken adımları atacağız. Burada vatandaşımız ezilmeyecek, buna fırsat vermeyeceğiz.

Fiyat indirimleri hızla yapılmazsa bakanlıklarımız elindeki tüm imkanlarla üzerlerine gidecektir. İnsanlarımızı rahatsız etmelerine izin vermeyeceğiz. Vatandaşımızı fahiş fiyat karşısında yalnız bırakmayacağız. Bu süreci devlet olarak yakından takip ediyoruz. Ticaret Bakanlığımız denetimlerini sıkı bir şekilde yapıyor. Özellikle sebze meyve fiyatlarına yönelik 9 büyük şehirde 10 toptancı haline denetim gerçekleştirildi. Tüm bu denetimlerimiz fahiş fiyat artışlarını tespit etmek için yapılıyor. Fırsatçılara göz açtırmayacağız. Bu noktada kararlıyız.

"VATANDAŞIMIZI MAĞDUR EDEN FAALİYETLERE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Ticaret Bakanlığınca bugüne kadar 100 bine yakın ürün denetlendi. Bu denetim sonuçları da Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nda değerlendiriliyor. Denetim sonucunda stokçuluk yaptığı tespit edilen firmalara en ağır para cezaları veriliyor. Stokçuluk yapanlara yönelik çalışmalar Meclis'te tamamlanmak üzere. Bu alanda da tedbirlerimizi artırmış olacağız. Vatandaşımız mağdur eden hiçbir faaliyete izin vermeyeceğiz. Bir otomobil bayisine en üst sınırdan ceza verildi. Stokçulukla ilgili gerekli çalışmalar dediğim gibi Meclis'te tamamlanmak üzere. Vatandaşımızı mağdur edenlere en ağır cezaları vereceğiz.

TÜSİAD'A TEPKİ

Özellikle ülkesinin ve milletinin hayrına düşman olanlar yine iş başında. Biz ekonomik bağımsızlık mücadelemizi bunlara rağmen sürdürüyoruz. Halkımızın desteğiyle de yolumuza devam ediyoruz.

Bunlar haziranda görüşme yapmışlar. Tam bu olayın patlak verdiği gün Bay Kemal bir mesaj atıyor. Türkiye'nin en önemli kuruluşu Odalar ve Borsalar Birliği bir açıklama yapıyor. Bizim dayanışma halinde olmamızın gerektiği dönemde kimse, 'Aşağıdan baskılar geliyor, o yüzden bu açıklamayı yaptık' diyemez. En çok baskıyı hükümet görür.

Böyle bir gün siyaset yapma günü değildir. Eğer burada parana değer biçiyorsan, gerçekten yerli ve milliysen gereğini yapacaksın. Demek ki sen ne yerli ne de millisin. Biz ülkemizin ekonomik bağımsızlığı için çalışıyoruz. Faiz zulüm düzenidir, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar. Biz de bu düzene savaş açtık. 19 yıldır bunlarla savaş halindeyim.

"BİZİM İNANDIĞIMIZ DEĞERLER SİLSİLESİ İÇİNDE FAİZİN YERİ YOKTUR"

Bizim inandığımız değerler silsilesi içinde faizin yeri yoktur. Biz faizle ayağa kalkan ülke olmayacağız. Faiz sebeptir enflasyon neticedir. Bunun uygulamasını gördük. Nerede? Başbakanlığım döneminde faiz 4,7 ya da6'ya kadar düştü. Enflasyonda 6,7'ye kadar inmişti. Doğru orantılı olarak o da iniyor. Gezi Olayları patlak verdi. Bunun arkasında malum emperyal güçler, Türkiye'nin ayağa kalkmasını istemeyen emperyal güçlerdi. Bay Kemal yine oralarda dönüp dolaşıyordu. Orada bir sıçrama oldu. Maalesef faiz yükseldi, enflasyon da yükseldi. Maalesef yalandan sürekli nemalanan Bay Kemal, 'Faizi 0'a indirin. CHP grubu olarak her türlü desteğe hazırız' dedi. Geçenlerde de artırın dedi. Şu anda yine faizi indiriyoruz. MB'nin attığı adımlarla birlikte enflasyonun nasıl indiğini göreceğiz.

DURMUŞ YILMAZ'A TEPKİ

Merkez Bankası'na zarar veren açıklamalar yapamazsınız. Merkez Bankası'nda geçmişte başkanlık yapmış olan zat, bu suçu işlemiştir. MB'de görev alacaksın, bu şekilde yol göstericiliğe kalkışacaksın. Cezalarını çekecekler. Bunun bedelini ödeyecekler. Şu an milletvekilliği sebebiyle yırtar ama tazminat noktasında bedelini öder.

AMACI DIŞINDA KULLANILAN KREDİLER

Ülkemizde de küresel ekonomik yavaşlamanın ve salgının olumsuz etkilerini gidermek üzere çeşitli tedbirleri uygulamaya aldık. Üretimin ve istihdamın devam etmesi için hem bireylerin hem şirketlerin krediye ulaşım imkanını sağladık. Ancak bazılarının farklı harcamalarda bunu kullandıklarını biliyoruz. Amacı dışında kullanılan kredilere ilişkin olarak ilgili kurumlarımız gerekli değerlendirmeleri yapıyor. Bunda da kararlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz.

ENFLASYONLA MÜCADELE

2020 yılında salgın sebebiyle küresel ekonomi daralma yaşadı. Bu dönemde G-20'de Çin'le beraber büyüyen iki ülkeden biri olduk. Diğer 18 ülke berbat durumdaydı. Ama anamuhalefet Türkiye'nin G-20'den dışlandığını söyleyecek kadar ileri gittiler. Şu anda önde gelen birçok ülke tarihin gördüğü en yüksek enflasyon oranını yaşıyor. Örneğin ABD'de enflasyon yüzde 6,8 ile son 39 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

IMF enflasyonunun 2022 yılının ikinci yarısından itibaren gerileyeceğini düşünüyor. Ama yukarı yönlü riskler bulunuyor. Bu çerçevede TCMB etkin bir şekilde iletişim kanallarını kullanıyor. TMCB doğrudan müdahalelerde bulunuyor. 5 müdahale yapıldı. Hemen muhalefet saldırdı. Merkez Bankası'nın bu yetkisi var. Bu yetkisini gerekli gördüğü hallerde kullanır. Lafa geldiği zaman 'MB bağımsız değildir' diyorsun. MB'yi ziyaret etmek istedin Bay Kemal, bana mı sordu MB? Çıktın dışarıda hemen MB'nin aleyhinde konuşmaya başladın. Yakışıksız bir iş yapıyorsun. Alıyorsun bilgiyi, sonra o bilgiyi dışarıda aleyhe satıyorsun. TÜİK'e gitmek istediler, TÜİK gayet güzel bir cevap verdi: Siz imtihanı kaybettiniz MB'de. Ben bu ülkenin cumhurbaşkanı olarak savunma sanayiinde veya savunma bakanından istenen bilgi olduğunda ben savunma bakanıma, "Gidin bilgilendirme yapın" dedim. Gitmişlerdir, bilgilendirme yapmışlardır. Ama bütün bu iyi niyetler hep boşa çıkmıştır. Sonra bunlar gerek dışişleri bakanım, gerek savunma bakanım aleyhinde her türlü çirkinliği yapmışlardır.

"SERBEST PİYASA EKONOMİSİNDEN VAZGEÇİLMEYECEK"

Ama büyük mutlulukla görüyoruz ki açıkladığımız önlem paketi piyasalar tarafından olumlu karşılandı ve TL değer kazandı. Döviz kurlarında görülen iyileşmenin kısa zamanda inşallah mal ve hizmet fiyatlarına da yansımasını bekliyorum. İhracatta ciddi bir artış var, cari fazla da mutluluk sebebimiz. Türkiye küresel üretim üssü ve tedarik merkezi olma potansiyeline fazlasıyla sahip. Türkiye'ye özgü, üretime dayalı, ihracat öncelikli model yatırımı, üretimi, istihdamı ve katma değerli ihracatı arttırmayı ve bu potansiyeli gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde serbest piyasa ekonomisi ve finansal serbestliğe tam bağlılıktan kesinlikle vazgeçilmeyecek. Ekonomi politikaları daha şeffaf ve öngörülebilir olacak. Piyasalardaki oynaklığın azalmasına yönelik olarak gereken makro-ihtiyati tedbirler alınacak. Piyasa beklentilerini iyileştirerek reel sektörün önünü daha net görmesi sağlanacak. Başta kamu bankaları olmak üzere reel sektöre her türlü proje bazlı desteği vermeye hazırız. Proje bazlı derken; yatırım, istihdam, ihracat, özellikle büyümeye yönelik adımı atmak, bütün bunlarla beraber beklediğimiz sıçramayı da yapmak. Önümüzdeki dönemde ayrıca katma değerli üretimin arttırılması, ithalata bağımlılığın azaltılması ve beşeri sermayenin güçlendirilmesi kapsamında politikalara devam edeceğiz.

"HEDEF TARIM VE HAYVANCILIKTA GÖRÜLMEMİŞ BİR ADIMI ATMAK"

Gıda fiyatlarını dengelemeye yönelik orta vadeli çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Tarımsal üretime yönelik olarak erken uyarı sistemini hayata geçirdik. Tarım konusunda bugüne kadar görülmüşün çok daha fevkinde sözleşme tarım mekanizmasının yaygınlaştırılmasına yönelik adımlar da atılıyor. Hedef tarımda, hayvancılıkta görülmemiş bir adımı atmak ve bunlarla birlikte tarım, hayvancılık olayının ne denli önemli olduğunu halkımız görecek, çiftçimiz de bunun mutluluğunu yaşayacak.

TÜRKİYE EKONOMİ MODELİ

Büyümede istikrarlı bir ortamı sağlıyoruz, sağlayacağız. Şu bütün köprülerden Kuzey Marmara Otoyolu'ndan, Marmaray'dan, Avrasya Tüneli'nden geçen otomobillere, TIR'lara bakın... Bu kadar TIR buradan geçtiğine göre bunlar bir şeyler taşıyorlar. Fakir bir ülke olsa bunlar olur mu? Yoğun bir şekilde TIR'lar geliyor, gidiyor. Türkiye, son dönemdeki güçlü performansı ile örnek olan bir ülke olarak öne çıkıyor. Bir ülkenin lojistiği, o ülkenin diğer ülkelerle olan yarışmasında onun önceliğidir.

Şu anda bizim lojistik muhteşem ve her geçen gün daha da ileri gidiyor. Serbest piyasa ekonomisinin kurallarından taviz vermeden istikrarlı bir ortamın tesisini sağlıyoruz. Üretim, istihdam ve ihracatı da artıracağız. Teşvik ve desteklerimizi daha da artıracağız.

KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ: HAYATI YALAN, AKŞAM YALAN SABAH YALAN

Bütün bunlarla kimin yanında olduğumuzu ortaya koyuyoruz. Amacımız Cari fazlaya geçmektir. Böylece toplumsal refahımızı artırmayı hedefliyoruz. Bay Kemal bu işlerden anlamıyor. Bakın, bu ara Şanlıurfa'ya gitti. Şanlıurfa'da istediği kalabalığı göremeyince ileri geri savruldu. 'Buranın belediyesini bize verin, çiftçiye elektriği bedava vereceğiz' dedi. Ben İBB'nin belediye başkanlığını yaptım. Elektriği kimin ürettiğini bilmiyorsun. Elektrik, Enerji ve Tabii ve Kaynaklar Bakanlığı'na aittir. Böyle bir imkanın ver, Adana sende. Çiftçisi bol olan bir memleket. Elektriği ver o zaman. Hep ata ata geldiniz buraya kadar. Aydın'a gideceksin şimdi. Orada neyi vaat edeceksin? Hayatı yalan, akşam yalan sabah yalan. Siyaset bu kadar yalanı kaldırmaz. Cumhurbaşkanı olarak tavsiyem şudur... Daha siz cumhurbaşkanınızı belirleyemediniz. Açıklayın da bilelim. Adı sanı belli olmayan bir cumhurbaşkanına tavsiyede bulunuyorum.

"İŞSİZLİKTE TEK HANELİ RAKAMLARA İNECEĞİZ"

İşsizliği daha da aşağı indireceğiz. Tek haneli rakamlara indireceğiz. Turizmden de büyük bir gelirimiz oldu. Turizmde 35 milyonu yakalamıştık turist olarak. Bu dönemde Rusya bizi yalnız bırakmadı. Aynı durum Avrupa'dan da olabilirdi. İstanbul turizmde iyi bir sıçrama yaptı. İnanıyorum ki 2022'de bu konuda iyi bir konuma geleceğiz. İşsizlikte de hedefleri yakalayacağız.

"SİYASETTE AHLAK BIRAKMADILAR"

Siyasi ahlaktan uzak bir tutum. Bu millet bunları daha fazla kaldıramaz. Kaldıramayacağına göre de 2023 seçimlerinde gereken dersi vermek suretiyle bunları geldikleri yere gönderecektir. Millete karşı kibirleri o kadar büyük ki; ahlak ve seviye bırakmadılar. Arkadaşlarıma hep söylüyorum, bunların terbiyesizliklerine uymayın, millete yaptığımız projelerden bahsedin.

"BAY KEMAL ŞİRAZESİNİ KAYBETMİŞ"

Bir genel başkana bu el hareketi yakışır mı? Bu ruh halini sağlıklı bulmuyorum. Bay Kemal şirazesini kaybetmiş. Elime değil, sözlerine bakmış demiş. Hadi senin sözlerine baktık, peki şehit yakınına küfür edeni ne yapacağız? O da senin ortağın. Şehit yakınına söveni yakından takip ediyoruz, bunun Gazi Meclis'te işi olamaz. Bunların milletin hayrına işi olmaz.

YERLİ AŞI TURKOVAC AÇIKLAMASI

Kovid aşısı üretebilen 9 ülkeden biri olduk. Aşımızın hem etkinliğini hem de güvenilirliğini test ettik ve emin olduktan sonra insanlığın kullanımına sunduk. Aşımız tüm insanların kullanımı üretiliyor. İthal ürün olması nedeniyle yerli aşımızı bekleyen bir grup vatandaşımız olduğunu biliyor, görüyoruz. Bu vatandaşlarımız her ne kadar yersiz de olsa endişelerinden sıyrılıp aşılarını gönül rahatlığıyla olmalıdır. Aşımız koruyucu etkisini ispat etti. Geçen hafta Afrika ülkeleriyle yaptığımız toplantıda, ülkelerin liderlerinden bu konuda yoğun talep aldık. Gelişmiş dediğimiz ülkeler bu konuda maalesef ellerini sıkı tutuyorlar. Biz bu ülkelerin çoğundan madden zengin olmayabiliriz ama manen zengin Türk milleti aşıya aç bu insanların talebine duyarsız kalmadı, kalmayacaktır. Dünyanın en büyük kapasiteli aşı araştırma, üretim ve geliştirme projesi olacak Hıfzısıhha projesini de Ankara'da hayata geçiriyoruz. Yakında ihalesini yapacağız. 50 bin metrekare kapalı alana sahip projenin ihale süreci önümüzdeki hafta tamamlanacak, onun da müjdesini vermiş olayım.

SÜRESİZ NAFAKA AÇIKLAMASI

Temennimiz odur ki bu yıl içerisinde bu problemi çözelim. Kadınların mevcut haklarından geriye gidilebilecek bir çalışma asla söz konusu değildir. Tüm tarafları koruyacak, çocuğu da gözetecek usul geliştireceğiz. Herkesin içine sinecek bir sonuca varıncaya kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İlgili bakanlıklarımız titiz bir istişare ve fikir teatisini yürütüyor. 2022'de nafakayı da içine alacak şekilde boşanma hukukuna ilişkin konuları yeni mağduriyetlere yol açmayacak şekilde ele alacağız.

ELON MUSK İLE GÖRÜŞME

TÜRKSAT 5B'de ilk defa ticari bir uyduda yüzde yüz yerli donanım kullanılmış oldu. TÜRKSAT 6A uydumuzu da inşallah 2023 SpaceX şirketine ait Falcon-9 roketiyle uzaya göndereceğiz. Uzaydaki varlığımız güçlenecek, bu alandaki dışa bağımlılık azalacak ve bu konuda ihracat yapabilecek konuma geleceğiz.

TÜRKİYE VE AFRİKA İLİŞKİLERİ

Göreve geldiğimizde 12 Afrika ülkesinde büyükelçiliğimiz vardı. Şu anda Afrika'da 49 ülkede büyükelçiliğimiz var. Onlar da bizimle ciddi bir rekabet içindeler ve onların da Türkiye'de şu anda 39 büyükelçiliği var. Türkiye olarak Afrika'da hemen hemen bütün ülkelere büyükelçilik açmak suretiyle Afrika'nın her yerinde olalım istiyoruz. Yeraltı, yerüstü bütün zenginliklerinde Afrika'yla kazan-kazan esasına dayanarak yürüyelim istiyoruz.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin