CIA'nın seçim müdahalesi. Türkiye'ye müdahale var mı?

Elon Musk’ın haftalardır ifşa ettiği Twitter belgelerinin yenisi gündeme bomba gibi düştü. FBI’ın ABD seçimlerine müdahalesinden sonra sıra CIA’ye geldi. Belgelere göre CIA küresel çapta bir çok hesaba sansür ve sessizleştirme uyguladı. Bu hesaplar hangi ülkelere ait? Türkiye’ye müdahale var mı? Araştırmacı gazeteci Sinan Hacır, Medyatava için yazdı.

Google Haberlere Abone ol
CIA'nın seçim müdahalesi. Türkiye'ye müdahale var mı?

Elon Musk’ın Twitter dosyaları gündemi sarsmaya devam ediyor. İlk bir kaç hafta Twitter’ın Donald Trump’a uyguladığı sansür, Biden’ın kampanyasına destek, muhafazakarların susturulması derken seviye dün itibariyle daha da yükseldi. Sebebi Musk’ın belgeleri paylaştığı gazeteci Matt Taibbi’ye göre FBI’ın yaptığı açıklama.

Açıklamada FBI, belgeler için “tüm amacı FBI’ın güvenilirliğini zedelemek olan dezenformasyon dolu paylaşımlar” ifadesini kullanmıştı. Taibbi, paylaşımlara “tek amacımız FBI ile uğraşmak değil” diyerek başladı.

Artık hedefte CIA vardı. Tabii CIA, Twitter’a sıkça uğrayan gruplardan yalnızca birisiydi. Musk öncesi Twitter yetkilileri sabah FBI, öğlen Pentagon akşam CIA ile buluşmaktan yoruluyorlardı. Sürekli yapılan bu brifinglerde “sessize alınacak, engellenecek ve kişisel bilgileri fişlenecek” hesaplar iletiliyordu.

CIA’nın talepleri ise küresel çaptaydı. “Hasım rejimler” diye tabir edilen ülkeleri savunan hesaplar fişleniyor, gerekli görüldüğü halde sansüre uğruyorlardı. Neredeyse her ülke için özel brifingler hazırlanıyordu. Örneğin Brezilya’da Lula destekçisi hesaplar takipteydi.

Twitter CIA’dan korkuyormuş

Twitter çalışanları bir çok noktada CIA’dan “diğer örgüt” olarak bahsediyorlardı. En çok muhatap oldukları yapı FBI idi. Ancak CIA’nın giderek “agresifleştiğinden” yakınmaya başladılar. Özellikle de Ukrayna savaşı başladıktan sonra müdahalelerin sayısı arttı.

Twitter, Ukrayna karşıtı propaganda yapan hesapların listesini çıkardı. Onlara göre Ukrayna’daki nazi gruplarından bahsedilmesi “Rus yanlısı” olarak işaretlemek için yeterliydi. Ukrayna ile ilgili negatif paylaşımların bir çoğu bu şekilde işaretlendi. Paylaşım yapanlar takibe alındı. Hatta bir noktada Twitter yetkilisi bir hesap için “Ukrayna karşıtı paylaşımları var ama Rus bağı tespit edilemedi. Bağlantı kurmak için biraz kafa yoracağım” diye belirtti.

Medya kuruluşları da aynı şekilde “Ukrayna yanlıları ve Rus yanlıları” olarak kategorize edilmişti.

Ancak bir sorun vardı. Belgelere göre, Twitter yetkilileri “Rus müdahalesi” sayılabilecek güçlü bağlar bulamadılar. Twitter üst yönetimi seçimlere dış bağlantılar bulunabilmesi için sürekli baskı altında bırakılıyordu. “Ruslar seçimlerimize müdahale ediyor” teorisini destekleyecek veriler toplamak istiyorlardı.

CIA özellikle Venezuela ve Küba bağlantılı hesaplara özellikle odaklanmıştı. Bu ülkelerin yönetimlerine destek veren hesaplar arasında Rus bağlantısı aransa da bir çok noktada bulunamadı.

Artık fişlemeler o kadar genişlemişti ki Biden’la ilgili çok konuşulan iddiaları paylaşan hesaplar dahi listelere giriyordu. Oğul Biden’ın Ukrayna ilişkileri paylaşımları doğrudan Rus dezenformasyonu olarak işaretlenmişti.

Tabii bu olaylar sadece Twitter’da yaşanmıyordu. Bütün teknoloji firmaları ve sosyal medya siteleri ABD istihbaratından düzenli brifing alıyorlardı.

NSA’nın tüm dünyayı izlediğini ortaya çıkardığı için ülkesinden kaçmak zorunda kalan Edward Snowden bu tweet listesine “bazı şeyler değişir, bir çoğu aynı kalır. Neyi okuyacağına ne bir şirket ne de devletler karar verebilmeli” diye cevap verdi.

Belgelerde CIA’nın özel olarak ilgilendiği ülkeler İran, Kuzey Kore, Venezuela, Küba, Çin ve Rusya gibi ABD’nin klasik hasım ülkeleri. Gazeteci Taibbi sadece bir kaç ülkenin hesaplarının listesini gösterdi ancak bunun bizimki gibi NATO ülkelerinde ne boyutta olduğunu az çok tahmin edebiliyoruz.

Önceki yayımlanan belgelerde de Twitter’ın Pentagonun Orta Doğu’da kullandığı “psikolojik savaş” hesaplarına koruma getirdiği ortaya çıkmıştı. ABD, Twitter’ı kullanarak Orta Doğu halklarının fikirlerine yön vermek istiyordu.

Twitter belgelerinin sonuçları

Twitter belgeleri şu anda ABD politik çevrelerinde konuşuluyor ama beklendiği kadar değil. Şu an Panama belgeleri, Wikileaks ve benzeri bir çok olay kadar korkunç iddialar belgeleriyle ortaya atılıyor. Maalesef ki ABD’deki partizan tutum, ABD istihbaratının sansüründen Demokratların fayda sağlaması nedeniyle büyük oranda sessizlikle karşılanmasına sebep oldu. Merkez medyanın büyük bölümüne sahip liberaller bu belgelerden Cumhuriyetçilerin fayda sağlayacağını düşünerek görmezden gelmeyi tercih ediyorlar. Daha doğrusu Twitter’da sansür uygulayan medya aynısını merkez medyaya da uyguluyor.

Musk’ın ve Cumhuriyetçilerin belgeleri ortaya çıkarma sebebi düşünce özgürlüğü aşklarından ziyade kontrolünü kaybettikleri ABD müesses nizamını geri istemeleri. İstihbarat, finans şirketleri ve Pentagon son dönemde Demokrat Parti etrafında kümelendiler. Bunun birincil sebebiyse Trump yönetimiyle yaşadıkları sorunlardı.

Tüm bunların ABD dışındaki ülkelere etkisi daha da korkunç. Artık dijital bir şehir meydanına dönmüş Twitter’da hangi anlatının doğru kabul edilebileceğine ABD dış politikasının karar vermesi diğer bütün ülkelerin ulusal güvenliğini riske atıyor.

Belli ki belgelerin devamı gelecek. Matt Taibbi, sosyal medya sitelerinin kongreyle ilişkisi ve Covid-19 dönemiyle ilgili belgelerin geleceğini duyurdu. Şimdilik izlemedeyiz.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin