Çanakkale alev alev yanıyor. Çok sayıda köy boşaltıldı. İçişleri Bakanı Yerlikaya açıklama yaptı: İşte Çanakkale'deki yangında son durum

Çanakkale'de korkutan yangın... Alev alev yanıyor. Yangın nedeniyle çok sayıda köy tahliye edildi. Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi de boşaltıldı. Açıklamalar peş peşe geldi. Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, toplam da 15 köyün boşaltığını açıkladı. Yumaklı, 7 evin de yangından hasar gördüğünü söyledi. İçişleri Bakanı konuyla ilgili açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Çanakkale alev alev yanıyor. Çok sayıda köy boşaltıldı. İçişleri Bakanı Yerlikaya açıklama yaptı: İşte Çanakkale'deki yangında son durum

Çanakkale’de Damyeri mevkisindeki ormanda saat 12.30 sıralarında yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait çok sayıda ekip sevk edildi.

Yangın rüzgarın da etkisiyle yayıldı. Çanakkale Valiliği, yangın bölgesinin yakınındaki Kayadere köyünün tedbir amacıyla boşaltıldığını duyurdu.

SAAT 15.54 

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI: KÖPRÜLER ÜCRETSİZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü'nü kullanan araçların yangına müdahale amacıyla geçişlerinin ücretsiz sağlandığını bildirdi.

SAAT 10.20

BAKAN YUMAKLI'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale Boğazı'nın çift taraflı olarak kapatıldığını açıkladı. 

SAAT 10.04

SAĞLIK BAKANI KOCA:  83 VATANDAŞIMIZ ETKİLENDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çanakkale'deki yangınla ilgili son dakika bilgilerini sosyal medya adresinden paylaştı.

Koca şunları söyledi: Çanakkale’de meydana gelen orman yangında toplam 83 kişi etkilendi. 14’ü olay yerine görevlendirilen ambulanslarla, 48 kişi ise ayaktan hastanelere ulaştı. Ayrıca tedbir amaçlı Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi 13 palyatif bakım hastası ve göğüs hastalıkları servisinden 8 hasta olmak üzere 21 hastanın ambulanslarla nakli sağlanmıştır. Olay yerine 74 adet ambulans ve 4 UMKE aracı görevlendirilmiştir. Çanakkale ilinde 32 hizmet aracı şoförleriyle beraber görevlendirilmiştir. Yangın söndürme çalışmaları devam etmektedir.

 

SAAT: 09.00

AFAD'DAN AÇIKLAMA

Çanakkale'de orman yangınında 81 vatandaşımız dumandan etkilenmiş olup, 72 vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir. Bölgedeki 9 köyde toplamda 337 hane, 1251 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiştir

SAAT: 08.10

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı açıklama yaptı: Gece görev yapabilen 4 helikopterimiz gün ağarana kadar sorti yaptı. Şu an itibarıyla 7 yangın söndürme uçağı ve 22 yangın söndürme helikopteri ile havadan müdahalemiz sürüyor. Kara gücümüzün cansiparane mücadelesi de aralıksız devam ediyor.

 

8 UÇAK, 26 HELİKOPTER MÜDAHALE EDİYOR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sabaha karşı yangınla ilgili açıklama yaptı. Çanakkale'deki orman yangınıyla mücadele kapsamında 1697 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri ve 173 iş makinesinin bölgeye gönderildiğini, 9 köyden 1251 vatandaşın tedbir amaçlı tahliye edildiğini bildirdi.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Çanakkale Damyeri mevkisinde meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirtti.

Bölgeye 1697 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri ve 173 iş makinesinin sevk edildiğini bildiren Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Kayadere, Damyeri (Fevzi Çakmak Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular, Kızılcaören ve Taşlıtarla köylerinden 1251 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Sarıcaeli köyü yaşlı bakımevinden 45 vatandaşımız tahliye edilerek Terzioğlu KYK yurduna yerleştirilmiştir. Tedbir amaçlı Çanakkale-Çan kara yolu sivil araç trafiğine kapatılmıştır. Çanakkale Boğazı tek taraflı deniz ulaşımına açılmıştır. Lütfen, orman yangınları ve bu bölgelerdeki yardım ihtiyacıyla ilgili olarak AFAD tarafından yapılan paylaşımlara itibar edelim."

İçişleri Bakanı Yerlikaya paylaşımında, yangında 54 kişinin dumandan etkilendiği, 48 vatandaşın tedavisine devam edildiği bilgisine de yer verdi.

Çanakkale Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Kayadere köyü civarında çıkan orman yangınına 30 hava aracıyla müdahale edilmesine rağmen yangının rüzgarında etkisi ile büyüme eğilimi gösterdiği belirtildi.

Açıklamada, “Yağcılar, Aşağıokçular, Kalabaklı, Kızılcaören ve Taşlıtarla köyleri tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu’nda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları önemlidir. Orman yangını nedeniyle arazöz ve iş makinelerinin yoğun olarak çalışmasından dolayı vatandaşlarımızın acil durumlar dışında Çanakkale-İzmir yolunu kullanmamaları önemle rica olunur.” ifadesi kullanıldı.

Ayrıca, Çanakkale Hava Radar Mevzi Komutanlığı ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi kampüsü de boşaltıldı. Dumandan etkilenen yaşlı ve hasta çok sayıda kişinin çevre hastanelerde tedavi altına alındığı öğrenildi.

Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürüyor.

Çanakkale alev alev yanıyor. Çok sayıda köy boşaltıldı. İçişleri Bakanı Yerlikaya açıklama yaptı: İşte Çanakkale'deki yangında son durum - Resim : 2

VALİ AKTAŞ: CAN KAYBI VE YARALANAN YOK

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kayadere köyünde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Aktaş, gazetecilere, tedbir amaçlı köyü boşaltma kararı aldıklarını söyledi. Köyde yaşayanları il merkezindeki Terzioğlu Yurdu’nda misafir edeceklerini belirten Aktaş, “Vatandaşlarımızın kendi mal ve can güvenliği açısından dikkatli olmaları çok önem arz etmekte” dedi.

Çanakkale alev alev yanıyor. Çok sayıda köy boşaltıldı. İçişleri Bakanı Yerlikaya açıklama yaptı: İşte Çanakkale'deki yangında son durum - Resim : 3

 Vali Aktaş, civar köylerde şu anda tehlike görülmediğini ancak rüzgarın etkili olduğunu dile getirdi. Bu nedenle önlem aldıklarını aktaran Aktaş, “Çanakkale merkezde Kayadere köyümüze yakın yangın mahallindeki köylerimizdeki vatandaşlarımızın da teyakkuzda ve dikkatli olmaları önem arz etmekte. Can ve mal güvenliği, trafik güvenliği açısından Çan-Çanakkale yolunu geçici olarak trafiğe kapatmış bulunuyoruz. Yolu kullanacak vatandaşlarımızın alternatif güzergahları kullanmaları önem arz etmekte” diye konuştu.

Çanakkale alev alev yanıyor. Çok sayıda köy boşaltıldı. İçişleri Bakanı Yerlikaya açıklama yaptı: İşte Çanakkale'deki yangında son durum - Resim : 4

Söndürme çalışmaları için orman teşkilatının tüm imkanlarını seferber ettiğini, en kısa sürede kontrol altına alınmaya çalışılacağını anlatan Aktaş, yangın nedeniyle şu ana kadar can kaybı veya yaralanan olmadığını sözlerine ekledi.

Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürüyor.

2 KÖY DAHA BOŞALTILIYOR

Çanakkale Valiliği, Damyeri mevkisinde çıkan orman yangını nedeniyle Kayadere köyünün ardından Ulupınar ve Belen köylerinin de boşaltılacağını duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, “Kayadere köyü civarında devam eden orman yangınına orman ekiplerimiz havadan ve karadan müdahale etmektedir. Ulupınar ve Belen köyleri tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdunda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir” denildi.

Çanakkale alev alev yanıyor. Çok sayıda köy boşaltıldı. İçişleri Bakanı Yerlikaya açıklama yaptı: İşte Çanakkale'deki yangında son durum - Resim : 5

GEMİ TRAFİĞİ ASKIYA ALINDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çanakkale Kepez bölgesindeki orman yangını nedeniyle Çanakkale Boğazı’nda gemi trafiğinin, geçici olarak güney-kuzey yönlü askıya alındığını, çift yönden tek yöne döndüğünü bildirdi.

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait römorkörler, yangının deniz kenarına inmesi durumunda olası bir müdahale için teyakkuza geçirildi.” ifadeleri de kullanıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "Çanakkale Boğazı gemi trafiği, kuzey-güney yönlü olarak saat 21.30’da başlayacak." açıklamasında bulundu.

 

AFAD’DAN AÇIKLAMA

AFAD tarafından yapılan açıklamada, söndürme çalışmaları kapsamında; AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden çok sayıda personel ile 10 uçak, 26 helikopter, 68 arazöz ve iş makinelerinin görev yaptığı belirtildi.

AFAD Başkanı Vali Okay Memiş’in de bölgeye intikal ettiği, yangın bölgesindeki çalışmalara destek vermek amacıyla Tekirdağ AFAD İl Müdürü ile ekibinin de bölgeye yönlendirildiği bildirildi.

Çanakkale alev alev yanıyor. Çok sayıda köy boşaltıldı. İçişleri Bakanı Yerlikaya açıklama yaptı: İşte Çanakkale'deki yangında son durum - Resim : 7

“EN AĞIRI ÇANAKKALE’DEKİ YANGINIMIZ”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Bugün ülkemizde 29 yangın çıktı. Bunlardan 26’sı söndürüldü. 3 yangın devam ediyor. Bunlardan biri Çanakkale merkez, diğeri Bursa Yenişehir ve Bursa Karacabeyoğlu. Bunlardan en ağırı Çanakkale’deki yangınımız” dedi. 

'EN KÖTÜ SENARYOYA GÖRE HAZIRLIK YAPILIYOR'

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü'nde, ülke genelinde çıkan yangınlara ilişkin açıklama yaptı. Bakan Yumaklı, bugün ülke genelinde 29 yangın çıktığını belirterek, "Bugün ülkemizde 29 yangın çıktı. Bunlardan 26'sı söndürüldü. 3 yangın devam ediyor. Bunlardan biri Çanakkale merkez, diğeri Bursa Yenişehir ve Bursa Karacabey. Bunlardan en ağırı Çanakkale merkezdeki yangınımız. Bu yangın saat Danyeli mevkisinde 11.39 itibarıyla başladı. Birkaç evin olduğu bir yerleşim yerinin yanındaki araziden çıktığını tespit ettik. Rüzgarın etkisiyle maalesef yayıldı. Şu anda kuş uçuşu yaklaşık 15.1 kilometrelik bir hatta. 6 saat gibi kısa bir sürede katetti. Arkadaşlarımız belli mesafelerde durdurmaya çalıştılar ancak yangının ilerlemesine neden olan rüzgar o kadar şiddetli ki arkadaşlarımızın çabalarının yetmediği anlar oldu. Sevindirici tarafı Çanakkale şehir merkezimizi teyit geçer bir halde ilerliyor rüzgarın yönü itibariyle. Bütün güçlerimizi yerleşim yerlerimizi korumaya odaklamış durumdayız. En kötü senaryoya göre hazırlık yapılıyor. Devlet hastanesi ve üniversite teyakkuz halinde ama herhangi bir boşaltma söz konusu değil. 9 köy için tedbir alındı. Bunlardan 6'sı boşaltıldı. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Bu açıklamayı yaptıktan sonra Çanakkale'ye doğru yola çıkacağım. Yangının söndürülme çalışmalarını yerinden takip edeceğim" dedi.

KOCA'NIN AÇIKLAMASI

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yangına ilişkin şu ifadelere yer verdi:

"Bugün saat 12.54'te Çanakkale merkezde başlayan orman yangınında 4 kişi dumandan etkilenmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Yangın sebebiyle 23 ambulans ve 4 UMKE timi ile toplam 85 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz."

 

Kaynak: A.A
Etiketler Çanakkale yangın
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin