Bu koyunların ne yaptığını bilim insanları bile çözemedi. Hiç durmadan 12 gün boyunca döndüler

2022 yılında ortaya çıkan bir görüntü sosyal medyanın büyük ilgisini çekmişti. Bir ağılda çekilen görüntülerde yüzlerce koyunun 12 gün boyunca daire çizip aynı hareketi yaptığı ortaya çıkmıştı ve bu görüntüye kimse bir açıklama getirememişti. İşte Çin'deki o koyunlarla ilgili bilimsel bir açıklama yeni bir teori geldi ve kendi kendine sürekli dönen koyunların sırrının çözüldüğü belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Bu koyunların ne yaptığını bilim insanları bile çözemedi. Hiç durmadan 12 gün boyunca döndüler

Çiftlikteki 34 ağıldan sadece 13 numaralı ağıldakiler bu şekilde hareket etti.

Çin'deki bir koyun sürüsünün ilginç videosu dikkat çekti. Onlarca koyun hep birlikte daire şeklinde dönerken görüntülendi.

Olay, İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ne bağlı Baotou'da 4 Kasım'da meydana geldi.

Sadece soyadı açıklanan, hayvanların sahibi Miao, önce birkaç koyunun dönmeye başladığını daha sonra bütün sürünün katıldığını söyledi. Kadın, koyunların 12 gün boyunca daire çizdiğini söyledi. Çiftlikte 34 koyun ağılı olduğu, sadece 13 numaralıdakilerin bu şekilde hareket ettiği açıklandı.

Devlete bağlı gazete People's Daily, koyunların sağlıklı olduğunu ve davranışın nedeninin bilinmediğini kaydetti.

Listeria monocytogenes bakterisiyle kontamine olan gıdaların tüketilmesiyle ortaya çıkan Listeria hastalığının hayvanların daire çizmesine yol açtığı biliniyor. Veterinerler, bozuk yemin bu hastalıkla ilişkili olduğunu söylüyor.

Hastalık sebebiyle beyinde oluşan iltihap, daire şeklinde dönme davranışına sebep oluyor. Hasta hayvanlar felç de geçirebiliyor.

Yeni teori

Koyunların neden 12 gündür daire çizdiğiyle ilgili tartışma büyürken, yeni bir teori dikkat çekti. İngiltere'deki Hartpury Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Profesör Matt Bell, koyunların bu davranışıyla ilgili bilimsel bir fikir ortaya attı.

Newsweek'e konuşan Bell, “Görünen o ki koyunlar uzun süredir ayna alanda kaldıkları için gergin ve sürekli aynı hareketi tekrarlıyorlar” dedi.

Bell, bazı hayvanların sürekli dar bir alanda sıkışmaktan dolayı öfkeli oldukları için bu hareketi yaptığını, sürüdeki diğer koyunların da onları izlediğini ifade etti.

Birçok uzman da koyunların yırtıcılardan korunmak için genelde birlikte hareket ettiğini, sürü psikolojisi olarak bilinen bu durumun Çin'deki tuhaf olayı kısmen açıklayabildiğine dikkat çekti.

Öte yandan olayı aktaran Çin basını, koyunların son durumu ve yürümeyi bırakıp bırakmadıkları konusunda yeni bir bilgi geçmedi.

Etiketler Çin koyun gizem hayvan
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin