BES sahiplerine konut piyangosu vurdu. Ev almak isteyen vatandaşlara müjde. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli duyurdu: Konut BES ve Yuvam BES geliyor

Bireysel Emeklilik Sİstemi'nde yeni dönem başladı. Konut sahibi olmak isteyenlere müjde geldi. BES sahiplerinin konut ihtiyacını karşılamak için yeni bir sisteme geçildi. açıklama Atilla Benli'den geldi: Katılımcıların BES’te birikim yaparken konut sahibi olmalarının teşvik edilmesi amacıyla Konut BES, yurtdışında yerleşik kişiler ile şirketlerinin tasarruflarını ülkemizde  değerlendirmelerini sağlayacak Yuvam BES uygulamasına ilişkin mevzuat değişiklikleri planlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
BES sahiplerine konut piyangosu vurdu. Ev almak isteyen vatandaşlara müjde. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli duyurdu: Konut BES ve Yuvam BES geliyor

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, BES (Bireysel Emeklilik Sistemi), katılımcılarının ev sahibi olabilmeleri için Konut BES uygulamasına geçileceğini duyurdu.

Atilla Benli, Türkiye Sigorta Birliği Yönetim Kurulu üyeleri Cemal Kişmir, Ahmet Yaşar, Taylan Türkölmez, Uğur Gülen ile beraber sigorta ve Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki yeni yol haritasını anlattı.

Hürriyet Gazetesi'nden Noyan Doğan'ın haberine göre; Atilla Benli, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde, toplam katılımcı sayısının 13.6 milyon kişiyi aştığını, toplam fon büyüklüğünün de 285 milyar Türk Lirası olduğuna dikkat çekerek, devletin sisteme verdiği desteğin 28 milyar Türk Lirası'na ulaştığını, 18 yaş altı çocukların sistemdeki fon büyüklüğünün devlet katkısı dahil 785 milyon Türk Lirası'nı aştığını ve sistemde bulunan 18 yaş altı çocukların sayısının da 302 binin üzerine çıktığının altını çizdi.

Uzun vadeli tasarruflarda BES’in ilk tercih edilen ürünlerden biri olduğuna dikkat çeken Atilla Benli, “Katılımcıların BES’te birikim yaparken konut sahibi olmalarının teşvik edilmesi amacıyla Konut BES, yurtdışında yerleşik kişiler ile şirketlerinin tasarruflarını ülkemizde  değerlendirmelerini sağlayacak Yuvam BES uygulamasına ilişkin mevzuat değişiklikleri planlanıyor” dedi.

 

VİZYON 2024 PROJESİ

TSB Başkanı Atilla Benli, sigorta sektöründe yaşanan son gelişmelereden de bahsederek, 403 milyar Türk Lirası fon kapasitesi bulunan sigorta sektörünün, ekonominin itici güçlerinden biri olduğunu ve Türkiye’nin uzun vadeli finansman ihtiyacında önemli etken bulunduğunu söyledi. Sigortalılık oranı dünya genelinde yüzde 7.4 iken, Türkiye’de yüzde 2.2 civarında olduğuna vurgu yapan Benli, şu sözleri kaydetti:

“Bu oranı yükseltmek amacıyla, ‘Vizyon 2024’ projesiyle yol haritamızı belirledik. Planlanan reformların hayata geçirilmesiyle 2024’e kadar brüt prim üretimini 299 milyar TL’ye ulaştırmayı, sigortalılık oranını da yüzde 3.5’e çıkarmayı hedefliyoruz”

BES sahiplerine konut piyangosu vurdu. Ev almak isteyen vatandaşlara müjde. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli duyurdu: Konut BES ve Yuvam BES geliyor - Resim : 2

MALİYETLER ARTTI

Atilla Benli, Trafik ve sağlık sigortalarında artan maliyetlerin sektöre etkisi hakkında görüşlerini şu şekilde açıkladı:

“Sağlık sigortalarında muayene ücretleri, ilaç fiyatları ve tıbbi malzeme fiyatları gibi pek çok kalemdeki artış nedeniyle maliyetler yükseldi. Trafik sigortalarında ise, 2021 yılında maliyetlerde öngörülemeyen bir artış yaşandı ve 2022’de de devam ediyor. Trafik sigortalarında gelişmiş ülkelerde düzenleyici otoritelerce teşvik edilen ‘eşdeğer parça’ kullanımının bizde de teşvik edilmesi ve böylece maliyetlerin azaltılması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca tazminat hesaplamalarında standardizasyonun sağlanması da önemli.”

 

661 MİLYON TL COVID-19 TAZMİNATI ÖDENDİ

Atilla Benli, son günlerin gündemdeki konusu olan kredili hayat sigortalarından da bahsederek, bu konu hakkında şu sözleri söyledi:

“2021’de kredi bağlantılı hayat sigortası ile 132 bin sigortalının, 1.6 milyar TL tutarında kredi borcu sigorta şirketleri tarafından kapatıldı. Sadece Covid-19 bağlantılı vefatlar için ödenen tazminat tutarı 661 milyon TL olurken, bu tutar hayat şirketlerinin toplam üstlendiği tazminatlarının yaklaşık yüzde 40’ını oluşturdu.”

BES nasıl işliyor?

BES, birikimlerin toplanması, değerlendirilmesi ve kişiye toplu para ya da maaş ödenmesi esasına dayanmaktadır.

Bireysel emeklilik hesabınıza yaptığınız katkı payı ödemeleriniz sizin seçtiniz emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir.

10 yıl boyunca sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız halinde emekliliğe hak kazanırsınız.

Emeklilik hakkını elde ettiğinizde emeklilik hesabınızdaki birikimlerinizi toplu olarak veya belirli bir program çerçevesinde alabileceğiniz gibi yaptıracağınız yıllık gelir sigortası ile ömür boyu veya belirli süreler için düzenli olarak emekli maaşı alabilirsiniz.

Bireysel emeklilik sisteminde 1 Ocak 2013'ten itibaren başka hiçbir yatırım aracında olmayan devlet katkısı uygulaması başladı. Sisteme yatırdığınız her katkı payı tutarının %25'i kadar ek bir tutar sözleşmenize bağlı devlet katkısı hesabınızda biriktirildi. 22 Ocak 2022 tarih ve 31727 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “7351 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile birlikte % 25 olan bu oran %30 olarak uygulanmaktadır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin