Beklenen fon kuruldu. Yeni evlenecek gençler 150 bin lira alacak, iki yıl boyunca geri ödemeyecek: Depremin vurduğu illerde uygulama ne zaman başlıyor?

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Aile ve Gençlik Fonu'nun Kurulması Hakkında Kanun" ile birlikte yeni evlenecek olan gençlere büyük destek geliyor. 2 yıl boyunca geri ödemesiz 150 bin lira verilecek, 4 yılda ödemesi tamamlanacak. Fonun kaynağı ne olacak? Hangi illerde başlayacak?

Google Haberlere Abone ol
Beklenen fon kuruldu. Yeni evlenecek gençler 150 bin lira alacak, iki yıl boyunca geri ödemeyecek: Depremin vurduğu illerde uygulama ne zaman başlıyor?

Aile ve Gençlik Fonu'nun Kurulması Hakkında Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Daha önce Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen kanun, yeni evlenecek gençlere 150 bin lira faizsiz kredi verilmesini öngörüyor. Kredi, ilk 2 yıl ödemesiz, 4 yılda geri ödeme şartıyla verilecek. 

Fonun yönetim kurulu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısından olmak üzere beş kişiden oluşacak. Kurul kararları oy çokluğu ile alınacak. Bakan yardımcıları, ilgili bakanlar tarafından görevlendirilecek.

YÖNETİM KURULU BELİRLEYECEK

Aile ve Gençlik Fonu, yönetim kurulu tarafından yönetilecek. Yönetim kurulu, fondan kaynak aktarımı yapılacak projeleri, aktarılacak kaynak tutarını, harcama programlarını belirlemeye yetkili olacak. Aile ve Gençlik Fonu'nun sekretarya hizmetleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak.

ÖNCELİK DEPREM BÖLGESİNE

Fona başvurular internet üzerinden yapılacak. Kredi miktarı her yıl artacak. Deprem bölgesinin ardından uygulama Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak. 

Fonun kaynakları, Türk Petrol Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hissesinin ve Maden Kanunu çerçevesinde tahsil edilen devlet hakkının yüzde 20'sinden, kanun ve kararnamelerle kurulu bulunan ve kurulacak olan fonların gelirlerinden Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 10'una kadar aktarılacak tutarlardan, geri ödeme öngörülen projeler kapsamında geri ödemelerden oluşan tutarlardan, yurt içi ve yurt dışı kaynaklı her nevi nakdi bağış, yardım ve hibelerden, diğer gelirlerden oluşacak.

Türk Petrol Kanunu kapsamında tahsil edilen devlet hissesinin ve Maden Kanunu çerçevesinde tahsil edilen devlet hakkının oranını sıfıra kadar indirmeye veya bu oranı iki katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Fonun giderlerini ise yönetim kurulu tarafından onaylanan projeler kapsamındaki teşvik, hibe, destek, kredi ile teminatlar için ilgili kurum ve kuruluşlara aktarılan tutarlar, bunlardan kaynaklı hizmet bedeli ücret ve komisyonlar, fonun kaynaklarının yönetimi ve yönetim kurulu tarafından onaylanan projeler kapsamındaki giderler ile diğer operasyonel giderler oluşturacak.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin