Batı Afrika ülkesi Gine'de darbe! Cumhurbaşkanı gözaltında, ülkeye giriş-çıkışlar yasaklandı

Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin askeri darbeyle devrildi. Cumhurbaşkanı Alpha Conde'yi alıkoyduğu belirtilen askerler devlet televizyonu RTG'de darbe açıklaması yaptı. Alıkonulan Alpha Conde'nin son görüntüleri ortaya çıktı. Alpha Conde'nin giydiği gömleğin düğmelerinin koptuğu yanında da bir askerin olduğu görüldü.

Google Haberlere Abone ol
Batı Afrika ülkesi Gine'de darbe! Cumhurbaşkanı gözaltında, ülkeye giriş-çıkışlar yasaklandı

Batı Afrika ülkelerinden Gine'de cumhurbaşkanlığı sarayının yakınında duyulan silah seslerinin darbe girişimi olduğu ortaya çıktı. Bir grup yayınladıkları videoda cumhurbaşkanını yakaladıklarını ve ülkenin kara ve hava sınırlarını kapattıklarını duyurdu. Savunma Bakanlığı ise darbecilerin püskürtüldüğünü iddia eden bir açıklama yaptı.

Başkent Konakri'de cumhurbaşkanlığı sarayı ve idari binaların bulunduğu Kaloum bölgesinden yerel saatle 08.00'de otomatik silah sesleri duyuldu. Yerel basın, bölgede askerlerin sokağa indiğini, şehir merkezine girişlerin kapatıldığı ve yaralı askerlerin olduğunu yazdı.

Daha sonra özel kuvvetlerden olduğunu söyleyen bir grup haber ajanslarına bir video mesaj göndererek Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin yakalandığını ve anayasanın yürürlükten kaldırıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Conde'nin ellerinde olduğunu gösteren görüntüleri de paylaşan darbeciler, ülke sınırlarının kapatıldığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Conde'nin görüntüleri:

DEVLET TELEVİZYONUNDA DARBE BİLDİRİSİ OKUNDU

Gine'de Özel Kuvvetler Birliklerinin (GFS) başındaki Mamady Doumbouya ve beraberindeki bir grup asker, devlet televizyonu RTG'de canlı yayına çıktı.

Doumbouya, anayasayı, hükümeti, kurumları feshettiklerini ve en kısa sürede halkın da katılımıyla yeni bir anayasa hazırlayacaklarını belirtti.

Batı Afrika ülkesi Gine'de darbe! Cumhurbaşkanı gözaltında, ülkeye giriş-çıkışlar yasaklandı

Hava ve kara sınırlarının kapatıldığını kaydeden Doumbouya, en kısa sürede bir geçiş hükümeti oluşturmak için çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

Öte yandan Savunma Bakanlığı da bir açıklama yaparak, Cumhurbaşkanlığına giden darbecilerin korumalar ve bakanlığa bağlı güçlerce püskürtüldüğünü ifade etti.

Zengin yeraltı kaynaklarına sahip olmasına rağmen Batı Afrika'nın en fakir ülkelerinden biri olan Gine aylardır derin siyasi ve ekonomik krizden geçiyor. Covid-19 pandemisinin daha da ağırlaştırdığı süreçte ülkenin iplerini elinde bulunduran Cumhurbaşkanı Alpha Conde, 7 Kasım 2020'de üçüncü defa bu göreve seçildi. Fakat seçim sürecinde ülkede kanlı çatışmalar yaşandı ve onlarca kişinin öldüğü olaylarda birçok muhalif isim tutuklandı.

Batı Afrika ülkesi Gine'de darbe! Cumhurbaşkanı gözaltında, ülkeye giriş-çıkışlar yasaklandı - Resim : 2

Conde, Mart 2020'de tüm tepkilere rağmen "devlet kurumlarını modernleştirmek" adına Anayasa değişikliğine gitmişti. Muhalefet kendisini "anayasaya darbe" yapmakla suçlarken halk protestoları sert şekilde bastırılmıştı. Cumhurbaşkanı Ekim 2020'de Fransız basınına yaptığı açıklamada ömür boyu başkanlık uygulamasını başlatmayı istediğini belirtmişti.

TÜRKİYE'DEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada "Gine'de meydana gelen darbe girişimini ve Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin alıkonulmasını kınıyor ve derin endişeyle karşılıyoruz." ifadelerini kullandı.

BM'DEN FLAŞ ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antionio Guterres, Gine'de yaşanan askeri darbeyi şiddetle kınadığını belirtti.

Guterres, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Gine'deki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve yönetimin silah zoruyla devralınmasını şiddetle kınadığını kaydetti.

BM Genel Sekreteri, darbecilerin alıkoyduğu Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Etiketler Gine darbe Asker Afrika
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin