Başbakan sıfatıyla ilk kez canlı yayında! Davutoğlu, özel yayında gazetecilere ne yanıt verdi?

Başbakan Ahmet Davutoğlu dün akşam, TRT özel yayınına katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan sıfatıyla ilk kez canlı yayında! Davutoğlu, özel yayında gazetecilere ne yanıt verdi?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör'ün moderatörlüğünü yaptığı ve Başbakan olarak çıktığı ilk özel yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi'nden gerçekleştirilen özel yayına, gazeteciler Nihal Bengisu Karaca, Mehmet Barlas, İbrahim Karagül ve Fikret Bila da katıldı.



TRT Özel Yayını'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Davutoğlu, Mehmet Barlas'ın dış siyasette konsolosluk çalışanlarının rehin alınması ve IŞİD, Rusya ile ilişkiler ve Ukrayna sorunu bağlamında iç siyasette ise barış açılımı, cemevleri ve diyanet konularındaki ikilemlere dair sorusuna şu şekilde cevap verdi:



"Zaten hayat belli bir diyalektik içinde ikilemler arasındaki ilişkilerle yürüyor. Doğduğumuz andan itibaren bu başlar ve bu dinamizm hayat boyu sürer. Dolayısıyla ikilemden kaçmak istediğinizde bu bütün bir sosyal hayattan, hatta tarihten kaçmak anlamına gelir. Tarih ikilemler arasında yapılan tercihlerle yürür.



Dış siyasette ve iç siyasette, benim gördüğüm temel değişim AK Parti siyaseti olarak, dışarıda takip ettiğimiz siyasetin içeride de yansıması ve içeridekinin de dışarıda yansımasını bir kelimeyle özetlemek mümkün; özne olmak.



Biz AK Parti olarak iç siyasette siyasetin öznesini değiştirdik. Yani Türk siyasetini anlamak isteyenler eskiden başka şeylere bakıyorlardı, şimdi başka şeylere bakıyorlar.



Dış siyasette de Türkiye’yi bir özne yapmak. Bütün çabamız tarihin akışında Türkiye’yi bir özne yapmak. İç siyasetteki bütün çabamız ise son 12 yıldır Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını etnik ve mezhebi kimliği ne olursa olsun, bölgesi ne olursa olsun, statüsü ne olursa olsun sadece vatandaşı özne kılmak.



Daha önceki dönemlerde hatırlarsanız 70’li yıllar silahlı kuvvetlerdeki komuta kademesinin iki dönem sonra ne olacağı hesap edilirdi ki Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı kim olsun. 70’li yılardaki ufak değişikliklerin Türkiye’nin kaderini değiştireceği inancı vardı.



Kenan Evren’in tesadüfen darbe lideri olmaya gidişinin tayinlerini hatırlarsınız. 77 komuta kademesi değişiminde. Acaba gelecek dönem kim genelkurmay başkanı olur sonra da kim bu ülkenin kaderine ağırlığını koyar deniliyordu.



Bir dönem Türk ekonomisini anlamak isteyen perde gerisi devlet işadamı ilişkisini anlamak durumundaydılar. Kimler devletten nasıl ihale alıyor, ne oluyor, nasıl gelişiyorlar. Şimdi ise son cumhurbaşkanlığı seçimi Türkiye Cumhuriyeti’nin öznesini değiştirdi. İç siyasetin öznesini değiştirdi.



Şu veya bu mezhep taraftarları oy vermedi, şu veya bu etnik gruplar da oy vermedi herkes oy verdi. Bu o kadar radikal bir değişim yani, devrim anlamındaki esas diğer bütün devrimlerin, siyasetteki demokratikleşme devriminin ya da çözüm sürecinin arkasında da esas itibariyle siyasetin öznesinin değişmesi var. Bizler o değişimi gerçekleştirdiğimiz için Türk siyasetinde bütün bu konular konuşulur hale geldi."


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin