Bakan Tekin öğretmenleri önlük giymeye çağırdı: Sendikalar tepkili!

Okulların açılmasına sayılı günler kala Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in öğretmenlerle ilgili yaptığı açıklama gündemde bomba etkisi yarattı. Öğretmenlerin önlük giyinmesini teşvik eden ve valiliklere çağrı yapan Tekin'e sendikalar tepki göstererek bu zorunluluğun bir dayatma olduğunu savundu.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Tekin öğretmenleri önlük giymeye çağırdı: Sendikalar tepkili!

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okulların açılmasına sayılı günler kala yaptığı açıklamayla sendikaların tepkisini çekti.

Okulların açılmasına günler kala öğretmenlerin kılık kıyafet yönetmeliği ile ilgili açıklamalarda bulunan Yusuf Tekin, O "Beyaz önlük uygulamasının yine valiliklerimizce tespit edilmesini arzu ediyoruz." dedi. 

2023-2024 eğitim öğretim yılında öğretmenlerin uyacağı bazı esaslar yeniden düzenlendi. Valilikler Bakan Tekin tarafından göreve çağrıldı. Öğretmenlerin tek tip kıyafet giyilmesi istenerek önlük giymeye teşvik edilmesi planlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2023-2024 eğitim öğretim yılına ilişkin illere yazı gönderdi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre öğretmenler, mesleki temsil ve öğrencilere rol model olmaları bakımından önlük giymeye teşvik edilecek.

Ancak sendikalar tepkili.

Cumhuriyet'in haberine göre, sendikalar bu önlük kararını dayatma olarak nitelendiriyor. 

Öğretmenlerin kıyafetine müdahale eden genelge maddesine tepki gösteren Eğitimci Özgür Bozdoğan, “Öğretmenler, eğitim emekçileridir. Emekçi kimliğinden kaynaklı olarak işlerini yaparken ne tür kıyafet giyeceklerine kendileri karar verirler. Öğretmenlerin kendi iradeleri dışında önlük veya başka bir kıyafet giymeye zorlanması onların emekçi kimliğini ortadan kaldırır” dedi. 

"KADINA MÜDAHALE"

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay da “Eğitimciler, maaşlarıyla ev kiralarını ödeyemezken, öğrencilerin karşısına çıkacak kıyafeti almakta zorlanırken ‘Şunu giy,bunu giy. Öğretmen şöyle model olur’ demek aslında gerçeği görmemektir” diye konuştu.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul ise demokratik bir eğitim ortamında öğretmenlerin ne giyeceklerine, nasıl giyineceklerine kendilerinin karar vereceklerini belirtti. Kurul, “Bu konuda ‘kurumsal teşvik’ bir süre sonra dayatmaya dönüşür. İktidarın rahatsızlığı özellikle kadın emekçilerin giysileri ile ilgili olduğunu düşünüyoruz. Siyasal iktidarın bir bütün olarak kadınların bedenlerine, kimliklerine yaşam biçimlerine dönük müdahalelerinin sonucu olarak da değerlendirilebilir” dedi. 

"DOĞRU DEĞİL"

Eğitim-Sen Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu da öğretmenliğin bir üniformaya sokularak tek tipleştirilecek bir meslek olmadığının altını çizerek, şunları söyledi:

MEB’in eğitimle ilgili süreçlerden uzak olduğu görülüyor. Tek tipçiliğe karşıyız. Öğretmenlerin sosyal ve ekonomik sorunları bu kadar büyükken kılık kıyafet meselesini tartışmaya açmak doğru değil.”

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin