AYM'den kod adıyla dinlemeye kırmızı kart!

Anayasa Mahkemesi, MİT’in kod adıyla 4 gazeteciyi dinlemesini haberleşme özgürlüğünün ihlali saydı.

Google Haberlere Abone ol
AYM'den kod adıyla dinlemeye kırmızı kart!

AYM, 2937 sayılı Kanun’a göre MİT’in talebiyle ‘Çaşıt’, ‘Elizabeth’, ‘Arashi’, ‘Hossain Seyfullah’, ‘Vahan’ gibi kod isimlerle gazeteciler Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Markar Esayan ve Mehmet Baransu’nun telefonlarının dinlenmesinin ‘haberleşme özgürlüğünün ihlali’ olduğuna oybirliğiyle karar verdi. AYM, ihlalin giderilmesi için her bir gazeteciye 3 bin 500 lira olmak üzere 14 bin lira manevi tazminat ödenmesine de hükmetti. Kararla, kod adı ve farklı kimlik bilgileriyle dinleyen MİT ve Emniyet görevlilerinin sorumluluğunun altı çizilirken, tazminat yolu da açılmış oldu.



Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, başvurucuların dinlenmesiyle haberleşme özgürlüklerinin ihlal edildiği, basın özgürlüklerinin ise ihlal edilmediği de belirtildi.



KİMLİK BELİRTİLMELİ 



Kararda, MİT Kanunu’na göre telefon dinleme kararlarında tedbir uygulanacak kişinin kimliğinin belirtilmesinin kanunen zorunlu olduğu vurgulandı: “Dinleme tedbirlerine dayanak teşkil eden talep yazıları ve mahkeme kararlarında, başvurucuların kimlik bilgileri yerine birtakım kod isimlere yer verildiği görülmekte olup, bu hususun 2937 sayılı Kanun’un 6/4’üncü fıkrasına aykırı olduğu, dolayısıyla haberleşmelerinin gizliliğine yönelik müdahalenin kanuni olmadığı açıktır. Başvurucuların, haberleşme özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.



Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin