Ay Tutulması ne zaman, saat kaçta. Ay Tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi. Ay Tutulması nasıl oluşur

Yılın ilk Ay Tutulması için geri sayım başladı. Nadir gerçekleşen doğa olaylarından biri olan Ay Tutulmasının tarihi ve saati sorgulanıyor. Ay Tutulması birçok ülkeden izlenebiliyor. Peki Ay Tutulması ne zaman, saat kaçta? Ay Tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi? Ay Tutulması nasıl oluşur?

Google Haberlere Abone ol
Ay Tutulması ne zaman, saat kaçta. Ay Tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi. Ay Tutulması nasıl oluşur

Ay Tutulması tarihi araştırmaları hız kazandı. Ay Tutulması bu yıl mayıs ayında meydana gelecek. Peki Ay Tutulması nasıl oluşur?

Ay'ın, Dünya'nın yarı gölge alana girmesiyle Ay Tutulması meydana gelir. Dünya yarı gölge alanda Güneş ışınlarını tamamen engelleyemez. Bu durumda Ay'ın tamamı veya bir kısmını örten tamamen karanlık bir bölge bulunmaz. Ancak Ay'ın parlaklığı bir miktar azalır. Bu tutulmaları gözlemlemek, parçalı veya tam tutulmalara göre daha zordur.

Peki Ay Tutulması ne zaman, saat kaçta? Ay Tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi?

AY TUTULMASI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Yılın ilk Ay Tutulması 5 Mayıs Cuma günü meydana gelecek. Ay Tutulması 18.14'te başlayacak ve 22.32'de sona erecek. Türkiye'den kısmen gözlemlenebilecek.

Aynı gün Ay dolunay evresinde olacak ve saatte yaklaşık 60 adet Eta Aquarid Meteor yağmuru yaşanacak.

PARÇALI AY TUTULMASI NEDİR?

Parçalı Ay Tutulması, Ay'ın yalnızca bir kısmının Dünya'nın gölgesinde kaldığı durumdur. Tutulmanın derecesine göre koyu kırmızı, zaman zaman da kömür grisi gölge oluşturabilir. Bu renkler gölgede kalan ve ışık alan bölgeler arasındaki farktan meydana gelir. Parçalı Ay Tutulması yılda iki kez görülür.

GÖLGELİ AY TUTULMASI NEDİR?

Gölgeli Ay Tutulması, Ay'ın Dünya'nın yarı gölgesinden geçerken meydana gelir ve daha zayıf gölge oluşur. Bu tutulmalar daha az belirgindir ve insan gözü kolaylıkla algılayamaz. 

TAM AY TUTULMASI NEDİR?

Tam Ay Tutulması esnasında Ay ve Güneş, Dünya'nın tam ters yönlerinde hizalanır. NASA bu olayı, "Ay bütünüyle Dünya'nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı Ay'a ulaşır" diye anlatıyor.

Güneş ışığı Dünya'nın atmosferinden geçerken mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtrelenir. Bu durumda Ay kırmızı görünür. Ay'daki kırmızı renk nedeniyle bu doğa olayına 'Kanlı Ay Tutulması' denilir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin