Asgari Ücrete Bu Kadar Zam Gelecek Dedi. Ünlü Ekonomist Evren Devrim Zelyut 2024 Asgari Ücret İçin Çok Net Rakam Verdi. Daha Önce konuşulan Rakamları Unutun

Milyonların gözünü çevirdiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı 11 Aralık'ta yapılacak. Kulislerde yeni asgari ücretle ilgili çok farklı rakamlar dolaşsa da ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut, 2024 asgari ücret rakamı için çok net konuştu ve net rakam verdi.

Google Haberlere Abone ol
Asgari Ücrete Bu Kadar Zam Gelecek Dedi. Ünlü Ekonomist Evren Devrim Zelyut 2024 Asgari Ücret İçin Çok Net Rakam Verdi. Daha Önce konuşulan Rakamları Unutun

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bugün asgari ücretle ilgili flaş açıklamalar yapmıştı.

Bugün toplanması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının da 11 Aralık'ta yapılacağını belirten Işıkhan, asgari ücretin ekonomik, sosyal ve toplumsal yönü itibarıyla büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde Asgari Ücret Yönetmeliği'nin esas alındığını belirten Işıkhan, buna göre, "ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumun, ücretliler geçinme indekslerinin, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunun ve geçim şartlarının" göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.

Asgari ücret düzeyinin genel ücret düzeyine de tesir ettiğini vurgulayan Işıkhan, "Asgari ücretteki artış bazı işçilerimizin ücretlerini doğrudan bazı işçilerimizin ücretlerini de dolaylı etkilemekte. Başka bir deyişle, asgari ücretteki artışın birçok ekonomik göstergeyi değiştirdiğini ve etkilediğini söyleyebiliriz. Belirleyeceğimiz bu ücret, istihdam, gelir dağılımı, fiyatlar genel düzeyi ve büyümenin üzerinde yarattığı etkiler ile ekonomi politikaları açısından da önemlidir." dedi.

Bakan Işıkhan, hükümetleri döneminde her zaman asgari ücreti işçileri memnun edecek, istihdamı koruyacak ve üretimin sürekliliğini sağlayacak düzeyde belirlemeye gayret ettiklerini belirterek, şu bilgileri verdi: "2002 yılında net asgari ücret tutarı 184,25 liraydı. 2023 yılı temmuz ayındaki artışla birlikte bugün 11 bin 402 lira. Bu da net asgari ücretin, 2002 yılına göre 2023 yılında nominal olarak 61 kat arttığını gösteriyor. Bizler AK Parti hükümetleri olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 21 yılda çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme konusundaki kararlılığımızı da göstermiş olduk."

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU 11 ARALIK'TA TOPLANACAK

Hedeflerinin yeni yılda asgari ücreti sosyal diyalog çerçevesinde işçi, işveren ve kamunun üçlü mutabakatıyla belirlemek olduğunu aktaran Işıkhan, şunları kaydetti: "Bu doğrultuda paydaşlarımız ile görüşerek ilk toplantımızı 11 Aralık Pazartesi günü saat 14.00'te yapmaya karar verdik. Çalışanlarımızı ve çalışma barışını korumak her daim en önemli görevimiz oldu. Önümüzdeki dönemde, enflasyonun da kontrol altına alınmasıyla, üretim yoluyla büyümenin sürdürüleceğine; ülkemizi, yatırım ve istihdam alanlarında daha da iyi bir noktaya taşıyacağımıza olan inancımızı korumaktayız."

2024 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK? 

Milyonların gözü 2024 yılı asgari ücret rakamına çevrilmişken kulislerde çok farklı rakamlar konuşuluyor. Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut da asgari ücrette yüksek rakam bekleyenlere kötü haberi verdi ve şu anda 13-14 bin rakamının bir pazarlama taktiği olarak özellikle konuşulduğunu söyledi.

Ancak rakamın çok farklı olacağını belirten Zelyut, "Aslında burada rakam 15 bin TL'ye vuracak" dedi.

Zelyut, "Beklentiyi 13-14 bin lirada tutalım ama sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girer ve yüzde 40 oranında bir zam yapılabilir. O da 15 bin 900 TL olur" dedi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin