Asgari ücret açıklandı. Sendikalardan tepkiler geldi: Çalışanların aileleriyle birlikte geçim şartlarını karşılamıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti açıkladı. Sendikalardan da bu açıklamaya tepkiler geldi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda masadan kalkan Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay beklenen açıklamayı yaptı. Atalay, "2023 yılı için belirlenen asgari ücretin, çalışanların aileleriyle birlikte geçim şartlarını karşılamadığı görüşündeyiz" ifadelerini kullandı. Memur-Sen, asgari ücrete yapılan artış örnek alınarak diğer sabit gelirlilerin de korunmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücret açıklandı. Sendikalardan tepkiler geldi: Çalışanların aileleriyle birlikte geçim şartlarını karşılamıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti açıkladı. Sendikalardan da bu açıklamaya tepkiler geldi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda masadan kalkan Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay beklenen açıklamayı yaptı.

Başkan Atalay, "2023 yılı için belirlenen asgari ücretin, çalışanların aileleriyle birlikte geçim şartlarını karşılamadığı görüşündeyiz" ifadelerini kullandı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın yaptığı açıklamadan satır başları ise şöyle:

 

FİYAT ARTIŞLARININ GERİSİNDE KALACAK

"Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi kesimi adına görev yapan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) temsilcileri, bugünkü mevcut sosyal ve ekonomik şartlarda, 2023 yılı için belirlenen asgari ücretin, çalışanların aileleriyle birlikte geçim şartlarını karşılamadığı görüşündedir. Kamuoyunun beklentisi de giderilmemiştir. Asgari ücretin yürürlükte kalacağı dönem boyunca meydana gelecek fiyat artışlarının gerisinde kalması söz konusudur. Ücretli çalışanların satın alma gücü bu nedenle azalmaktadır. Çalışanların satın alma gücünü koruyacak tedbirler uygulanmalıdır.

Asgari ücret çalışmalarında işçi kesimi öncelikle “çalışanların kendileri ve aileleri için insana yakışır bir gelir” elde etmeleri için çaba göstermiştir. Ancak bu talebimiz dikkate alınmamıştır. Yaklaşımımız işveren ve hükümet temsilcileri tarafından dikkate alınmış olsaydı, işçi kesiminin de onayıyla asgari ücretin oybirliğiyle tespit edilmesi ihtimali ortaya çıkabilirdi.

MEMUR-SEN'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Memur-Sen, asgari ücrete yapılan artış örnek alınarak diğer sabit gelirlilerin de korunmasını talep etti.

"SABİT GELİRLİLER KORUNMALI"

"Asgari ücrete yapılan artış örnek olmalı, diğer sabit gelirliler de korunmalıdır." talebine yer verilen açıklamada, "Merkez Bankasının enflasyon hedefi ve beklentisi arasındaki uyuşmazlık ile TÜİK'in gerçekleşen ve hissedilen enflasyon verisi arasındaki farklılığın, enflasyona karşı mutlak bir koruma gerçekleştirmenin gerekçesi olarak görülmesi gerektiği" kaydedildi ve bu korumanın, bütün sabit gelirlilerin korunmasına yönelik olması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, özellikle Aralık 2021 ve Ocak 2022'deki yüksek enflasyon oranlarının, sabit gelirlilerin alım gücünü düşürdüğü ifade edilerek, devletin, sabit gelirlileri korumaya yönelik birçok mekanizmayı işleme aldığı, vergi muafiyetleri ve ilave iyileştirmeler sağladığı aktarıldı.

HAK-İŞ YETERSİZ BULDU

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Asgari ücret artışı, önemli olmakla birlikte belirlenen rakam emekçilerin ve toplumun beklentilerini tam anlamıyla karşılamamıştır." değerlendirmesinde bulundu. Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, asgari ücretin 2023 yılında brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira olarak belirlendiğini anımsatarak, şunları kaydetti: Asgari ücrete yönelik düzenlemeler yapılırken, çalışanların ailevi yükümlülüklerinin dikkate alınması ve çalışanların hayat pahalılığına ve özellikle gıda enflasyonuna karşı korunması gerekliliğinin altını bir kez daha çizmek istiyoruz.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin